Ameriški predsednik Barack Obama je v torek skupaj z demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton nastopil na predvolilnem zborovanju v Severni Karolini. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je v torek skupaj z demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton nastopil na predvolilnem zborovanju v Severni Karolini. Foto: Reuters
Obama je dejal, da Hillary Clinton pozna podrobnosti vseh vprašanj in si zasluži veliko več priznanja za svoje sposobnosti, kot ga je deležna. Foto: Reuters
Republikanski nasprotnik Donald Trump meni, da je Clintonova podkupila pravosodno ministrico Loretto Lynch, da je v primeru FBI-ja odločila v njeno korist. Foto: Reuters

Clintonova in Obama sta se v mestu Charlotte, kjer je bila leta 2012 demokratska nacionalna konvencija, pred 7000 podporniki zabavala predvsem na račun republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ki je imel pozneje svoje zborovanje v Raleighu, prav tako v Severni Karolini. To državo je Obama leta 2008 prvič po dolgih letih na volitvah odvzel republikancem, leta 2012 pa je tam izgubil proti Mittu Romneyju. Letos si je želijo tako demokrati kot republikanci.

Trump: Odločitev FBI-ja sramotna
Trump je imel nekoliko manjšo dvorano za 2000 ljudi, kjer je nekaj ur staro odločitev direktorja FBI-ja Jamesa Comeyja, da ne bo priporočil kazenske ovadbe zoper nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja ameriškega zunanjega ministrstva, ponovno označil za sramotno.

Izrazil je mnenje, da je Clintonova podkupila pravosodno ministrico Loretto Lynch s tem, ko je izrazila pripravljenost, da jo obdrži na položaju, ko bo postala predsednica. Comey je sicer zagotovil, da se o svoji odločitvi glede Clintonove ni posvetoval z nikomer v pravosodnem ministrstvu.

Skupni nastop demokratov zaradi napada v Orlandu
Trump in republikanci so jezni, da je afere z elektronsko pošto Clintonove konec. Nekaj časa bo še v ospredju, vendar bo zaradi pomanjkanja obtožnice izgubila svojo moč. Skupen nastop Obame in Clintonove, ki je bil prestavljen zaradi terorističnega napada v Orlandu sredi junija, bi bil v primeru drugačne odločitve Comeyja zelo neroden. Brez tega pa je lahko Obama mirne duše med drugim dejal: "Nikoli ni bilo ženske ali moškega, ki bi bil bolj usposobljen za položaj predsednika ZDA."

Svojo nekdanjo nasprotnico za demokratsko nominacijo in potem državno sekretarko je pohvalil, da pozna podrobnosti vseh vprašanj in si zasluži veliko več priznanja za svoje sposobnosti, kot ga je deležna. Clintonova je prav tako hvalila Obamo, ki jo je pripeljal v Charlotte s svojim letalom Air Force One, in mu pripisala zasluge za gospodarsko okrevanje po veliki finančni krizi leta 2008. Obama je v zvezi s tem spet zbodel Trumpa, da njegove gospodarske politike ne razumejo niti republikanci.

"Obama obnaša, kot da je na karnevalu"
Trump je bil nekoliko razburjen zaradi šal, ki sta jih na njegov račun zbijala Obama in Clintonova. "To je možak, ki dvomi, da je bil Obama rojen v ZDA. Donald, če že spet tvitaš, naj ti povem, da je bil Obama rojen na Havajih," je dejala Clintonova. "Tudi moja hčerka Sasha uporablja twitter, vendar si ne domišlja, da ve, kaj pomeni biti predsednik ZDA. Če tvitaš, to še ne pomeni, da tudi veš, kaj govoriš," pa je zbadal Obama Trumpa, ki je znan po tem, da rad pošilja sporočila po Twitterju.

Trump je na to odvrnil, da se Obama vede, kot da je na karnevalu, namesto da bi se v Washingtonu bojeval proti Islamski državi (IS).