Hollande in Putin sta se na hitro srečala na moskovskem letališču Vnukovo. Foto: EPA
Hollande in Putin sta se na hitro srečala na moskovskem letališču Vnukovo. Foto: EPA
Ukrajina
Spopadi na vzhodu Ukrajine so izbruhnili, potem ko so proruski uporniki razglasili avtonomijo območij, ki jih nadzirajo. Foto: EPA

Hollande se je v ruski prestolnici ustavil med vrnitvijo z obiska v Kazahstanu in je tako prvi zahodni voditelj, ki je obiskal Moskvo po ruski priključitvi Krimskega polotoka na jugu Ukrajine, ki je vodila do najhujše ohladitve odnosov med Rusijo in Zahodom po hladni vojni.

"Gospod predsednik, odločil sem se pogovoriti o težavah glede ukrajinske krize," je dejal Hollande ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu na moskovskem letališču Vnukovo in izrazil upanje na napredek pri reševanju konflikta na vzhodu Ukrajine, ki je od izbruha spopadov aprila letos zahteval več kot 4.300 smrtnih žrtev.

Putin je zatrdil, da Rusija podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in izrazil upanje, da bo kratek obisk Hollanda prispeval k napredku pri končanju krize. Sam si želi skorajšnjega premirja na vzhodu Ukrajine.

Hollandu ni bil všeč Putinov govor
Med obiskom v Kazahstanu je Hollande dejal, da bi moral Putin skupaj z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in nemško kanclerko Angelo Merkel začeti proces zmanjševanja napetosti.

Že pred postankom v Moskvi je francoski predsednik nakazal, da se želi s Putinom pogovoriti o njegovem četrtkovem govoru, v katerem je dejal, da želijo sovražniki iz preteklosti postaviti novo železno zaveso okoli Rusije.

Hollande je Putinu svetoval, naj raje kot v preteklost svoj pogled usmeri v prihodnost. "Poslušal sem vaš govor pred nekaj urami in prepričan sem, da lahko na neki točki odpravimo ovire, ki nas delijo. Mislim, da zmoremo to," je dejal francoski predsednik na srečanju s Putinom v Moskvi.

O mistralih ni bilo govora
Po Putinovih besedah pa se s Hollandom nista dotaknila perečega vprašanja dobave napredne vojaške ladje razreda mistral, ki jo je po naročilu Moskve zgradila Francija, a nato po pritisku zaveznic ustavila izročitev zaradi zahodnih sankcij proti Rusiji. Putin vseeno upa, da bo Pariz izpolnil dogovor in dostavil ladjo.

Pogodba o izgradnji dveh ladij, ki lahko nosita po 16 helikopterjev, več kot 50 oklepnikov ter 700 mornarjev, bila podpisana leta 2011 in je vredna 1,2 milijarde evrov. Prvo ladjo mistral so Rusi že krstili in jo poimenovali Vladivostok. Drugo so krstili za Sevastopol, po mestu na Krimskem polotoku, ki si ga je Rusija priključila marca.

Francija je v precepu, saj bi donosen orožarski posel v času gospodarske krize okrepil obubožano državno blagajno, vendar po drugi strani njene zaveznice odločno nasprotujejo prodaji visoko naprednih ladij v času, ko konfliktu na vzhodu Ukrajine ni videti konca.

Zahodne države obtožujejo Rusijo, da z orožjem in vojaki podpira proruske upornike, ki se bojujejo proti ukrajinskim silam, kar pa Moskva zanika in zatrjuje, da ni vojaško prisotna na ukrajinskem ozemlju.