Takole so volivci v Valencii proslavljali uspeh novih strank, ki so zadale kar velik udarec starima strankama - Ljudski in socialistični stranki. Foto: Reuters
Takole so volivci v Valencii proslavljali uspeh novih strank, ki so zadale kar velik udarec starima strankama - Ljudski in socialistični stranki. Foto: Reuters
Pablo Iglesias
Vodja stranke Podemos Pablo Iglesias je navdušeno pozdravil svoje privržence v Madridu. Foto: Reuters
Novi stranki v Španiji premešali karte

Ljudska stranka (PP) je na nacionalni ravni osvojila 27 odstotkov glasov podpore in tako zmagala, a je imela veliko slabši izid kot na zadnjih volitvah pred štirimi leti. Zbrala je kar deset odstotkov manj oz. dva milijona in pol glasov manj kot leta 2011. Na regionalnih volitvah je zmagala v 12 od 13 pokrajinah, a je v vseh ostala brez absolutne večine, ob morebitnih zavezništvih levo usmerjenih strank pa bi lahko bila porinjena celo v opozicijo.

Socialisti (PSOE) so na nacionalni ravni osvojili 25 odstotkov glasov, kar je 2,8 odstotka manj kot leta 2011. Zdaj upajo, da bodo lahko s sklepanjem koalicij v več regijah in občinah Ljudski stranki preprečili vladanje.

Stranka Ciudadanos, ki jo uvrščajo na desno sredino, je na nacionalni ravni prejela 6,6 odstotka glasov in bo lahko, čeprav bi doživela preboja, kot so ji ga napovedovale javnomnenjske raziskave, v več občinah in najmanj treh regijah odigrala vlogo jezička na tehtnici. Levo usmerjena stranka Podemos je na nacionalni ravni zasedla četrto mesto, a ni nastopala v vseh regijah. Poleg nje so marsikje velik uspeh dosegla tudi sorodna gibanja, ki prav tako pozivajo k družbenim spremembam.

Madrid po 20 letih v roke levih strank?
Največje spremembe so prinesle volitve v Madridu in Barceloni. Koalicija Ahora Madrid, ki jo podpira stranka Podemos, je v mestnem svetu v španski prestolnici prejela le en sedež manj kot Ljudska stranka. S socialisti (PSOE) bi lahko oblikovala koalicijo z absolutno večino, kar je zagotovo velik udarec za stranko, ki je v Madridu neprekinjeno vladala 20 let. Madrid pa bi lahko prvič v 25 letih dobil levo usmerjeno županjo, 71-letno upokojeno vrhovno sodnico Manuelo Carmena.

V Barceloni je slavila koalicija Barcelona En Comu, ki jo prav tako podpira Podemos, na županski stolček pa bo sedla Ada Colau, ki je zaslovela kot aktivistka, ki se je zavzemala za pravice lastnikov stanovanj, ki so jih prisilno izseljevali. "Ponosni smo, da ta proces ni izjema v Barceloni, to je neustavljiva demokratična revolucija v Kataloniji, v Španiji in upajmo, da v južni Evropi," je povedala v nedeljo ponoči, ko je postalo jasno, da je njeno zavezništvo osvojilo majhno večino.

Po objavi prvih uradnih izidov se je na ulicah Madrida, Barcelone, Valencie in drugih mest zbralo na tisoče podpornikov tako Ahore Madrida kot Barcelona En Comuja in vzklikali "Da, zmoremo!".

Konec dvostrankarskega sistema v Španiji?
Uspeh novink, predvsem stranke Podemos in njenih zaveznic v Madridu in Barceloni, napoveduje konec tradicionalnega dvostrankarskega sistema v Španiji. Sklepanje kompromisov in koalicij med strankami je bilo namreč za Španijo, kjer sta se zadnjih 40 let na oblasti menjavali Ljudska stranka (PP) in socialistična stranka (PSOE), do zdaj popolnoma nepredstavljivo. Poleg stranke Podemos je k prelomu tega sistema precej prispevala še druga novinka na političnem prizorišču, stranka Ciudadanos.

Približno 35 milijonov Špancev je na regionalnih in lokalnih volitvah izbiralo 13 (od 17) novih regionalnih parlamentov in približno 8.000 mestnih in občinskih svetov. Volitve so veljale za pomemben preizkus razpoloženja pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo konec leta.

Novi stranki v Španiji premešali karte