Slovenci bodo o arbitražnem sporazumu odločali na referendumu 6. junija. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci bodo o arbitražnem sporazumu odločali na referendumu 6. junija. Foto: MMC RTV SLO

Tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva je povedal, da gre za slovensko vprašanje, zato Hrvaška odločitve ne bo komentirala. Ob tem je pojasnil, da je ponedeljkova odločitev državnega zbora o referendumu le del poti urejanja hrvaško-slovenskih odnosov.

Türk državljane pozval k ratifikaciji sporazuma

.

Po odločitvi DZ-ja o referendumu o arbitražnem sporazumu se je oglasil tudi predsednik države Danilo Türk in znova izrazil mnenje, da je arbitražni sporazum dober dokument, ki nudi primeren pravni okvir za rešitev mejnega vprašanja. Türk meni, da je vprašanje ureditve mejnega področja tako pomembno, da presega interese političnih strank, in verjame, da bodo državljanke in državljani pokazali racionalnost ter dokončno potrdili ratifikacijo arbitražnega sporazuma.

Čelno trčenje Pahorja in Janše?
Hrvaški časnik Novi list je ob tem zapisal, da gre pri slovenskem referendumu za "čelno trčenje" predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja in "dominantnega in karizmatičnega" vodje opozicije Janeza Janše. Ob tem so zapisali še, da je vladna koalicija z referendumom spremenila dolgoletno vprašanje meje in mednarodni spor v izključno slovensko notranjepolitično vprašanje. "Izid referenduma bo lahko imel katastrofalne posledice za mednarodni ugled Slovenije," je še zapisal reški časnik.