Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 36 glasov Ocenite to novico!
Barcelona
Dan po referendumu so pred policijsko postajo v Barcelono številni protestniki izrazili nasprotovanje nedeljski policijski brutalnosti. Foto: Reuters
Carles Puigdemont
Predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont se je v ponedeljek zavzel za mednarodno mediacijo med sprtima Katalonijo in Španijo. Hkrati je Madrid pozval, naj umakne policijske sile iz Katalonije. Foto: EPA
Mariano Rajoy
Predsednik španske vlade Mariano Rajoy je imel v ponedeljek pogovore s predstavniki strank v španskem parlamentu o položaju po katalonskem referendumu. S Puigdemontom se po zatrjevanju tega še nista slišala. Foto: EPA
Jean Claude Juncker in Margaritis Schinas
Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker in njegov uradni govorec Margaritis Schinas. Na EK dežujejo kritike, da ne okleva s pridigo Poljski, medtem ko ob spornih potezah španske vlade molči, ker ščiti Rajoya, ki je član najvplivnejše evropske politične družine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), kamor sodi tudi Juncker. V komisiji so primerjave s Poljsko označili kot neprimerne, na vprašanja v povezavi s sprožitvijo 7. člena pogodbe o EU-ju zaradi nasilja španske policije nad Katalonci pa ni bilo jasnih odgovorov. Foto: Reuters
VIDEO
Slovenski politiki o refe...
VIDEO
Katalonci glasovali za sa...
VIDEO
Negotovost po referendumu...

Dodaj v

Puigdemont ne želi "travmatičnega razkola", ampak "novo razumevanje" Španije

Predsednik katalonske vlade za mediacijo Evropske unije
2. oktober 2017 ob 15:03,
zadnji poseg: 2. oktober 2017 ob 21:23
Barcelona - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Dan po referendumu o neodvisnosti Katalonije od Španije je predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont dejal, da je izid veljaven in obvezujoč, zato ga morajo uresničiti. Tudi s pomočjo mediacije tretje strani.

Puigdemont je hkrati poudaril, da si ne želi "travmatičnega razkola, ampak le novo razumevanje" španske vlade. Puigdemont je na novinarski konferenci po seji katalonske vlade povedal, da s predsednikom španske vlade Marianom Rajoyem še ni bil v stiku, a ga je vseeno javno pozval, naj pove, ali se strinja z mediacijo Evropske unije pri pogajanjih o prihodnosti Katalonije. EU se "do ponudbe" še ni opredelil.


Volilna udeležba 42-odstotna, 90 odstotkov za samostojnost

Nedeljskega referenduma, ki ga je zaznamovalo tudi nasilje španske policije, se je udeležilo 2,26 milijona volivcev in volivk oziroma 42 odstotkov od skupaj 5,3 milijona volilnih upravičencev. 90 odstotkov volivcev je podprlo samostojnost Katalonije. Puigdemont je pojasnil, da izidi referenduma verjetno v torek še ne bodo predstavljeni katalonskemu parlamentu, ki mora nato sprejeti nadaljnje ukrepe oziroma razglasiti neodvisnost.

V nedeljskem posredovanju španske policije, ki je želela preprečiti referendum, je bilo poškodovanih več kot 800 ljudi. Puigdemont je zato od Madrida zahteval, da "zaradi teh represivnih dejanj umakne vse svoje policijske sile".

Madrid ne priznava referenduma
Medtem v Madridu potekajo pogovori premierja Rajoya s predstavniki svoje Ljudske stranke. V ponedeljek naj bi se Rajoy sešel tudi z voditeljem opozicijskih socialistov Pedrom Sanchezom in vodjo sredinske stranke Ciudadanos (Državljani) Albertom Rivero. Rajoy je sicer v nedeljo zatrdil, da v Kataloniji ni bilo referenduma. Španski pravosodni minister Rafael Catala pa je v ponedeljek v pogovoru za špansko televizijo dejal, da bo vlada v Madridu naredila vse, kar ji omogoča zakon, da bo preprečila katalonski vladi razglasitev neodvisnosti pokrajine.

Špansko ustavno sodišče je referendum že pred samim glasovanjem prepovedalo in ga razglasilo za protiustavnega. Španska ustava iz leta 1978 namreč določa, da se Španija ne more deliti.

Evropska komisija poziva k premiku od konfrontacije k dialogu
Iz sveta prihajajo zadržani odzivi na nedeljski referendum in dogajanje po njem. Evropska komisija (EK) je v ponedeljek sporočila, da nasilje ne sme biti nikdar sredstvo v politiki. Ponovili so, da je referendum notranje vprašanje Španije, ki mora biti rešeno v okviru španskega ustavnega reda. "Vse ključne igralce pozivamo k hitremu premiku od konfrontacije k dialogu, čas je za enotnost in stabilnost, ne za delitve," je še izpostavil glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Ponovili so tudi stališče, da bi ob zakonitem referendumu, na katerem bi se Katalonci izrekli za neodvisnost, to pomenilo, da Katalonija ostaja zunaj EU-ja. V EK-ju niso pojasnili, zakaj niso jasno obsodili nasilja španske policije. Prav tako niso pojasnili, zakaj se niso odzvali prej. Zavrnili so kritike, da so se odzvali pozno, in dejali, da se odzovejo, ko menijo, da je primeren čas za to. Na dogajanje v Kataloniji se je v ponedeljek odzval Evropski parlament, ki bo o stanju v Španiji po referendumu razpravljal v sredo.

Katalonci razočarani nad odzivom EU-ja
Katalonci so razočarani, užaloščeni in razburjeni zaradi mlačnega odziva Evropske komisije na nasilje ob nedeljskem referendumu, ki po njihovem mnenju razjeda verodostojnost in ugled EU-ja, pa je v Bruslju poudaril predstavnik katalonske vlade pri EU-ju Amadeu Altafaj, sicer nekdanji tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Nemčija za pogovore med Barcelono in Madridom
Tudi Nemčija je v odzivu na nedeljsko dogajanje v Kataloniji pozvala k ohranitvi miru. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je špansko vlado v Madridu in regionalno katalonsko vlado v Barceloni pozval k čimprejšnjim pogovorom, prek katerih bi dosegli trajno rešitev in premagali notranje delitve. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je v telefonskem pogovoru s španskim premierjem Rajoyem podprl "ustavno enotnost" Španije. Kot so sporočili iz predsednikovega urada, je Macron med pogovorom še dejal, da je Rajoy njegov edini sogovornik. "Prošpanski" položaj je zavzela tudi Rusija. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je namreč poudaril, da je katalonski referendum notranja zadeva Španije. Ni se želel odzvati na ravnanje španske policije na dan referenduma, dejal je le, da je za Moskvo neprimerno, če kdo komentira metode dela ruskih varnostnih sil.

Rupel: Nič več ne bo tako, kot je bilo
Nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je na nedeljskem referendumu vodil skupino mednarodnih opazovalcev. Rupel se je zavzel za odločnejše ravnanje Evropske unije. "Glede na to, da gre za zelo resne stvari, za zelo resne prekrške zoper človekove pravice, zoper temeljne demokratične pridobitve v Evropi, bi EU končno moral priti z besedo na dan," je dejal Rupel, ki se je tudi zavzel za podobno posredovanje v obliki trojke, kot je bilo v procesu ob osamosvojitvi Slovenije. Na vprašanje, kakšni bodo prihodnji odnosi med Madridom in Barcelono, je nekdanji vodja slovenske diplomacije odgovoril, da "nič več ne bo tako, kot je bilo". Madrid ne bo mogel ignorirati katalonskega referenduma, na drugi strani pa se bodo Katalonci odločali samo o nadaljnjih korakih, ne bodo se umaknili. Če ne bo dialoga in nekega razumnega posredovanja, bi se lahko stvari dodatno zapletle, česar ni mogoče izključiti, je še dejal Rupel in dodal, da je razpoloženje v Barceloni v ponedeljek dokaj normalno. Objektivno je nekaj napetosti, a je ni čutiti.

Al Husein poziva k preiskavi vseh nasilnih dejanj
Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Al Husein je pozval španske oblasti, naj preiščejo morebitne kršitve v posredovanju policije na nedeljskem glasovanju o neodvisnosti v Kataloniji. "Zelo me je zmotilo nasilje v Kataloniji v nedeljo. Pozivam španske oblasti, naj zagotovijo temeljito, neodvisno in nepristransko preiskavo vseh nasilnih dejanj," je v izjavi za javnost sporočil Husein.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 02.10.2017 ob 15:10
razumem, zakaj madrid ne priznava referenduma, to je logično.

da pa evropska komisija pride ven in reče, da je bil ilegalen, pa je sramotno.
sej ne da so ti isti birokrati povsem mirno spremljali secesije ostalih držav in jih celo podpirali.

pa to še ni najhuje. na EU dvoličnost smo navajeni.
ampak da nekdo mlati državljane EU v centru evrope, in nihčee ne migne prstom - pa je obupno.
Reorgart
# 02.10.2017 ob 15:08
Pozdravljam novo nastalo državo Katalonijo, samo naprej! "Nasilneži" iz Madrida pa naj končno začnejo skrbeti za preostanek države, če se se jim bo zgodila še Baskija.
Tugomer1000
# 02.10.2017 ob 15:13
Še Galicija in Baskija bi se morele odcepit, da razbremenijo Katalonce.
Drugače, pa želim, da Ljudska republika Kataloniaj čim prej zaživi in ji želim vse naj, naj.
Reorgart
# 02.10.2017 ob 15:09
*če ne se jim bo zgodila še Baskija.
davp
# 02.10.2017 ob 15:50
Zgodovina se ponavlja. Mednarodna skupnost se odziva medlo, če bi se pisalo leto 1991 bi videli krvav razplet, kateri pa še ni izključen. Sramota za evropo. Kako naj bo Evropa zgled za preostali svet vas vprašam? Kako?
Brokoli1976
# 02.10.2017 ob 15:47
Baskija se jim itak bo. Ker bolj debilnega pristopa do volitev v demokratični EU, pa si res ne moreš zamislit.
FolkloraS
# 02.10.2017 ob 15:36
Gremo Katalonija, včeraj so pokazali pravi obraz. Za evropsko komisijo, vi ste ena velika sramota!
nekdodalec
# 02.10.2017 ob 15:52
A se je spanec Solana, ki je prizgal zeleno luc NATO paktu pri bombardiranju Jugoslavije ze odzval???

Res je, odzval se je in izrekel, da Spanija ni deljiva...

Takrat je pa v vojaskem smislu podprl Kosovo in zacel nekajmesecno bombardiranje nedolznih ljudi in bolnisnic...

Licemerje EU-ja in preostalih severnoatlantskih gospodarjev.!!! Cisti gnoj od ljudi!!
graf314
# 02.10.2017 ob 15:42
Ne daj se Katalonija

davp
# 02.10.2017 ob 15:52
Pa še eno vprašanje, katera odcepitev ni protiustavna?
zozozo
# 02.10.2017 ob 15:42
@el CARTEL -

Tu je problem, da je bil referendum nelegalen po katalonski ustavi in zakonodaji, in da so ga prepovedala katalonska sodišča. Ilegalnost sploh ni vprašljiva.

Je pa španska vlada z nasilno reakcijo dala temu nelegalnemu referendumu precejšnjo legitimnost. Strel v lastno koleno.
pripet
# 02.10.2017 ob 15:47
Podpiram nastanek nove države Katalonije. Predvsem zarado Kataloncev, ker si to zaslužijo, zaradi terorja ogabne fašistične vlade v Madridu in prav takšne v Bruslju. EU takšna kot je ne sme imeti mesta v Evropi.
PLO
# 02.10.2017 ob 15:34
kakšno stališče imajo pa cmerar in ostali? bomo med prvimi priznali katalonijo ali bodo naši nevretenčarji tiho kot miške
BlackCatXing
# 02.10.2017 ob 16:06
Naj podam še jaz moje mnenje, katerega pa bom poskusil podati na podlagi dejstev in ne čustev.

Kot prvo, vedno znova se pojavlja komentar:"Eni lahko, drugi ne. Ene se prizna, druge ne."
Vsaka država ali pa del države, ki se želi odcepiti ali priključiti drugi je zgodba zase. Niti dve nista primerljivi med sabo. Iz novejše zgodovine nikakor ne moremo primerjati Kosovo-Katalonija, Slovenija-Katalonija, Kosovo-Krim, Krim-Katalonija....itd.

Kar je pri dogajanju na relaciji Španija-Katalonija "sporno" je to, da se med seboj udarita dva pojma demokracije - Ustava in Človekove pravice.
V vsaki demokratični državi je najvišji pravni akt Ustava. Ustava določa delovanje države, njenih institucij, vej oblasti, človekove pravice.... In po Španski ustavi je Španija nedeljiva.
Na drugi strani pa imamo človekove pravice. Mednje med drugim sodi volilna pravica.

Kako zagotoviš eno brez da kršiš drugo v tem primeru?
Če je referendum po odcepitvi neustaven saj je Španija po ustavi nedeljiva država, kako lahko istočasno ne kršiš človekove pravice do udeležbe na volitvah, do glasovanja in izražanja volje?
Zelo težko za moje pojme, kar se je na primeru včerajšnjega referenduma tudi pokazalo; Španci so branili Ustavo in državo kot tako, Katalonci so branili svojo pravico do samo odločanja.

Rešitev?
Čeprav je to precej zlajnana beseda; rešitev je v dialogu med sprtima stranema. Vsaka stran bo morala malo popustiti v svojem prepričanju kaj je prav in kaj je pravica, kaj je ustavno in kaj ne.
Katalonci so 40 let živeli v "sožitju" z Madridom in kljub večni želji po samostojnosti niso tega izsiljevali. Vprašanje pa je (in mi pametnjakoviči tega ne vemo ker nismo del političnega vsakdana v Španiji, še svojega komaj razumemo in mu sledimo) kaj se v resnici dogaja na relaciji Madrid-Barcelona, kje so tiste male malenkosti posameznikom skrite a se jih občuti na dolgi rok. Na primer: So v parlamentu poslanci Katalonskih korenin preslišani namerno? So njihovi predlogi, pobude vedno zatrte? Je to govorcev v parlamentu do Kataloncev drugačen kot do drugih poslancev?.... Morda je res komu to banalno, ampak dober odnos temelji na mnogih na videz nepomembnih stvareh.

Ne glede na to katero stran podpiram, menim da poti nazaj v stanje pred referendumom ni več. Nasilna preprečitev volitev je tudi nevtralne Katalonce prepričala, da se fašizem vrača.
Predlog mediacije se meni osebno zdi v tem trenutku najpametnejša poteza. V mediaciji obe strani poiščeta skupne točke, ki jih definitvno imata, in se lotita reševanja tistih, pri katerih se razhajata. Vsekakor pa bi morala ta mediacija vsebovati tudi točko, da čez recimo 5 let, Katalonski parlament še enkrat preveri kaj si želijo Katalonci in v kolikor z absolutno večino ponovno izrazijo voljo po samostojnosti, se jim mora to omogočiti na miren in civiliziran način.
izo
# 02.10.2017 ob 20:04
Ljudje se ne zavedajo, kako je biti v vlogi policista, kjer imaš v roki en bogi pendrek in okoli sebe
20 kolegov vate pa poriva 2000 glava množica, ki lahko v vsakem trenutku postane nasilna.

Malo objektivnosti prosim. A se še spomnite kaj so naredili protestniki v Turčiji z nekaterimi nič krivimi vojaki ob poskusu vojaškega udara? Dobesedno so jih linčali.


kak udar, bog te nima rad?? stare mame in ataji so prišli tist listek dat v gajbico, potem uleti policija jih začne mlatit enega za drugim! to je bilo čisti izživljanje in več kot očitno naročena zadeva, da si bodo malo "zapomnili", kot to se to tudi naredi ponavadi (samo mi ne zdej nabijat da ne).
dejte se zadržat s takšnim8i neumnimi, prosim..
pripet
# 02.10.2017 ob 15:51
aristotel
# 02.10.2017 ob 13:39

- ker lahko potem postanejo DVOLICNI.
--------------------------------------------------
Bolj dvolični kot so (EU) ne more postati.
BlackCatXing
# 02.10.2017 ob 16:13
In naj dodam;
precej me je zmotila mlačnost oziroma neodzivnost EUja - Evropske Komisije in Evropskega Parlamenta.
Delno razumem, da jim prav nobeden akt sprejet v EU ne omogoča vpletanja v notranje zadeve države članice ko govorimo o volitvah in referendumih. A človekove pravice ter spoštovanje demokratičnih načel bi jih morale spodbuditi, da bi glasno in odločno obsodili nasilje!
Prizori, ki smo jim bili priča včeraj ne sodijo v državo članico EU. Take prizore gledamo ko govorimo o državah tretjega sveta, ki so po večini diktature, imajo avtokratično ureditev, kjer je glas ljudstva predpisan v naprej.

Glasno neobsojanje nasilja, je tisto kar je najbolj manjkalo včeraj s strani političnih veljakov v Evropi, vodilnih pri EK in poslancih EP.
novi_xy
# 02.10.2017 ob 15:26
@ neprilagojen

Kdo bi pa potem vodil naprej osamosvojitev, če bi predsednika vlade aretirali? Ti si pa malo naiven ali pa namenoma tako praviš, zato da ne bi prišlo do osamosvojitve.
Kvattro
# 02.10.2017 ob 17:58
Sicer nisem zagovornik, da je vsaka vas svoja država. Vendar v tem primeru je drugače:
• Katalonija je pred stoletji že bila svoja država, ima svoj jezik, nacionalne simbole,...
• in predvsem: Kdo bo živel še naprej v državi, ki te pretepa, ker greš na referendum? Če bi Španija speljala zadevo pametno, bi samostojnost najverjetneje padla. Tako pa dobesedno prosijo za odcepitev. Kot slon v trgovini s porcelanom..
Sreča za Baske, si še bolj zaslužijo svojo državo, in brez da je Katalonija prva pokazala pot, ne bi šlo nikoli..
Mario_Sheriff
# 02.10.2017 ob 17:54
Skippy malo mešaš hruške in jabolka. Če so policaji tepli izgrednike, ki recimo zažigajo avtomobile in razbijajo izložbe, ne tepli, recimo temu uporabili silo, da se prepreči nadaljna dejanja, to še nekako razumem, da pa policija pretepa dedke in babice, ženske v visokih petkah in gasilce (!?), ki zgolj hočejo glasovati, torej s pisalom narisati križec na papir, to pa mislim da ne sodi pod nobeno branjenje ustave. Ne pričakujem, da bo mednarodna slupnost ali pa Evropska komisija zahtevala spremembo španske ustave, bi pa lahko vsaj okarala špansko oblast za nasilje nad mirnimi volilci in očitno represijo nad referendumom, ki "predstavlja enega od temeljev neposredne demokracije".
cairns
# 02.10.2017 ob 16:02
Svetovna hinavščina. Večina držav je priznala Kosovo, čeprav je del Srbije. Kosovo je dejansko mrtvorojeno dete ZDA in EU. Kriminal in gospodarski polom.
Ponovno svetovna hinavščina. Sedaj s Katalonijo ki pa jo ne mislijo priznati. Država s sedmimi milijoni prebialcev, kulturna, urejena, bogata in gospodarsko močna, tako da ima vse pogoje za normalni razvoj.
Problem pa je ker je Španija v EU in NATO paktu.
Nikolaj
# 02.10.2017 ob 15:56
Sedaj vidimo pravi obraz Evropske komisije:
EK ne priznava referenduma, ker naj bi bil nezakonit.
Očitno je nezakonita tudi arbitražna odločba, saj se EK vse do danes ni jasno opredelila do arbitražne odločbe.

Hinavska EK.
SpicyWeiner
# 02.10.2017 ob 18:09
Tale Rajoy je s svojo neumnostjo, in nezmožnostjo boljše presoje svojih dejanj, lastnoročno raztrgal španijo. Lahko bi mirno pustil referendum in ga kasneje označil za neveljavnega, vse politike(ki so nelegalno porabili državni denar za ta referendum) pa eventualno kazensko ovadil in tako posredno onemogočil. Javno mnenje je bilo pa tako ali tako nekje 50:50, in težko si je predstavljati, da bi pri tako razdeljenih ljudeh Katalonija kar enostavno razglasila samostojnost. Sedaj je pa mnenje prav gotovo nekje pri 80:20 za neodvisnost. Težko si predstavljam, da je po temu cirkusu španske vlade in policije tam dol sploh še kdo za življenje v taki državi.
stupa
# 02.10.2017 ob 15:56
Takšna EU bolje da ne obstaja.
Doge the Dog
# 02.10.2017 ob 22:18
Evropejci nasprotujemo priseljevanju muslimanskih in afriških praživali... EU nas označujejo za rasiste.

Španska policija pretepa avtohtono prebivalstvo, ki si želi neodvisnosti na DEMOKRATIČEN način: EU tiho kot rit, posredno še celo podpira Madrid.

Evo vam "demokratično" EU.
bob
# 02.10.2017 ob 18:52
To kar je pokazala španija, je čas da se evropa vpraša zakaj sploh obstaja. A smo v času fašističnega španskega voditelja franca ali v času pred prvo svetovno vojno, ko so bile problem kolonije in se je Evropa krvavo stepla?! Kaj nekateri pozabljajo kaj se je v Evropi zgodilo v začetku devetdesetih let na Balkanu? Kaj naši pozicijski politiki sploh vedo kako je nastala naša ljuba država Slovenija???????? KATALONIJA BO POSTALA SAMOSTOJNA In tudi Severna Irska in Škotska pa tudi Baski in Korzičani bodo šli po tej poti.
Petar Karamazov
# 02.10.2017 ob 15:44
Še Kremelj jih je pustil na cedilu. Nekateri so naivno verjeli, da bo Rusija priznala Katalonijo. Rusija ne prizna niti Donetske in Luganske republike znotraj Ukrajine, kaj šele Katalonijo. Krim je bil popolnoma druga zadeva, ki se tiče političnega dogajanja znotraj ZSSR v petdesetih letih.
svyatoslav
# 02.10.2017 ob 19:33
Ne podcenjujmo besa in sposobnosti Kastilcev (Špancev), sploh ob upoštevanju zgodovinskih dejstev, da so kot katoliški konkvistadorji izbrisali vse južnoameriške civilizacije. Pa na duh Franka tudi ne moremo pzabiti. Ob možni državljanski vojni nihče ne bo zagovalec, od katoliške kraljevine pa bomo dobili mešanico Irske in Libanona.
Baski opazujejo razmere v nizkem štartu. Malo so potuhnjeni, ampak čakajo na svojih 5 minut.
oleander
# 02.10.2017 ob 19:05
Mislim, da si je EU z izjavo, da je to notranja španska zadeva, ravnokar prestrelila obe koleni.
Zdaj jim lahko Poljaki ali pa kdorkoli drug zabrusijo nazaj, da je vse, kar počnejo v svoji državi, izključno njihova notranja zadeva? Sem hotel biti ekspliciten glede Poljske, pa razumem, da bi admin moj smisel za humor napačno razumel, zato ne bom ...
oleander
# 02.10.2017 ob 18:48
Zanimivo, da je večina komentatorjev že v prejšnjem prispevku izpostavila EU, ki je bila lep čas tiho, zdaj pa pravi, da je to notranja španska zadeva. Španija je monarhija in vloga monarha v tej zgodbi bi morala biti ta, da premierja pokliče na pogovor, premier pa nato odstopi. Monarh ponudi Kataloncem opravičilo za nasilje in umiri žogo, postane povezovalna sila in glas razuma. No, tudi to se ni zgodilo. Imajo torej prav tisti, ki menijo, da monarhije brez frankizma sploh ne bi bilo, Španija pa bi razpadla na manjše državice že pred desetletji?
Piha
# 02.10.2017 ob 16:16
Spoštovani avtor!
Prosim, bodite bolj natančni. Volilna udeležba je bila 56%, a je policija zasegla okoli 750.000 glasovnic in so jih tako lahko prešteli 2,2 mio, kar je 42,3% volilnih upravičencev. To pomeni, da je verjetno za samostojnot glasovalo več kot polovica vseh volilnih upravičencev.
tupamaross
# 02.10.2017 ob 16:07
Z narodi z katerimi si živel 500 let, je travmatičen razhod
pa če to želimo ali pa ne.
balrog
# 03.10.2017 ob 00:04
Če poenostavim: če so lahko Slovenija, Hrvaška in Slovaška, polnopravne članice Evropske unije, zakaj ne more biti polnopravna članica EU, Katalonija, ki ima skoraj osem milijonov prebivalcev in je njen delež v evropskem proračunu znatno višji in večji od deleža vse teh treh članic skupaj. Katalonci želijo imeti enak status v EU, kot ga imamo Slovenci. Zato je uraden odziv EU neverjetno neevropski, kajti EU se je na razmere v Kataloniji odzvala, kot da ne gre za državljane EU, kot da se jo to sploh ne tiče.
balrog
# 02.10.2017 ob 23:41
tupamaross, to bo pomenilo tudi uradni konec EU. Kajti španska vojska bo s silo šla nad državljane Evropske unije za "zaščito" neustavne španske ustave, ki ni v skladu z mednarodnim in evropskim pravnim redom. Katalonija ima pravico, da je enakovredni del Evropske unije. Katalonija se želi ločiti od Madrida, ne od Bruslja. Mislim, da je napočil čas za popolno reformo EU.
balrog
# 02.10.2017 ob 23:34
Ni bil katalonski referendum neustaven ali nezakonit, španska ustava je tista, ki je neustavna in nezakonita, saj je v nasprotju z mednarodnim pravom in pravom Evropske unije. Španska ustava je neustavna !
bob
# 02.10.2017 ob 22:24
Mariano Rajoy je fašist, še čestita policiji za takšno posredovanje, Jean Claude Juncker pa je okostnjak iz omare. Flinc pa takšna EU, ki nima jajc obtožit nasilje.
Heldarion
# 02.10.2017 ob 22:08
Za tiste ki trdite, da je referendum bil po španski ustavi nelegalen - da, po španski je bil, obenem pa mednarodno pravo daje kateremukoli narodi pravico do samoodločbe (https://en.wikipedia.org/wiki/Self-determination).

Ali Španci oziroma španska ustava priznavajo veljavnost referenduma je dejansko precej nepomembno, še posebej če se na že viden način poslužujejo sile, da bi Kataloncem onemogočili dejansko samoodločbo.
PONOS
# 02.10.2017 ob 21:30
Zakaj so ovirali demokratični referendum?Za Španijo itak ni veljaven ker je protiustaven zakaj potem policijsko nasilje?Očitno ima referendum vseeno neko težo.
PONOS
# 02.10.2017 ob 21:22
Zanimivo je še eno dejstvo EU ne priznava referendum Katalonije za samoodločbo priznava pa Kosovo ...Katalonija.je odprla veliko dvojnih meril...in pokazala vso dvoličnost zahoda.Španija lahko mlati svoje državljane otroke ,starce.,ženske.fašistični barbarizem
V Libiji in Sirini so plačanci streljali pa je vlada ukrepala pa je dobila bombe.
BlackCatXing
# 02.10.2017 ob 18:13
@Nikolaj
Katalonski narod Španske ustave iz l. 1978 ni sprejel na referendumu, zato ta ustava ne zavezuje Katalonce.
Španija je lahko nedeljiva, a Katalonci niso Španci in zato se Katalonija lahko odcepi.


Tvoj argument je malce zgrešen, vsaj zame.
Sicer bi moral pogooglat, ampak sprejetje Ustave ni nekaj kar bi se potrjevalo z referendumi.
Ne razumem zakaj bi Katalonski parlament moral potrditi z referendumom Ustavo.
Peacemaker
# 02.10.2017 ob 17:49
Jebi se Rajoy!!!
Nikolaj
# 02.10.2017 ob 15:50
Upam,da bodo skandinavske in baltiške države čimprej priznale Katalonijo.
In sledil bo plaz nadaljnjih priznanj.
Miham
# 03.10.2017 ob 07:21
Proti Poljski Juncker takoj, proti Španiji pa ne...

razlika?

Zadnje čase gre več "prebežnikov" v Španijo kot v Italijo, Poljska se pa ve, da noče prisilne kolonizacije z neevropejci...
Sula
# 02.10.2017 ob 23:06
Rusko stališče je povsem logično, saj nimajo nič s Španijo in Katalonijo in je to za njih notranja zadeva Španije, Katalonije in EU.
smallbudget
# 02.10.2017 ob 22:47
Meni je se vedno najbolj hecna izjava Rajoya, da referenduma ni bilo. To je nekako tako kot da te zena prevara, ti pravis da se to ni zgodilo, cez 9 mesecev pa rodi otroka ki ni tvoj.
BlackCatXing
# 02.10.2017 ob 20:13
@Mario_Sheriff
Imaš prav ter hvala za popravek. A kot rečeno že v komentarju, ..."Sicer bi moral pogooglat..,", zato sem.

Španija je po padcu Francovega režima potrebovala novo Ustavo, ki jo je sprejela 1978 na referendumu. (Moram priznati, da je meni resnično ušlo da se Ustave sprejemajo v mnogih državah na ta način. Mogoče zato, ker je to pogosteje za nove, meni pa nekako v bližnjem spominu ostajajo "samo" spremembe.)
Kakorkoli, po Ustavi iz l. 1978 je Španija nedeljiva vendar pa prepoznava in priznava avtonomijo regij, ki jo tvorijo - seveda, sem sodi tudi Katalonija.
Ustava je bila sprejeta po referendumu kjer je zanjo glasovalo 88% prebivalcev Španije, v Kataloniji pa 90%.

Katalonski parlament je leta 1979 sprejel svojo "Ustavo" - Statute of Autonomy of Catalonia, kjer je zapisano, da je Katalonija avtonomna pokrajina znotraj Španije. So pa jo l. 2006 spremenili, vendar je bila volilna udeležba pod 50% kar spremembi ne daje verodostojnosti., prav tako pa je padla / odstopila takratna Katalonska vlada.
Spremembe so kasneje spodbijali na Ustavnem sodišču in to je 2010 odsodilo, da je potrebno 14 členov ponovno spisati, 27 pa popraviti. Spremembe, ki so jih želeli Katalonci in ki jim je Ustavno Sodišče nasprotovalo so bile po večini vezane na jezik, pravo in pa finance. Odstraniti pa bi morali člene, ki so bili vezani na samostojno davčno politiko.
Od takrat naprej se je Katalonski parlament in pa volja ljudstva vedno bolj nagibala k samostojnosti, in po predhodnem poizvedovalnem referendumu so tokrat izvedli zavezujočega.

Evo, jaz sem se malo izobrazil.
In z novim znanjem lahko frcnem @Nikolaja okrog ušes in ga posedem za google, ker pravi, da Katalonci Španske Ustave niso sprejeli na referendumu in je zato za njih ne zavezujoča. So! In to z 90%.
kick.your-ass
# 02.10.2017 ob 19:55
asada so napadli ker je nasilno zatrl demonstracije oz natančneje... opozicijo so oborožili....
rooster
# 02.10.2017 ob 18:57
V komisiji so primerjave s Poljsko označili kot neprimerne

Zakaj neprimerne? Ali zgolj še ena izjava v vrsti bluzenj EK?
BlackCatXing
# 02.10.2017 ob 18:23
@PONOS
Epilog bo tak da bo Katalonija ostala del Španije hkrati bo davčno suverena in bo v proračunu Katalonije veliko več cvenka kot do zdaj.Španci bodo imeli manj prihodkov vendar bodo razliko pokrili z EU denarjem.EU je v interesu mirna Španija.Kdor ne verjame bo moral verjeti.

Mislim, da imaš kar prav. To bi bila “najboljša” rešitev za obe strani, hkrati pa nobena stran nebi izpadla kot poraženka ali zmagovalka.
Madrid bi v tem primeru “urbanil” ustavo in nedeljivost države.
Katalonci na drugi strani pa bi dobili večjo avtonomijo o odločanju še finančno. Katalonski voditelji se zavedajo, da s politično samostojnostjo izgubijo trg, finance, .... vse to kar kot del Španije in EU imajo.
V EU razen če se spremeni glasovalna politika ne bodo prišli. Prav tako bi jim Španci blokirali dogovore, kot jih ima recimo Švica z EU....
pero5
# 02.10.2017 ob 16:47
je izid veljaven in obvezujoč, zato ga morajo uresničiti. Tudi s pomočjo mediacije tretje strani.
Lahko na primeru Slovenske meje s Hrvaško pogledajo, kako gre to s pomočjo tretje strani. Traja par let, stane ogromno denarja, na koncu si pa skoraj na isti točki, kot pred začetkom. Madrid bo rekel da ne priznava mediacije, Katalonija se bo pa na popek metala.

EU bo pa izražala sožalje, spodbudo in nasploh podpirala, da do končne rešitve mirno prideta obe strani na medsebojnih pogovorih. Pa kakšnega svizca s čokolado jim bodo dali.
Kazalo