Na ulicah Tbilisija poteka slavje dozdajšnje opozicije.
Na ulicah Tbilisija poteka slavje dozdajšnje opozicije. "Zmagali ste! Gruzijsko ljudstvo je zmagalo!" je sporočilo milijarderja Ivanšivilija. Foto: EPA
Bidzina Ivanišvili in Mihail Sakašvili
Kdo se bo zadnji smejal? Foto: Reuters

Podporniki koalicije Gruzijske sanje slavijo na ulicah Tbilisija, saj so prve projekcije po zaprtju volišč napovedale zmago opoziciji, ki pa v novem parlamentu naj ne bi osvojila večine sedežev.

Zmago je medtem razglasila tudi vladajoča stranka, zato se z napetostjo pričakujejo delni uradni izidi, nadaljnje štetje in končna torkova objava končnega izida.

Sakašvili: Usodne volitve
Predsednik Sakašvili je na oblast prišel z žametno revolucijo leta 2003, tokratne volitve pa bodo največji preizkus zanj do zdaj. Ob oddaji glasu je dejal, da se na volitvah odloča o usodi države. "Odločamo o tem, ali bo Gruzija šla naprej in ali bodo prihodnje generacije živele v boljši državi," je dejal.

Vladajoča stran je bila pred volitvami pod pritiskom zaradi množičnih protestov proti nasilju v zaporih. Ti so izbruhnili, ko sta dve opoziciji naklonjeni televizijski postaji predvajali posnetke zlorabljanja in mučenja zapornikov.

Posnetki so povzročili hudo ogorčenje v gruzijski javnosti in sprožili množične proteste, Tbilisi pa je bil deležen tudi kritik iz tujine. ZDA in Evropska unija so pred volitvami opozorile, da mora Gruzija izvesti poštene volitve. Krepitev demokracije je namreč nujna, če se želi Gruzija vključiti v evroatlantske integracije, predvsem v Nato, so poudarili.

-vili proti -viliju
Tekmec Sakašvilijeve stranke je opozicijski voditelj Bidzina Ivanišvili, najbogatejši mož v Gruziji, ki Sakašvilija obtožuje nedemokratičnosti in kršenja človekovih pravic. Njegovo bogastvo je enako skoraj polovici državnega BDP-ja.

Sakašvili volitve sicer predstavlja kot izbiro med njegovo prozahodno usmerjeno vlado in prihodnostjo pod nadvlado Rusije. "Sovražnik si bo prizadeval, da nas vrže s poti neodvisnosti, a prepričan sem, da bo naš narod, ki ljubi svobodo, naredil korak proti integraciji v evropsko hišo," je dejal. Sakašviliju se drugi predsedniški mandat izteče prihodnje leto, ustava pa mu onemogoča ponovno kandidaturo.

Volitve spremljajo tudi opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Za 150 sedežev v parlamentu se poteguje 14 strank. Okoli 3,6 milijona volivcev bo lahko glas oddalo do 18. ure po srednjeevropskem času, prvi izidi volitev pa naj bi bili znani v torek.