Noun Chea, ki je bil znan tudi kot
Noun Chea, ki je bil znan tudi kot "brat številka dve", je prepričan, da bi ga morali do sojenja izpustiti iz pripora. Foto: EPA
Khieu Samphan
Khieu Samphan je v času diktature Rdečih Kmerov vodil državo. Foto: EPA

Noun Chea je bil pomočnik vodje Rdečih Kmerov Pola Pota, obtožen pa je oblikovanja politike, ki je povzročila smrt več kot dveh milijonov prebivalcev Kambodže med letoma 1975 in 1979, in genocida. 84-letnik, ki je v priporu od leta 2007 in je bil v režimu Rdečih kmerov znan kot "brat številka dve", je na sodišču dejal, da sodišče nima pravice podaljšati njegovega pripora pred začetkom sojenja.

Tudi nekdanji predsednik države 79-letni Khieu Samphan, ki je bil eden redkih stikov Kambodže z zunanjim svetom in ki je zaradi svoje vloge v režimu Rdečih Kmerov obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, se bo pritožil na pripor. BBC-jev dopisnik iz Phnom Penha poroča, da bi bilo veliko presenečenje, če bi sodišče ugodilo pritožbi obeh obtožencev, in da bosta oba po vsej verjetnosti do začetka sojenja v zaporu preživela še nekaj mesecev.

Na sojenju, ki naj bi se začelo v sredini letošnjega leta, naj bi se poleg Nouna Chea in Khieuja Samphana pojavila tudi nekdanji zunanji minister, 85-letni Ieng Sary, in njegova 78-letna žena Thirith, ki je opravljala delo ministrice za socialne zadeve. Saryjevi odvetniki so sodišče prosili, naj bo proces proti njihovemu varovancu omejen na polovico dneva, saj je izjemno šibkega zdravja.

Japonska donacija za pomoč sodišču
Posebno sodišče Združenih narodov za Kambodžo so ustanovili leta 2006, a je doslej obsodilo le enega pripadnika režima Rdečih Kmerov. Sodišče je imelo težave predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, kar pa je izboljšala donacija Japonske, ki je sodišču za procese, napovedane za letos, prejšnji teden nakazala skoraj 12 milijonov dolarjev.

Dutchu dosodili 16 let zaporne kazni
Julija lani je sodišče za Kambodžo zaradi zločinov proti človečnosti sodelovanja pri poboju najmanj 15.000 ljudi na 35 let zaporne kazni obsodilo prvega pripadnika Rdečih Kmerov, nekdanjega vodjo zapora Tuol Sleng Kain Guek Eava, znanega tudi kot Dutch. Zaradi časa, ki ga je že odsedel v zaporu, in zato ker so ga pridržali nezakonito, so mu kazen skrajšali na 16 let.

Dutch je vodil zapor Tuol Sleng, ki so ga imenovali tudi S-21, kamor so pošiljali sovražnike režima Rdečih Kmerov. Od vseh zapornikov v Tuol Slengu je preživelo le nekaj več kot deset ljudi, trije pa so še vedno živi.

V času vladavine Kmerov umrlo dva milijona ljudi
V času vladavine Rdečih Kmerov, ki so Kambodžo vodili med letoma 1975 in 1979, je umrlo več kot dva milijona ljudi. Politika Rdečih Kmerov je vključevala uničevanje vere, uničevanje šol, evakuacijo mest, prisilno delo na riževih poljih in usmrtitev tistih, ki so jih označili za sovražnike režima. Voditelj Rdečih Kmerov, "brat številka ena", Pol Pot, je umrl leta 1998.