Svet

Poudarki

  • Raziskave oporekajo trditvam nasprotnikov istospolnih družin
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 102 glasov Ocenite to novico!
Istospolno usmerjeni pari se po vsem svetu borijo za osnovne pravice. Foto: EPA
Otroci istospolnih družin se praktično v ničemer ne razlikujejo od svojih vrstnikov. Foto: Reuters
Trenutno je v Sloveniji burna razprava o družinskem zakoniku. Foto: BoBo
V ZDA se zakoni o pravicah istospolnih parov razlikujejo od zvezne države do zvezne države. Foto: EPA
Nasprotniki istospolnih zvez ne izbirajo sredstev. Foto: EPA

Dodaj v

Raziskave razblinjajo mit: Otroci v istospolnih družinah včasih celo na boljšem

Razprava o otrocih v istospolnih družinah
18. januar 2012 ob 21:15
New York - MMC RTV SLO

Istospolne partnerske zveze, predvsem vzgajanje otrok istospolno usmerjenih parov, te dni ne burijo strasti le v Sloveniji, ampak je tudi na mednarodni ravni.

6. januarja je ameriški republikanski predsedniški kandidat Rick Santorum občinstvu v New Hampshiru dejal, da je za otroke bolje, da imajo očeta v zaporu, kot pa da bi jih vzgajali lezbični partnerici, sploh brez očeta. Le tri dni pozneje pa je papež Benedikt XVI. istospolne poroke označil za "grožnjo prihodnosti samega človeštva" in dejal, da otroci potrebujejo heteroseksualni dom.

PREBERITE VEČ
Raziskovalni oddelek Državnega zbora je v začetku decembra pripravil dve predmetni primerjalni analizi:
-
Položaj otrok v istospolnih skupnostih
-
Značilnosti zvez odraslih oseb


Prisluhnite sredini oddaji Kje pa vas čevelj žuli? na Valu 202:
- Manipulacije o
Družinskem zakoniku

A raziskave vseh teh trditev o nevarnostih gejevskih in lezbičnih družin ne podpirajo, piše Live Science. Še več - v nekaterih pogledih lahko homoseksualni starši celo prekašajo heteroseksualne. "Homoseksualni starši so navadno v povprečju bolj motivirani in bolj predani od heteroseksualnih, saj si to res sami izberejo," trdi Abbie Goldberg, psihologinja na univerzi Clark v Massachusettsu, ki raziskuje prav tematiko gejevskega in lezbičnega starševstva. Geji in lezbijke izjemno redko postanejo starši nenačrtovano, medtem ko je tako pri skoraj 50 odstotkih nosečnosti med heteroseksualci, pravi Goldbergova.

Otroci strpnejši, z manj predsodkov
Raziskave kažejo, da razlik v akademskih dosežkih, duševnem zdravju in družbenem funkcioniranju med otroci heteroseksualcev in otroci homoseksualcev praktično ni. Slednji so po nekaterih raziskavah pogosteje brez predsodkov in strpnejši. Za raziskavo iz leta 2007 je Goldbergova opravila poglobljene intervjuje s 46 odraslimi z vsaj enim istospolno usmerjenim staršem. 28 izmed njih je samih od sebe izrazilo mnenje, da so strpnejši in bolj sposobni empatije kot ljudje, ki niso bili vzgojeni v njihovem položaju.

Neki 33-letnik z lezbično materjo je Goldbergovi tako povedal: "Zdi se mi, da sem bolj odprta, zaokrožena oseba, ker sem bil vzgojen v netradicionalni družini, in mislim, da bi se tisti, ki me poznajo, strinjali. Moja mama mi je predstavila pozitivni učinek razlik pri ljudeh." Otroci istospolno usmerjenih staršev naj bi bili tudi manj obremenjeni s stereotipi o spolih, kar gre najbrž pripisati temu, da imajo geji in lezbijke običajno bolj enakopravno zvezo kot heteroseksualni pari.

Istospolni posvajajo brez predsodkov
Gejevske posvojitve so nedavno dvignile precej prahu v Illinoisu, kjer so se katoliške dobrodelne službe za posvojitve novembra odločile, da prenehajo delovati, ker jim je država zagrozila z odtegnitvijo sredstev, če ne privolijo v to, da ne bodo diskriminirale gejev in lezbijk. Raje so "zaprle trgovino", kot da bi v zahtevo privolile.

Navkljub katoliškemu nasprotovanju raziskave kažejo, da so gejevski in lezbični pari gonilna posvojitvena sila za številne otroke, ki jih heteroseksualni pari štejejo za neprimerne. Od otrok, ki jih posvojijo homoseksualni pari, jih je kar 10 odstotkov starih nad 6 let, kar je zelo neugodna starost za posvojitve. 60 odstotkov gejevskih in lezbičnih parov je v letu 2011 posvojilo otroka druge rase, kar ni zanemarljivo, saj v rejniškem sistemu otroci manjšin navadno ostajajo. Več kot polovica otrok, ki so jih posvojili gejevski in lezbični pari, pa so bili otroci s posebnimi potrebami.

"Težavnejši" otroci "manj zaželenim" staršem
Avtor raziskave David Brodzinsky meni, da je deloma razlog, zakaj homoseksualni pari pri posvojitvah izkazujejo manj predsodkov do "drugačnih" otrok, ta, da so tudi posvojitvene agencije diskriminatorne in dodeljujejo "težavnejše" otroke "manj zaželenim" staršem. Brodzinsky je za Live Science še povedal, da so homoseksualni starši tudi bolj odprti do "odprtih posvojitev", pri katerih otrok ohrani nekaj stika s svojimi biološkimi starši. Statistike kažejo tudi, da biološki starši pogosto nimajo težav s tem, da njihovega otroka vzgaja istospolno usmerjen par.

Sociologinja Newyorške univerze Judith Stacey, ki je opravila primerjalno raziskavo o otrocih, ki živijo v homoseksualnem gospodinjstvu, in otrocih v heteroseksualnem gospodinjstvu, pravi, da ljudje, ki zatrjujejo, da potrebujejo otroci tako očeta kot mater, ne odsevajo ugotovitev raziskave. "Dva dobra starša sta boljša od enega dobrega starša, a en dober starš je boljši od dveh slabih staršev," meni Staceyjeva. "In spolna usmerjenost ne igra vloge."

O sprejemanju
Če istospolna zveza škodi otrokom na kakršen koli način, nima to nobene povezave s spolno usmerjenostjo njihovih staršev, ampak z družbenim odnosom do teh družin, meni sociolog z univerze v Indiani Brian Powell. Goldbergova pa je odkrila, da številni otroci gejevskih in lezbičnih staršev pravijo, da bi njihovo težavo rešilo večje sprejemanje homoseksualnih družin, ne pa manjše.

V raziskavi, ki je bila objavljena 11. januarja letos, je Goldbergova intervjuvala skupino 49 najstnikov in mladih z istospolno usmerjenimi starši in odkrila, da niti eden izmed njih ne zavrača pravice do poroke takih parov. "Ravno o tem sem govoril zadnjič s kolegi in bil na robu joka, ko sem razmišljal, kako drugačno bi bilo moje otroštvo, če bi pred 25 leti uzakonili istospolne poroke," je Goldbergovi povedal 23-letni moški, ki ga je vzgojil lezbični par. "Kulturni, pravni status istospolnih parov vpliva na družinsko narativo istospolnih družin - kako se vidimo v odnosu s širšo kulturo, če se vidimo sprejeti ali kot 'avtsajderji'."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
dr. LeQuack
# 18.01.2012 ob 21:36
Dovolj pove tale izjava potencialnega ameriškega predsedniškega kandidata, da bi bilo za otroka bolje da ima očeta v zaporu, kot da ga vzgajata dve lezbijki. Sem kar prepričan da se s tem strinja ogromno Slovencev.
Res je žalostno da so potrebni takšni članki, da se mogoče vsaj še kakšni ovci zahojeni odprejo obzorja in spozna da ne živimo več v času cerkvenih inkvizicij.
ikacbe
# 18.01.2012 ob 21:26
Prva istospolna družina: Oče, sin in Sveti duh......
n_e_j_k_o
# 18.01.2012 ob 21:28
če bi v sloveniji prevladoval zdrav kmečki razum do teh novic, razprav in tut referenduma verjetn sploh nebi pršl....sam žal je onih z zdravim kmečkim razumom bol mal...
AndrejP...ja točn tisti debil ja =)
K_ris
# 18.01.2012 ob 21:43
Zakaj dobim minus, ko dam LINK do oddaje na Valu 202, mi res ni jasno.

Morda lahko tistim, ki so te minuse podelili namenim lep slovenski pregovor:
Vsako tele 'ma svoje vesel'e.
borbo
# 18.01.2012 ob 21:20
V kolikor potrebujete natančno in edino pravilno raziskavo pokličite na sedež NSI in z veseljem bodo pomagali.
zemljemerec
# 18.01.2012 ob 22:05
Tako kot za hetero družine ni zagotovila, tudi za homo družine ni zagotovila, da bodo prav njihovi otroci vzgojeni v poštene in srečne ljudi samo zato ker so hetero ali homo ljubimci.To je zloraba in manipulacija s spolom, saj vsi vemo, da obstaja samo dober ali slab človek, ne glede na spol.Otroka iztrgat po nesreči enega od staršev samo zaradi spola je kruto in neodgovorno dejanje civilizirane družbe.Očitno si ljudje niso prebrali zakona, sicer bi ne bruhali svoje hudobije in neinformianosti po spletu.Zakon ne piše o posvojitvi tujega otroka.
K_ris
# 18.01.2012 ob 21:32
Danes je bil na Valu 202 v oddaji "Kje pa vas čevelj žuli" pogovor s slovenskim univerzitetnim profesorjem, ki ima skupaj s svojim možem tudi otroka. In to v Sloveniji.

Oddajo lahko poslušate na tem LINKU
yanker
# 18.01.2012 ob 21:28
Važno da bodo lahko pijančki iz klerikalnih familij pretepali svoje žene in otroke... to je prava slovenska družina.
Sandie
# 18.01.2012 ob 22:06
Uf, kako mora boleti tole o 'boljšem' otroku. Otrok istospolnih staršev seveda ni v ničemer 'boljši', če pa ima za zrno manj predsodkov in jasno narisano široko sliko družbe, pa dežurni zagovorniki 'pravih', moralnih, naravnih (zeh...) vrednot pa v jok pa na drevo. Namesto da bi svoje otroke učili tolerance bodo raje prenašali svoje komplekse in predsodke na njih. Čestitke. Skrajni čas je, da pade ta kičasta gloriola 'prave', srečne mommy & daddy družinice, zadnji okop heteroseksualne samozavesti. Tudi očkati in mamice niso več kar so bili, tako tudi svetost in posvečenost vagine več ne gane nikogar. Res je, da ne moreš soditi po posameznikih, toda pred kratkim spoznal visoko nosečo bejbo, ki mi je (vpričo partnerja!) rekla, da ni 'čisto ziher kdo je oče'. LOL Ali pa anekdota znanca, ki je ugotovil da ga partnerka, s katero ima dva mala froca, vara: dobil se je z njenim ljubimcem, da sprovedejo DNK teste. Ti so pokazali, da otroka nista ne od partnerja ne od ljubimca, temveč otroka nekoga tretjega in četrtega! Hehe, toliko o zglednih moško-ženskih skupnostih.
dr. LeQuack
# 18.01.2012 ob 21:42
@Abrams: Kdo pa zahteva popuste, bonuse, sočustvovanje?
Zoki67
# 18.01.2012 ob 21:39
Kaj bo Papež renčal na istospolne partnerje. Naj počisti s tem pedofilskim Vatikanom, pa naj bo tiho. Katoliška cerkev je zlo človeštva. Kot je že Indijski mistik Osho povedal je družina velika rak rana družbe. Edina prava stvar je komuna, skupnost različnih ljudi. In tako bo tudi prej ko slej. Treba se bo sprijaznit z drugače mislečimi in živečimi. Sicer pa lahko pričakujemo še upiranje krščanskofundamentalistične Amerike z pomočjo dvoličnega Vatikana
jason1
# 18.01.2012 ob 21:34
@ yanker

Točn tko, ja! To je pa telm 'hvala za mamo in očeta čist prov' sam da sta mt pa fotr. Dej nehi, včeri so bli kapsi pr sosedu je 27-letn zafiksan fant pretepu 19-letno punco vpričo mame. Punca je dons spet nazaj k njemu pršla (sam da so jo iz bolnce spustl) pa skupi mata 1 let starga otroka: a to je pa OK? Hvaležen za mamo in očeta my ass. Sam da grejo u cerku vsak teden poj pa Primča brigajo kaj se doma dogaja.
zemljemerec
# 18.01.2012 ob 22:19
Ljudje ne potrebujejo anket in propagande, vsak naj sam poišče odgovor v sebi, kaj storiti, če se to zgodi tvojemu otroku, tvojemu vnuku, tvoji sestri , bratu? Kako boš ravnal v lastni družini s svojim članom družine, ki ga imaš rad od rojstva, neglede na njegovo kasnejšo spolno odločitev ? Sami se odločite o izgubi drage osebe ? Ko sam presežeš gnus in odpreš vrata razumevanju, postaneš zmagovalec.
gernika
# 18.01.2012 ob 22:49
Spet tej nični argumenti o naravi. Če ste tako vztrajni pa bom tudi jaz.
A prepovemo tudi neplodnim da lahko imajo otroke ker jim to ni namenila "narava"?
A nehamo zdravit raka? Ker po vašem zdravljenje bolezni "ni naravno".
Zakaj se pa nihče ne pritoži čez genetsko modificirano zelenjavo, že če tolko zagovarjate naravo?
A ne bi kar raje se oblekli v živalsko kožo in se vrnili v obdobje pred neolitizacijo? :)
K_ris
# 18.01.2012 ob 21:54
@ID

Tako smo tudi prišli iz kamene dobe.
el CARTEL
# 19.01.2012 ob 01:00
ics @ ja, potem je problem družba, ki zaničuje in ne istospolna družina, ki je žrtev zaničevanja.. se strinjaš?

meni gre na živce ta lažna skrb za druge (tuje) otroke.. verjetno so se tudi v sužnjelastniškem ameriškem jugu našli ljudje, ki jih je skrbelo, kako bodo otroci črncev zmogli sploh iti v šolo..

fora je v tem, da ni niti enega dobrega argumenta proti posvojitvam (bioloških otrok pa sploh, ti so tako ali tako v gejevski družini in bodo tam ostali, če zakon pade ali ne)
dr. LeQuack
# 18.01.2012 ob 21:39
@hrosc123: Če se pri Vas doma pretepate, fiksate in zapijate ne pomeni da se to dogaja tudi v homoseksualnih zvezah. Tipično posploševanje brez kakršnikoli dokazov, tako kot Primc & company. Me zanima koliko homoseksualnih parov da lahko to izjaviš?
zekinho
# 18.01.2012 ob 23:31
Res ne razumem, v čem je poanta nasprotovanja zakona, ki tistemu, ki skrbi za otroka, dovoljuje pravice, ki temu pritičejo. Otrok ni kriv, če si je npr. mama izbrala za partnerja žensko. In če ta ženska zanj skrbi, zakaj si ne bi mogla vzeti bolniške, ko je otrok bolan? Zakaj ne bi smela iti na govorilne ure v šolo? Zakaj ne bi otrok smel avtomatsko po njej podedovati? Zakaj bi otrok moral veljati za drugorazrednega?

Tisti, ki omenjate naravo... Ravno to, da je človek družbeno bitje, ga razlikuje od živali. A je poroka naravna? Seveda ni, ampak ji zagovorniki "narave" ne nasprotujete. Le kako to?
jo-jo
# 18.01.2012 ob 23:40
@zekinho:
Res ne razumem, v čem je poanta nasprotovanja zakona,...

Zaradi utrjevanje lastne (spolne) identitete. Predstavljaj si situacijo. Vaška gostilna. Iz starega tranzistorja odmeva "tralala, tralala, meni pa je da la la,....tralala",...za mizo 5 alfa samcev z "špricarjem" pred seboj. Debata: Družinski zakonik. Vsi heteroseksualci. Vsi so strogo proti sprejetju razen enega. Kaj misliš zekinho, kaj reskira tisti, ki zakonu ne nasprotuje? V najboljšem primeru zgolj čudne poglede in še nekajtedensko zbadanje v stilu: "un k je za pedre,..hahaha"
jo-jo
# 18.01.2012 ob 23:29
@GmO:
Kako zanimivo je, da so t.i. znanstveniki tako kontradiktorni v svojih izjavah. Nekdo reče nekaj, drugi to zanika, a oba zagovarjata isto znanstveno disciplino.

Lahko podaš, kakšen primer, da ne bo vse ostalo pri "baba rekla, baba kazala"?

@Krucifiks:
Ne boste verjeli ampak ljudem gre pošteno na živce vsa reklama na to temo...

No priporočam, da prebereš kakšno knjigo o človeški psihologiji.
SsDrag
# 18.01.2012 ob 21:49
če bo družinski referendum (in bognedaj, da celo uspešen za tiste, ki se ga trudijo spravit na svet), potem res ne vem, kje je strpnost v sloveniji. tolk na psu pa že nismo, kaj pravte?
jo-jo
# 19.01.2012 ob 01:39
@megatron:
ce otroku reces da je lahko ponosen ali da ima sreco ker je bel ni nic narobe. ali da mu reces da je slabo biti nizek ker je visji biti bolje.

Kaj mora dogajati v tvoji glavi, ufff....človek je lahko ponosen na lastne dosežke. Na nekaj kar je sam dosegel, ustvaril,...če pa meniš, da je lahko ponos tudi nekaj na česar kot posameznik nimaš vpliva (spol, rasa, višina,...), potem pa to ni nič drugega kot krepitev lastne (nad)pomembnosti, superiornosti,....

Pa še eno o toleranci in strpnosti dragi ponosnež. Tolerantni smo lahko do dejanj nekoga. Lahko toleriraš sodelavca ki te zbada, počasno trgovko v trgovini, psa ki izsiljuje,...Torej tolerirati pomeni dopuščati nekaj kar nam (generalno) ne odgovarja oz. ni prav. Tolerirati spolno usmerjenost posameznika pa ne pomeni nič drugega kot potlačeno oz. latentno fobijo.
x1ijn
# 19.01.2012 ob 01:00
@megatron
ni prav ce to reces otroku, ker homoseksualnost ni izbira. to je kot barva koze, visina, spol, telesna teza, ipd...

in verjetno ves, da ni prav in sploh res, da je clovek z drugacno barvo koze slabsi.
jo-jo
# 18.01.2012 ob 23:58
@erru:
Dobro pa veš, da se vsak par, ki je posvojil otroka, dobro zaveda, da otrok ni njun (produkt če hočeš) in da je vedno problem kdaj otroku povedat, da je posvojen, če sploh .. :)

S to tvojo projekcijsko identifikacijo zgolj razgaljaš lastne strahove, dvome in konflikte. Nič drugega.
AndrejP
# 18.01.2012 ob 23:31
erru, kako to misliš čigavemu? A si morebiti mnenja, da imajo pari, ki so otroka posvojili, svojega (da, svojega) otroka manj radi od bioloških staršev? Tvoja "narava" te je pustila popolnoma nepripravljenega na sodoben svet, verjetno zaradi tega, ker narave niti ne razumeš. Pogosta posledica ignorance, ki po mojem osebnem mnenju obstaja resen sum, da izvira iz dogmatičnega pristopa do razlage narave.
sockety
# 18.01.2012 ob 22:48
Moram pa samo še reči, da mi ni jasno, zakaj ste tako zgroženi nad dejstvom, da si istospolno usmerjeni želijo imeti otroke ... kot da če si v zvezi s človekom istega spola, naj bi pa to kar naenkrat poteptal ali kaj?
sockety
# 18.01.2012 ob 22:44
-mar- in ostali:

- istospolni par ima sorodnike, prijatelje, ..., ki otroku brez problema ponudijo pogled na svet z vidika drugega spola, kakršnega sta njegova starša

- ta in tej podobne raziskave niso "gonja proti tradicionalni družini". Nikjer ne piše "otroci v istospolnih družinah so vedno na boljšem", nikjer ne piše "dajmo vzet otroke heteroseksualnim družinam in jih dati istospolnim". A ste sploh prebrali članek?

"Dva dobra starša sta boljša od enega dobrega starša, a en dober starš je boljši od dveh slabih staršev," meni Staceyjeva. "In spolna usmerjenost ne igra vloge."

Je pa logično, da se bo pač poudaril pozitivni vidik istospolnih družin, glede na to, v kakšni družbi živimo.
matea86
# 18.01.2012 ob 22:14
Sem za istospolne družine in tudi za uvedbo obvezne šole za bodoče starše! Za odlično opravljen izpit pa otroški dodatek, razne pravice do uveljavljana itd...
AndrejP
# 19.01.2012 ob 00:31
ciracara, spet te traparije. Kdo se bo na komu učil? Zakon ne bo predpisal, da morajo istospolni partnerji posvajati otroke. Enako kot zakon ne more prepovedati istospolnim, da imajo otroke. Vse kar bi zakon uredil je status otroka, torej rešil težave okrog dedovanja, zavarovanja po nebiološkem staršu, omogočil nebiološkem staršu pravico do bolniške v primeru otrokove bolezni itd. Torej pravice, ki jih otrok, čigar biološka mati je poročena z moškim, ki ni otrokov biološki starš, pa ga je posvojil, že ima. Ti otroci so že tu in gre se za njihove pravice.
K_ris
# 18.01.2012 ob 23:49
@erru

Torej se ti zdijo problematične tudi posvojitve heteroseksualnih parov? Jih naj prepovemo?

Aja, pa BTW, poslušaj tisto oddajo, do katere sem dal link na prvi strani komentarjev. Novi zakon glede možnosti posvojitve ne spreminja NIČ. To ti dokazuje tudi istospolni par s punčko Ano, ki se jo sliši v ozadju, ko eden od obeh njenih očetov daje izjavo.
AndrejP
# 18.01.2012 ob 23:25
Gepard007, če bi imeli le normalni otroke, potem bi ti ne imel potomcev.
Ramus
# 18.01.2012 ob 21:24
"Raziskave razblinjajo mit: Otroci v istospolnih družinah včasih celo na boljšem"

1. Korinčanom 3,19. " Če kdo izmed vas misli, da je moder v tem svetu, naj postane nor, da postane moder, 19 kajti modrost tega sveta je pri Bogu norost."
AndrejP
# 19.01.2012 ob 10:32
miroslav, ti preveč dobesedno jemlješ Sveto pismo. Civilizacije so propadale ne zaradi razvrata ampak po večini zaradi zunanjih vplivov (južnoameriški staroselci zaradi konkvistadorjev in bolezni, ki so jih prinesli osvajalci). Tista Sodoma in Gomora je pravljica.

Majster, ja ker če pa otrok misli "moja mami vleče *****, moj ati liže *****" je pa to toliko bolj normalno, a ne?
Zheega
# 19.01.2012 ob 08:52
Mah bedni ste, dragi moji soSlovenci. Najprej tulite, da je to ves zakon samo nek eksperiment, da ni nobenih dokazov o neškodljivosti in da manjka študij. Študije seveda so, toda kdo pa še to bere. In če ne bere, tega ni. Potem se oglasi stroka, najprej konservativni psihologi iz krščanske tradicije, ki so jasno "strokovno" proti, in to za vas ni sporen vir - ne, je višek stroke, četudi ne pove niti ene argumentirane stvari, zgolj intelektualizira z lastnimi predsodki. Potem ko pa končno skočijo še dejansko ugledne in politično nevtralne inštitucije, recimo Društvo psihologov in še kdo, in ko vam kak novinar, ki ni ravno bivši dopisnik Družine (kot to drži za odgovornega urednika MMC portala), predstavi še več mednarodnih študij na to temo - takrat pa vsaka stroka postane zgolj gejevski lobi, aktivisti in ne vem kaj še vse.

Važno, da se zdite sebi najpametnejši, ne?
el CARTEL
# 19.01.2012 ob 01:04
aja, glede skrbi za tuje otroke ---> na levi imate članek, kjer piše, da je umrlo na tisoče otrok zaradi lakote.. zakaj ni nihče za njih poskrbel (predvsem tisti, ki jih skrbi za tuje otroke)?

ne, tuji črnski otroci lahko umirajo, pa nas ni briga, ampak otroci homoseksualcev, njih pa moramo rešiti.. sprevržena logika..
matcc
# 19.01.2012 ob 00:13
Raziskave ne merijo notranjih potreb in želja otrok. V resnici si vsak otrok želi in hrepeni, da bi živel s svojim biološkim očetom in biološko materjo.Če je le mogoče. In to je največ kar šteje.

Vsak se identificira s vprašanjem - kdo je moj pravi oče, mama? Če se niso poznali, se desetletja kasneje iščejo. Nekaj je v človeku kar govori, da je tako prav

tudi ce otroka posvojita (normalen par moski ,zenska ),se otrok lahko sprasuje o svojih pravih bioloskih starsih!ko se gre pa za posvojitve istospolnih parih (po nasem novem zakonu)pa otrok ve vsaj za enega bioloskega starsa ,ker istospolni par lahko posvoji otroka samo v primiru ,da je en od starsev njegov pravi bioloski oce ali mama!
AndrejP
# 18.01.2012 ob 23:23
Krucifiks, kdo pa so ti ljudje? Če te ne zanima pač ne beri! Kaj ti ni jasno? Mimogrede, voda lahko "zmrzne" tudi pri 30°C, če je tlak dovolj visok.
gernika
# 18.01.2012 ob 23:09
erru @

Lol :))

No, naj ti pojasnim. V naravi človeka je potreba po preživetju vrste. Zaradi tega imajo tudi istospolni pari potrebo po izkazovanju ljubezni otroku, kakor imajo to tudi neplodni pari.

Jasno mi je tudi da neplodnih parov in istopspolnih parov ne bo nikoli toliko, da se človeška vrsta ne bi mogla reproducirat (že tako ali tako nas je preveč na tem ubogem planetu, tako da izgovor natalitete je tudi na trhlih temeljih).

Če pa tebe skrbi samo reprodukcija vrste v 21. stoletju, namesto da te skrbi, da čimveč otrok dobi starše, pa priporočam obisk NSija. Morda imajo tam časovni stroj na posodo. :)
Daedalus
# 18.01.2012 ob 22:21
zemljemerec - super komentar!
Tomaz79
# 18.01.2012 ob 22:12
Kaj delate tem ljudem ... ni nobenega sram?

The Gay Rights Movement
borbo
# 18.01.2012 ob 21:45
V kolikor potrebujete natančno in edino pravilno raziskavo pokličite na sedež NSI in z veseljem bodo pomagali.

Glede na to, da ima ta zapis več minusov kot plusov, sledi sklep:
NSI nima natančno in edino pravilno raziskavo.
Zheega
# 19.01.2012 ob 15:08
In še enkrat, "tvoje objektivno mnenje" ne obstaja. Obstaja tvoje mnenje, ki pa po definiciji ni objektivno. Do objektivnosti ti pa očitno manjka še kar nekaj knjig.
dejko
# 19.01.2012 ob 13:59
@megatron

Skratka bolje je pihat v isti rog z družbo, kot scat proti vetru...
Družba je živo tkivo, ki se nenehno spreminja, pa če je trolom to všeč ali ne. Spremembe so glavna značilnost živega, vsako vztrajanje pri ¨tradicionalnih vrednotah¨ je obsojeno na neuspeh in je seveda kontraproduktivno napredku družbe.

¨nekdo z manjso kapaciteto nemore biti zmoznejsi¨
Tale tvoja trditev pa izdaja nekoga z zelo malo življenjskimi izkušnjami...
tiger983
# 19.01.2012 ob 00:34
Vse kar piše v tem članku je resnica, je pa tudi res da je reklama za istospolne. Vendar s tem si ne bi smel noben izmed nas beliti glave. Resnica verjetno marsikoga (celo večino) boli.
Tisti ki ne priznava drugačne od sebe je človek brez srca. ampak je zanimivo da se večina sklicuje na dejstvo češ sj tudi nacisti, fašisti, komunisti in večina kapitalistov to ne odobrava. Če se tako radi zgledujete po režimih, potem vam predlagam da pometite tudi pred svojim pragom. več kot očitno je da večina "heteroparov" ni sposobna imeti zakonske zveze, kaj šele otroka/e !!
mornar1310
# 18.01.2012 ob 22:57
borbo V kolikor potrebujete natančno in edino pravilno raziskavo pokličite na sedež NSI in z veseljem bodo pomagali.

zgoraj napisano razumem kot sarkazem, ali kaj podobnega hahahahah
sockety
# 18.01.2012 ob 22:17
Zdaj bomo pa spet poslušali o gejevskem lobiju pa o zmanipuliranih raziskavah pa homo propagandi pa bla bla ... Dajte se malo zamislit, zakaj je potreba, da se take raziskave predstavlja in poudarja.
884
# 18.01.2012 ob 21:35
Raziskave so lahko namenjene tudi manipuliranju.
Slopride
# 21.01.2012 ob 22:31
Če bi narava, ne bog, hotela da bi imeli istospolni otroke bi jim to omogočila. Očitno narava noče, da bi mel otroke,
I rest my case.
noComment
# 20.01.2012 ob 09:51
B in .: To sploh ni bila užaljenost. To je bolj žalost, ker se premnogo vpisov začne s kakšnimi brezsmiselnimi žaljivkami. Ponavadi se na te ne odzovem čustveno, ampak na pišem, da ta način ni dober.
Torej mogoče sem res napačno razumel tvoj vpis. Bolj sem se skoncentriral na vpis megatrona. Tebi pa sem napisal o tem domnevnem ukinjanju spola. Ki pa dejansko je popolnoma napačno razumljen.

V angleščini imajo dva izraza za spol, eno je sex, drugo pa gender. Pri nas smo to nekako prevedli v biološki spol in spolne vloge.
Cilj omenjenih organizacij pa ni ukinjanje spola, ampak razlaganje spolnih vlog in učenju tega, da se ljudem ni potrebno uklanjati konzervativnim idejam o teh vlogah.
Ta ideja sploh ni nova. Tako kot so pred svetovnima vojnama ženske lahko največ dosegle, če so se poročile z bogatim moškim in skrbele za posodo, perilo in otroke, so te vloge danes bistveno drugačne. No, ta ideja deluje naprej. Poučuje se še posebej otroke, ki so najbolj občutljivi za prisilno ukvirjanje v te konzervativne norme. Noče se vsaka deklica igrati z barbiko in noče se vsak deček igrat fuzbala. In ko vkleščamo otroke v neke okvire, glede na to katere genitalije imajo, se rodi ogromno zafrustriranosti in problemov.
Cilj teh organizacij je pomagati, da bi bili ljudje bolj svobodni. Ne pa ukinjanje spolov. Samo ukinjanje konzervativnih spolnih vlog.
Kazalo