Na vrhu BRICS-a naj bi udeleženci tudi sprejeli strategijo o gospodarskem razvoju do leta 2020. Foto: Reuters
Na vrhu BRICS-a naj bi udeleženci tudi sprejeli strategijo o gospodarskem razvoju do leta 2020. Foto: Reuters
Vrh držav s hitro rastočim gospodarstvom

Rusija si vse od izključitve iz skupine osmih najrazvitejših držav sveta (G8) zaradi krize na vzhodu Ukrajine intenzivno prizadeva za alternativne oblike sodelovanja v globalnem svetu. V BRICS-u, ki združuje pet hitro rastočih držav - Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko - s 40 odstotki vsega svetovnega prebivalstva, vidi že dlje časa veliko prihodnost.

V ruskem mestu Ufa, kjer poteka dvodnevni vrh BRICS-a, bo ena glavnih tem ustanovitev nove banke BRICS-a, ki naj bi po besedah ruskega finančnega ministra Antona Siljanova postala "velika večstranska banka", ki bo financirala infrastrukturne projekte in pomagala v boju proti morebitnim finančnim krizam. Po Siljanovih besedah bi lahko banka sofinancirala tudi projekt nove svilene poti med Azijo in Evropo.

Dogovor o delovanju bazena deviznih rezerv
Že v torek so omenjene države podpisale dogovor o delovanju bazena deviznih rezerv v vrednosti 100 milijard dolarjev, če bi imela katera izmed njih težave z likvidnostjo v dolarjih. Prvi dogovor o tovrstnem skupnem skladu je bil sklenjen julija lani. Ideja je medsebojna pomoč držav, če bi imela katera izmed držav težave z likvidnostjo v dolarjih. Šlo naj bi za varovalko, ki bo branila finančno stabilnost v državah iz skupine BRICS.

Po koncu vrha se bo v Ufi, prestolnici industrijske avtonomne ruske republike Baškortostan, v četrtek začel še dvodnevni vrh Šanghajske organizacije za sodelovanje. Putin bo imel ob robu obeh vrhov številna dvostranska srečanja. Osrednje teme teh pogovorov bodo pogajanja o iranskem jedrskem programu, kriza v Grčiji in razmere na vzhodu Ukrajine.

Vrh držav s hitro rastočim gospodarstvom