Trg v Goriju, na katerem je stal Stalinov kip, je bil med rusko-gruzijsko vojno avgusta leta 2008 večkrat bombardiran. Foto: EPA
Trg v Goriju, na katerem je stal Stalinov kip, je bil med rusko-gruzijsko vojno avgusta leta 2008 večkrat bombardiran. Foto: EPA

Iz Tbilisija so sporočili, da bodo zgodovinski, šestmetrski kip Stalina preselili v bližnji muzej. Nekdanji sovjetski diktator je v Gruziji še vedno zelo priljubljen, v Goriju pa so številni prebivalci ostro nasprotovali odstranitvi kipa.

Spremenili bodo tudi koncept muzeja
A gruzijska vlada je bila odločna. "Stalin je ubil na milijone nedolžnih ljudi. Mislim, da smo to odločitev sprejeli z veliko zamudo," je izjavil minister za kulturo Nika Rurua, ki je dodal, da bodo ob prestavitvi kipa spremenili tudi koncept muzeja, da bo ta Stalina prikazoval v objektivnejši luči.

Podporo premiku kipa je izrazil tudi predsednik države Mihail Sakašvili: "Naše zgodovine ne moremo spremeniti. Imamo muzej, posvečen Stalinu, in tam je treba postaviti primerno razstavo." Ob tem je poudaril, da je treba take stvari izvesti brez vandalizma in histerije.

Stalinove kipe kar po vrsti umikali
Kip Stalina je v središču Gorija stal od začetka 50. let, v zadnjih letih pa se je večkrat znašel v središču političnih razprav, saj je prozahodno usmerjeni Sakašvili večkrat namignil, da ga bodo odstranili. Kljub temu številni ljudje ostajajo ponosni na svojega najslavnejšega someščana, ob odstranitvi kipa pa so bili prebivalci tega mesta razdeljeni. Nekateri so menili, da je bila to prava odločitev, drugi pa poudarjali, da je Stalin vendarle del gruzijske zgodovine.

Ogromen kipa Stalina v Goriju je bil eden izmed redkih na svetu, ki so še stali. Sovjetski voditelj se je kot Josip Džugašvili rodil kmečki materi v Goriju leta 1878. Na čelu Sovjetske zveze je bil od poznih 20. let preteklega stoletja do smrti leta 1953. Na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze še vedno stoji kar nekaj kipov Vladimirja Iljiča Lenina, v središču Moskve pa je še vedno njegov mavzolej.