Tarče vojaških napadov ukrajinske vojske na vzhodu Ukrajine so znova tudi civilisti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tarče vojaških napadov ukrajinske vojske na vzhodu Ukrajine so znova tudi civilisti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kijev je na vzhod države poslal okrepljene vojaške enote. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Petro Porošenko in Vladimir Putin
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v zatrdil, da Ukrajina ne bo dala "niti pedi ukrajinskega ozemlja" in da bo Doneck ostal ukrajinski. Foto: EPA
Volnovaka
V Kijevu je bil shod v spomin na ubite v napadu na avtobus v Donesku. Udeleženci shoda so nosili napise 'Je suis Volnovakahka' (Sem Volnovaka). Volnovaka je namreč mesto, v katerem se je zgodil napad. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Razmere na vzhodu Ukrajine spet zaostrene

Ukrajina je v okviru protiofenzive proti proruskim upornikom v boj za nadzor nad letališčem mesta Doneck poslala tanke in zavzela večji del letališča, poroča Reuters.

V napadu je bilo ubitih šest ljudi. Samooklicani vodja Donecka je Kijev po poročanju rt.com obtožil netenja vojne.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukrajinskemu predsedniku Petru Porošenku poslal načrt o razorožitvi obeh strani v Ukrajini, a je ta po trdivah ruske strani načrt zavrnil in na vzhodu države znova zanetil spopade.

"V zadnjih dneh je storila Rusija več poskusov, da bi ustavila spopade v Ukrajini. V torek je ruski predsednik Vladimir Putin ukrajinskemu predsedniku Porošenku poslal pismo, v katerem je obema stranema ponudil konkreten načrt za odstranitev težkega topništva. Ukrajinski predsednik je prejel pismo v petek zjutraj," je sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dmitri Peskov.

Ob tem je poudaril, da je ukrajinski predsednik zavrnil ponudbo, ne da bi predlagal drugo rešitev, "in celo znova začel vojaško akcijo, kar je položaj na vzhodu Ukrajine še dodatno poslabšalo".

Odvrgli naj bi za 500 kilogramov težkih bomb
Spopade za letališče Doneck je bilo mogoče čez noč slišati tudi bližje mestnemu središču. Tamkajšnje oblasti poročajo o veliki škodi na infrastrukturi in cestah v mestu, v nekaterih predelih mesta pa danes ne deluje javni prevoz. Zaprte so tudi trgovine. Prebivalci pa trdijo, da tako silovitega spopada niso slišali od poletja lani. Samooklicani premier Ljudske republike Doneck Aleksander Zaharčenko je po poročanju rt.com dejal, da je ukrajinska vojska v zračnih napadih nad mestom Gorlovka odvrgla za 500 kilogramov težkih bomb.

Zaostritev razmer na vzhodu države
Po pisanju rt.com so opazovalci Ovseja ukrajinski vojski poslali zahtevo, naj konča obstreljevanje. Zaharčenko, ki je bil zvoljen na novembrskih volitvah - teh Kijev ni priznal, je Kijev obtožil, da je začasno premirje izkoristil za okrepitev svoje vojske in sprožitev nove vojne na vzhodu države. Ukrajinska vojska pa je razkrila, da so bili ubiti štirje njeni vojaki, ranjenih pa 32.

V napadu sta bila ubita tudi dva civilista, in sicer 7- in 16-letni otrok in mladostnik, ko je raketa zadela stanovanjsko hišo v Vuhlehirsku na vzhodu države. Število mrtvih v spopadih na vzhodu Ukrajine od četrtka se je povišalo na 23, od tega je bilo ubitih 13 ukrajinskih vojakov.

Shod v Kijevu
V Kijevu se je zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so se udeležili pohoda v spomin na žrtve napada na avtobus v bližini Donecka pred petimi dnevi, ko je bilo ubitih 13 ljudi, še 16 pa ranjenih. Podobni shodi so se zvrstili tudi v drugih ukrajinskih mestih. Številni so držali v rokah napis 'Je suis Volnovakahka' (Sem Volnovaka). Volnovaka je namreč mesto, v katerem se je zgodil napad.

Shod v Kijevu je nagovoril tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je zatrdil, da Ukrajina ne bo dala "niti pedi ukrajinskega ozemlja". Napovedal je tudi, da bo Doneck ostal ukrajinski, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. "Z nami je ves civilizirani svet, zato bomo zmagali. Ne bomo dali niti pedi ukrajinske zemlje, obnovili bomo Donbas, agresorja pa bomo pregnali iz Ukrajine," je še dejal Porošenko.

Razmere na vzhodu Ukrajine spet zaostrene