Ukrajinski vojaki na vzhodu države bodo kmalu dobili okrepitve. Foto: EPA
Ukrajinski vojaki na vzhodu države bodo kmalu dobili okrepitve. Foto: EPA
Petro Porošenko
Porošenko je odlok o mobilizaciji podpisal v sredo. Foto: EPA
Doneck
Uporniki si že dolgo časa prizadevajo zavzeti letališče v Donecku. Foto: Reuters

"Ruska agresija se nadaljuje. Prišlo je do znatnega porasta spopadov," je dejal vodja ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksander Turčinov pred poslanci v parlamentu, ki je z 268 glasovi za in enim proti podprl načrt za mobilizacijo.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odlok podpisal v sredo in pojasnil, da bodo z njim oborožene sile dobile prepotrebne okrepitve.

Spopadi med proruskimi uporniki in ukrajinskimi silami na vzhodu Ukrajine so izbruhnili aprila lani, po razglasitvi avtonomije v regijah Doneck in Lugansk. Od takrat je v nasilju umrlo več kot 4.700 ljudi. Kijev in Zahod obtožujeta Rusijo, da s težkim orožjem oborožuje upornike, med katerimi se borijo tudi njeni vojaki, kar pa Moskva zanika in zatrjuje, da gre za ruske prostovoljce.

Turčinov je v govoru pred poslanci posvaril pred vseobsežno kopensko vojno, če bodo uporniki in Rusija sprožili napad na ukrajinske položaje. Po njegovih besedah se trenutno na vzhodu države bori 8.500 rednih pripadnikov ruske vojske.

Ukrajinski parlament je potrdil tudi predsednikov odlok o delni ponovni uvedbi vojaške obveznosti, ki so jo ukinili leta 2013, še pred strmoglavljenjem proruskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Uporniki ciljajo na letališče v Donecku
Septembra so oblasti v Kijevu in uporniki sklenili premirje, ki pa ni zdržalo dolgo in v zadnjih dneh je prišlo do novega stopnjevanja napadov. V torek je bilo v raketnem napadu na avtobus pri nadzorni točki nedaleč od Donecka ubitih 12 civilistov. Kijev je za napad obtožil upornike, ti pa so zanikali obtožbe.

Znova se je v središču napadov znašlo letališče v Donecku, ki ga nadzoruje ukrajinska vojska. Vodja tamkajšnjih upornikov Aleksander Zaharčenko je zatrdil, da bodo njegove sile letališče kmalu zavzele. V začetku tedna je bil v topniškem obstreljevanju povsem uničen kontrolni stolp. V zadnjih 24 urah sta bila v spopadih ubita dva ukrajinska vojaka, še štirje pa so bili ranjeni.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov na vzhodu Ukrajine in Moskva je po njegovih besedah zaradi vse hujših kršitev dogovora o prekinitvi ognja v zadnjih dneh pa tudi zaradi napada na avtobus "zelo vznemirjena". Zahteval je temeljito in neodvisno preiskavo napada na avtobus, ki naj jo izvede Ovse, saj ima ljudi na terenu.

Umik dela opazovalcev
Ovse je sicer zaradi zaostrovanja razmer z vzhoda Ukrajine umaknil del svojih opazovalcev. V Ovseju uradno niso pojasnili, katere države so umaknile svoje opazovalce in kolikšno število le-teh, je pa predstavnik Rusije pri Ovseju Andrej Kelin povedal, da so se za umik odločile nekatere zahodne države.

Za 15. januar so bili v kazahstanski prestolnici Astana napovedani pogovori med voditelji Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije, a so zaradi pomanjkanja napredka v pogajanjih padli v vodo. Kazahstan je zdaj sporočil, da bi lahko do dogovorov prišlo konec meseca.