Ruski predsednik je že v ponedeljek zaradi ognjenih zubljev v sedmih regijah razglasil izredne razmere, nepooblaščenim pa prepovedal vstop na gozdna območja. Foto: EPA
Ruski predsednik je že v ponedeljek zaradi ognjenih zubljev v sedmih regijah razglasil izredne razmere, nepooblaščenim pa prepovedal vstop na gozdna območja. Foto: EPA
Rusija
Samo v zadnjih 24 urah so zaznali 323 novih požarov. Foto: EPA

Na območju Sarova je na delu več kot 2.200 gasilcev in reševalcev, katerih naloga je tudi zaščita omenjenega centra, ki je pomemben za razvoj ruskega orožja.

Požari, ki so najhujša naravna katastrofa v Rusiji v zadnjih desetletjih, so po zadnjih podatkih zahtevali že 41 smrtnih žrtev. Rusko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da ognjeni zublji glede na ponedeljkove podatke pustošijo po 17 ruskih regijah. V devetih regijah prebivalstvo že potrebuje zdravniško in sanitetno pomoč.

V Rusiji divja 529 požarov
V zadnjih 24 urah so zaznali 323 novih požarov, sicer pa trenutno v državi divja 529 požarov na območju, velikem 172.300 hektarjev. Razmere po navedbah civilne zaščite poslabšujeta predvsem suša in veter. Prav tako zaradi gostega dima številna letala za gašenje niso mogla poleteti. Rusija se spopada z najhujšo vročino in sušo v več kot 130 letih. Do konca tedna naj bi temperature na več območjih presegle 40 stopinj Celzija, napovedujejo vremenoslovci. Suša pa je že uničila velik del kmetijskih pridelkov.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v videoposlanici narodu razmere označil za veliko tragedijo, oblasti pa bodo po njegovih besedah storile vse za boj proti naravni katastrofi. Prebivalstvo je Medvedjev pozval k medsebojni pomoči.

Zgorelo tudi 13 letalskih hangarjev
Ruski državni tožilec je sporočil, da so požari uničili najmanj 13 letalskih hangarjev z vso opremo v vojaški bazi v bližini Moskve. "Sedež baze, računovodska pisarna, dve garaži, klub, 13 hangarjev z letalsko opremo in 17 parkirnih prostorov z avtomobili je bilo uničenih v požaru," je povedal državni tožilec.