Do zdaj rakete iz Gaze niso dosegle območja Tel Aviva. Foto: EPA
Do zdaj rakete iz Gaze niso dosegle območja Tel Aviva. Foto: EPA
Gaza
Izrael zatrjuje, da je tarča njihovih napadov v Gazi teroristična infrastruktura. Foto: EPA
Izrael
Na jugu Izraela so zaradi palestinskih raket zaprte šole, ljudem pa tudi ni treba na delo. Foto: EPA
Izrael še naprej obstreljuje Gazo. Foto: EPA
Nasilje še ni doseglo razsežnosti tistega izpred štirih let. Foto: EPA
Izrael pošilja vojake proti Gazi

Nekaj minut po raketnem napadu so izraelske oblasti s sirenami opozorile prebivalce Tel Aviva, da se umaknejo v zaklonišča. Z ministrstva za obrambo so za kratek čas evakuirali vse zaposlene.

Islamski džihad je sporočil, da so nad Tel Aviv poslali raketo fadžr 5 iranske izdelave in s tem razširili območje bojevanja. To je prva raketna grožnja Tel Avivu po zalivski vojni leta 1991.

Izraelska vojska je pojasnila, da je imela palestinska raketa za cilj Tel Aviv, vendar ga ni zadela, ampak je padla v morje okoli 15 kilometrov južno od izraelskega komercialnega središča.

Hamas se je že pred tem hvalil, da so ponoči izstrelili rakete na Tel Aviv, ki leži okoli 50 kilometrov severno od palestinske enklave, a je Izrael to zanikal in njihove trditve označil za lažno propagando.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je zaradi stopnjevanja napetosti v Gazi odobril vpoklic 30.000 rezervistov. Proti Gazi so se začele pomikati tudi enote izraelske vojske. Odločitev za kopenski poseg sicer še ni bila sprejeta

Izrael je v sredo v Gazi ubil vodjo vojaškega krila Hamasa Ahmeda Al Džabarija in napovedal, da bi lahko napadi na palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju trajali tudi več dni. Izraelska vojska je sporočila, da so do zdaj napadli 156 tarč, od tega 126 raketnih izstrelišč.

Palestinci so po atentatu na Džabarija na Izrael izstrelili 200 raket in izraelski protiraketni ščit Železna kupola jih je prestregel 81.

Ena izmed palestinskih raket je zadela štirinadstropno stanovanjsko zgradbo v mestu Kirjat Malači in ubila tri Izraelce, ki niso pravočasno prišli do zaklonišča. Gre za prve izraelske žrtve v zadnjem v nizu konfliktov med Izraelom in Gazo.

V izraelskem napadu na Gazo v sredo je bilo poleg Džabarija ubitih še 14 Palestincev, od tega šest Hamasovih borcev in osem civilistov, med njimi 11-mesečni dojenček, trije otroci in ena nosečnica.

Na pogrebu Džabarija so žalujoči Palestinci s streli v zrak pozdravili prve izraelske žrtve, medtem ko vidnih predstavnikov Hamasa ni bilo na spregled, potem ko je Izrael opozoril vse predstavnike palestinskega gibanja, naj se raje ne prikažejo v prihodnjih dneh.

"Palestinci in Palestinke bodo nadaljevali upor," je dejal Mešal na srečanju islamskih voditeljev v sudanski prestolnici Kartum. Že v sredo je Hamas sporočil, da je Izrael z atentatom na Džabarija "odprl vrata pekla".

Izrael odločen
Po navedbah izraelskega obrambnega ministrstva je milijon Izraelce v dosegu Hamasovih raket. Izrael tudi ne izključuje kopenske ofenzive, če bo to potrebno. Izraelski minister za promet Izrael Kacav je celo dejal, da bodo za tarčo določili Hamasovega premierja Ismaila Hanijo, če se palestinsko raketiranje ne bo končalo.

"Poslali smo jasno sporočilo Hamasu in drugim terorističnim organizacijam," je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu v televizijskem nagovoru. "In če bo treba, so izraelske obrambne sile pripravljene razširiti operacijo. Še naprej bomo naredili vse, da bi zaščitili svoje državljane."

Zaradi stopnjevanja nasilja med Izraelom in Gazo se je na izredni seji sešel Varnostni svet ZN-a, ki so ga zahtevale arabske države. Na njem so ZDA branile pravico Izraela, da se brani pred napadi iz Gaze. Ameriška veleposlanica pri ZN-u Susan Rice je dejala, da ni nobenega opravičila za nasilje, ki ga Hamas in druge teroristične organizacije izvajajo proti Izraelcem.

VS ni izrecno obsodil nobene strani, so pa bile vse članice enotnega mnenja, da se mora nasilje končati. Na zasedanju sta nastopila tudi izraelski in palestinski predstavnik, Rijad Mansur in Ron Prosor. Mansur je dejal, da so napadi povezani s palestinsko prošnjo za status države nečlanice v ZN-u, ki naj bi jo Generalna skupščina ZN-a obravnavala 29. novembra.

Prosor je dejal, da je njihov cilj jasen, namreč odstraniti strateško grožnjo izraelskim državljanom. "Ne bomo igrali ruske rulete z našimi državljani," je dejal in opozoril, da območje Gaze, ki ga nadzoruje Hamas, postaja "raj za svetovne teroristične organizacije".

Obama po telefonu z Netanjahujem in Mursijem
ZDA kot najtesnejši zaveznik Izraela seveda niso obsodile napada, kot so to storile arabske države in Rusija, je pa predsednik Barack Obama v telefonskem pogovoru pozval Netanjahuja, da stori vse za preprečitev žrtev med civilisti.

Obama se je pogovarjal tudi z egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem, s katerim sta se strinjala, da se morajo razmere čim prej umiriti. Egipt je sicer zaradi uboja Džabarija odpoklical svojega veleposlanika iz Izraela.

V soboto se bo v Kairu na izrednem zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, sešla Arabska liga. Abas je zaradi dogajanja v Gazi tudi skrajšal turnejo po Evropi, med katero je lobiral za podporo dvigu statusa Palestine v državo nečlanico ZN-a konec meseca.

Spodnji posnetek prikazuje izraelski raketni napada na avtomobil, s katerim se je peljal Ahmed Al Džabari.

Izrael pošilja vojake proti Gazi