V politični škandal naj bi bilo vpleteno tudi podjetje Samsung, kar preiskuje tožilstvo. Foto: Reuters
V politični škandal naj bi bilo vpleteno tudi podjetje Samsung, kar preiskuje tožilstvo. Foto: Reuters
Predsednica Park Geun Hje
Predsednica Park Geun Hje (v rdeči obleki) se srečuje z vse več pozivi k odstopu oziroma jo skušajo odstaviti. Foto: Reuters

Tožilstvo namreč preiskuje navedbe, da je Samsung dajal denar hčerki Čoj Sun Sil, tesni predsedničini prijateljici. Čoj se obtožuje, da izkorišča prijateljstvo s predsednico, da se vmešava v politiko in prosi za poslovne donacije. Samsung je racijo potrdil, ni je pa želel komentirati, poroča BBC.

Škandal traja že več tednov, tožilstvo pa zdaj preiskuje navedbe, da je morda Samsung podjetju, katerega solastnici sta Čoj in njena hčerka, plačal 2,8 milijona evrov, da bi financiral jahalni trening hčerke v Nemčiji. Tožilstvo je opravilo preiskavi tudi v prostorih Korejske konjeniške zveze in Korejskega društva za konjske zadeve.

V zadnjih dneh je na desettisoče Južnih Korejcev protestiralo v glavnem mestu Seul in zahtevalo odstop predsednice Park. Čoj, ki je bila aretirana 3. novembra, obtožena pa je prevare in zlorabe oblasti, je dolgoletna prijateljica predsednice in hčerka Čoj Tae Mina, kvaziverskega voditelja, ki je bil tesno povezan s predsedničinim očetom, nekdanjim predsednikom Park Čung Hijem.

Čoj naj bi silila podjetja v milijonske donacije skladom, ki jih nadzira, pomagala pri izbiri predsedničinih pomočnikov, izbirala naj bi tudi predsedničina oblačila. Predsednica Park se je sicer že opravičila, da je dopustila svoji prijateljici neprimeren dostop na področje oblikovanja politik. Priznala je tudi, da je pustila Čoj, da ji ureja govore.

Pozivi k odstopu
Predsednica je že zamenjala predsednika vlade, sprejela je kadrovske spremembe v kabinetu in odpustila več pomočnikov, kljub temu pa so vse glasnejši pozivi k njenemu odstopu ali odstavitvi. Njena podpora v javnosti je zdaj le petodstotna, poroča BBC. Park je postala prva predsednica Južne Koreje leta 2012.