Po mnenju predsednika sabora Hrvati nimajo referenduma, ker je za njegov sklic treba v 15 dneh zbrati podpise 10 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Foto: EPA
Po mnenju predsednika sabora Hrvati nimajo referenduma, ker je za njegov sklic treba v 15 dneh zbrati podpise 10 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Foto: EPA

Pojasnil je, da referenduma ne bo predvsem zaradi dejstva, da nobena izmed referendumskih pobud ni bila uspešna. Po Bebićevih besedah so pogoji za sklic referenduma na Hrvaškem precej zahtevni.

200 tisoč podpisov je premalo
Kot je Bebić pojasnil v pogovoru za hrvaški radio, je treba v 15 dneh zbrati deset odstotkov podpisov vseh volivcev. Ob tem je dodal, da bi bilo morda treba spet obravnavati predpise, ki urejajo referendumska vprašanja.

Eden izmed članov državljanske pobude Morje je kopno, ki je za sklic referenduma o arbitražnem sporazumu zbrala nekaj več kot 200.000 podpisov, kar je manj od polovice potrebnih, je Bebića sicer vprašal, zakaj lahko slovenski državljani o arbitražnem sporazumu odločajo na referendumu, Hrvatje pa tega ne morejo.

Politika ni nasprotovala, ni pa tudi olajšala poti
Bebić je pojasnil, da referendumu nihče ne nasprotuje, da pa za njegov razpis ni bilo zakonske podlage. Spomnil je, da sta tako hrvaški kot slovenski parlament ratificirala arbitražni sporazum, ki določa način urejanja spora o meji, pri čemer se je slovenska stran odločila, da bo "odgovornost delila z državljani".

Bebić je tudi potrdil, da na naslednjih parlamentarnih volitvah nima več namena kandidirati. Dejal je, da se namerava po izteku sedanjega mandata umakniti iz aktivne politike.