Prebivalci Donecka živijo v strahu pred bombami. Foto: EPA
Prebivalci Donecka živijo v strahu pred bombami. Foto: EPA
Doneck
Doneck je uničen po več mesecih spopadov. Foto: EPA

Za letališče v Donecku že nekaj dni potekajo siloviti spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki, pri čemer obe strani trdita, da je območje pod njunim nadzorom. Ukrajinska vojska je konec tedna v boje za letališče, za katerega spopadi sicer potekajo že nekaj mesecev, poslala tudi tanke.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so opozorili na resno poslabšanje razmer in številne kršitve premirja, ki sta ga obe strani sklenili septembra v Minsku, a sta ga od takrat nenehno kršili. Zaradi razširitve spopadov v mesto Doneck postajajo glavna skrb civilisti, predvsem otroci.

"Ena od naših glavnih skrbi so seveda civilisti, ki so se znašli ujeti v spopadih, še posebej na letališču v Donecku in v njegovi okolici . Spopadi se premikajo vse bolj proti mestu Doneck," je v pogovoru za BBC dejal tiskovni predstavnik Ovseja Michael Bociurkiw in razmere opisal kot "absolutno grozljive". Pojasnil je, da so v spopadih ujeti mnogi otroci, ki so umrli, so bili ranjeni ali pa ne morejo v šolo.

Letališče v Donecku, ki je bilo popolnoma prenovljeno za evropsko nogometno prvenstvo, ki ga je leta 2012 gostila Ukrajina, je po mesecih spopadov popolnoma uničeno. Ukrajina je prejšnji teden sprožila protiofenzivo, da bi območje obranila pred prodiranjem upornikov.

Nove obtožbe o ruski vpletenosti
Moskva je ukrajinsko ofenzivo označila za strateško napako, ki bo lahko vodila do nepopravljivih posledic za ukrajinsko državnost.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je v ponedeljek zatrdil, da se ruska podpora upornikom nadaljuje. Po navedbah Kijeva se v vrstah upornikov bojuje okoli osem tisoč pripadnikov redne ruske vojske. V Moskvi take obtožbe zanikajo, a priznavajo, da se med uporniki bojujejo ruski prostovoljci.

V spopadih na vzhodu Ukrajine je bilo od aprila lani ubitih že več kot 4.800 ljudi, številni pa so bili pregnani s svojih domov.

Sankcije ostajajo
Zunanji ministri Evropske unije so na ponedeljkovem zasedanju v Bruslju sklenili, da sankcije proti Rusiji, ki so jih sprejeli po ruski priključitvi Krimskega polotoka, ostajajo v veljavi, čeprav je visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja predtem namignila, da bi lahko evropske države začele pogovore o njihovem postopnem umiku, če bi Moskva začela spoštovati mirovni načrt iz Minska.

"Ob trenutnih dogodkih na vzhodu Ukrajine ni nihče pomislil o omilitvi sankcij," je povedal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.