Putin je doživel najhujše in najodmevnejše proteste v zadnjih 12 letih, od kar je prvi človek Rusije. Foto: Reuters
Putin je doživel najhujše in najodmevnejše proteste v zadnjih 12 letih, od kar je prvi človek Rusije. Foto: Reuters
Velike demonstracije v Moskvi

"Spoštujemo stališča demonstrantov, slišimo, kaj govorijo in še naprej jih bomo poslušali," je Putinovo izjavo prebral njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Ruski premier, ki bo marca ponovno kandidiral za mesto predsednika države, se je v izjavi za javnost previdno in spoštljivo odzval na shod, na katerem je več deset tisoč Rusov protestiralo proti domnevnim goljufijam na nedeljskih parlamentarnih volitvah, na katerih je Putinova Enotna Rusija zadržala absolutno večino v dumi.

Čurov prva tarča protestov
Medtem je ruski centralni volilni odbor medtem zavrnil vsakršno možnost odstavitve predsednika državne volilne komisije Vladimirja Čurova, ki jo zahtevajo protestniki, ki si sicer prizadevajo za razveljavitev izidov minulih volitev in njihovo ponovno in pravično izvedbo.

Protestniki za nepošteno izvedbo volitev krivijo Čurova in zahtevajo njegov odstop, a v centralnem volilnem odboru sta to možnost po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax podprla le dva člana komiteja, sicer pripadnika komunistične stranke.

Napoved novih mirnih protestov
Proti nepravilnostim na volitvah, na katerih je zmagala vladajoča Putinova Enotna Rusija, se je na največjih protestih opozicije v Moskvi od razpada Sovjetske zveze po neodvisnih ocenah v soboto zbralo med 50.000 in 80.000 ljudi. Po ocenah policije je bilo protestnikov 25.000. Več deset tisoč protestnikov se je zbralo tudi v okoli 50 mestih po vsej državi. Protesti so minili mirno, po državi so prijeli le nekaj več kot deset ljudi.

Eden izmed vodij opozicije, ki so organizirali proteste, bivši minister Boris Nemcov, je za radio Kommersant že napovedal nove proteste za 17., 18. in 24. december. Kot je poudaril, bodo proteste nadaljevali do izpolnitve zahtev.

Velike demonstracije v Moskvi