Istospolno usmerjeni pari se po vsem svetu borijo za osnovne pravice. Foto: EPA
Istospolno usmerjeni pari se po vsem svetu borijo za osnovne pravice. Foto: EPA
Otroci istospolnih družin se praktično v ničemer ne razlikujejo od svojih vrstnikov. Foto: Reuters
Trenutno je v Sloveniji burna razprava o družinskem zakoniku. Foto: BoBo
V ZDA se zakoni o pravicah istospolnih parov razlikujejo od zvezne države do zvezne države. Foto: EPA
Nasprotniki istospolnih zvez ne izbirajo sredstev. Foto: EPA

6. januarja je ameriški republikanski predsedniški kandidat Rick Santorum občinstvu v New Hampshiru dejal, da je za otroke bolje, da imajo očeta v zaporu, kot pa da bi jih vzgajali lezbični partnerici, sploh brez očeta. Le tri dni pozneje pa je papež Benedikt XVI. istospolne poroke označil za "grožnjo prihodnosti samega človeštva" in dejal, da otroci potrebujejo heteroseksualni dom.

PREBERITE VEČ
Raziskovalni oddelek Državnega zbora je v začetku decembra pripravil dve predmetni primerjalni analizi:
-
Položaj otrok v istospolnih skupnostih
-
Značilnosti zvez odraslih oseb

Prisluhnite sredini oddaji Kje pa vas čevelj žuli? na Valu 202:
- Manipulacije o
Družinskem zakoniku

A raziskave vseh teh trditev o nevarnostih gejevskih in lezbičnih družin ne podpirajo, piše Live Science. Še več - v nekaterih pogledih lahko homoseksualni starši celo prekašajo heteroseksualne. "Homoseksualni starši so navadno v povprečju bolj motivirani in bolj predani od heteroseksualnih, saj si to res sami izberejo," trdi Abbie Goldberg, psihologinja na univerzi Clark v Massachusettsu, ki raziskuje prav tematiko gejevskega in lezbičnega starševstva. Geji in lezbijke izjemno redko postanejo starši nenačrtovano, medtem ko je tako pri skoraj 50 odstotkih nosečnosti med heteroseksualci, pravi Goldbergova.

Otroci strpnejši, z manj predsodkov
Raziskave kažejo, da razlik v akademskih dosežkih, duševnem zdravju in družbenem funkcioniranju med otroci heteroseksualcev in otroci homoseksualcev praktično ni. Slednji so po nekaterih raziskavah pogosteje brez predsodkov in strpnejši. Za raziskavo iz leta 2007 je Goldbergova opravila poglobljene intervjuje s 46 odraslimi z vsaj enim istospolno usmerjenim staršem. 28 izmed njih je samih od sebe izrazilo mnenje, da so strpnejši in bolj sposobni empatije kot ljudje, ki niso bili vzgojeni v njihovem položaju.

Neki 33-letnik z lezbično materjo je Goldbergovi tako povedal: "Zdi se mi, da sem bolj odprta, zaokrožena oseba, ker sem bil vzgojen v netradicionalni družini, in mislim, da bi se tisti, ki me poznajo, strinjali. Moja mama mi je predstavila pozitivni učinek razlik pri ljudeh." Otroci istospolno usmerjenih staršev naj bi bili tudi manj obremenjeni s stereotipi o spolih, kar gre najbrž pripisati temu, da imajo geji in lezbijke običajno bolj enakopravno zvezo kot heteroseksualni pari.
Istospolni posvajajo brez predsodkov
Gejevske posvojitve so nedavno dvignile precej prahu v Illinoisu, kjer so se katoliške dobrodelne službe za posvojitve novembra odločile, da prenehajo delovati, ker jim je država zagrozila z odtegnitvijo sredstev, če ne privolijo v to, da ne bodo diskriminirale gejev in lezbijk. Raje so "zaprle trgovino", kot da bi v zahtevo privolile.

Navkljub katoliškemu nasprotovanju raziskave kažejo, da so gejevski in lezbični pari gonilna posvojitvena sila za številne otroke, ki jih heteroseksualni pari štejejo za neprimerne. Od otrok, ki jih posvojijo homoseksualni pari, jih je kar 10 odstotkov starih nad 6 let, kar je zelo neugodna starost za posvojitve. 60 odstotkov gejevskih in lezbičnih parov je v letu 2011 posvojilo otroka druge rase, kar ni zanemarljivo, saj v rejniškem sistemu otroci manjšin navadno ostajajo. Več kot polovica otrok, ki so jih posvojili gejevski in lezbični pari, pa so bili otroci s posebnimi potrebami.

"Težavnejši" otroci "manj zaželenim" staršem
Avtor raziskave David Brodzinsky meni, da je deloma razlog, zakaj homoseksualni pari pri posvojitvah izkazujejo manj predsodkov do "drugačnih" otrok, ta, da so tudi posvojitvene agencije diskriminatorne in dodeljujejo "težavnejše" otroke "manj zaželenim" staršem. Brodzinsky je za Live Science še povedal, da so homoseksualni starši tudi bolj odprti do "odprtih posvojitev", pri katerih otrok ohrani nekaj stika s svojimi biološkimi starši. Statistike kažejo tudi, da biološki starši pogosto nimajo težav s tem, da njihovega otroka vzgaja istospolno usmerjen par.

Sociologinja Newyorške univerze Judith Stacey, ki je opravila primerjalno raziskavo o otrocih, ki živijo v homoseksualnem gospodinjstvu, in otrocih v heteroseksualnem gospodinjstvu, pravi, da ljudje, ki zatrjujejo, da potrebujejo otroci tako očeta kot mater, ne odsevajo ugotovitev raziskave. "Dva dobra starša sta boljša od enega dobrega starša, a en dober starš je boljši od dveh slabih staršev," meni Staceyjeva. "In spolna usmerjenost ne igra vloge."

O sprejemanju
Če istospolna zveza škodi otrokom na kakršen koli način, nima to nobene povezave s spolno usmerjenostjo njihovih staršev, ampak z družbenim odnosom do teh družin, meni sociolog z univerze v Indiani Brian Powell. Goldbergova pa je odkrila, da številni otroci gejevskih in lezbičnih staršev pravijo, da bi njihovo težavo rešilo večje sprejemanje homoseksualnih družin, ne pa manjše.

V raziskavi, ki je bila objavljena 11. januarja letos, je Goldbergova intervjuvala skupino 49 najstnikov in mladih z istospolno usmerjenimi starši in odkrila, da niti eden izmed njih ne zavrača pravice do poroke takih parov. "Ravno o tem sem govoril zadnjič s kolegi in bil na robu joka, ko sem razmišljal, kako drugačno bi bilo moje otroštvo, če bi pred 25 leti uzakonili istospolne poroke," je Goldbergovi povedal 23-letni moški, ki ga je vzgojil lezbični par. "Kulturni, pravni status istospolnih parov vpliva na družinsko narativo istospolnih družin - kako se vidimo v odnosu s širšo kulturo, če se vidimo sprejeti ali kot 'avtsajderji'."