Prisego nove vlade je spremljal tudi predsednik Napolitano. Foto: Reuters
Prisego nove vlade je spremljal tudi predsednik Napolitano. Foto: Reuters
Italija
Renzijeva ministrska ekipa pred prisego. Foto: Reuters
Renzi zavihal rokave

Renzi je s svojimi ministri prisegel pred predsednikom republike Giorgiom Napolitanom v predsedniški palači Kvirinalu. Zdaj bo morala nova vlada prestati še glasovanje o zaupnici v obeh domovih parlamenta, kar naj bi se zgodilo prihodnji teden.

Renziju je uspelo nov vladni kabinet sestaviti teden dni po tem, ko je v političnem boju znotraj Demokratske stranke porazil dozdajšnjega premierja Enrica Letto, ki je takoj zatem odstopil. V petek je predsedniku Napolitanu sporočil, da tudi uradno sprejema mandat, in mu predstavil člane svojega kabineta.

Polovico položajev zasedajo ženske
V novi Renzijevi vladi je 16 ministrov, kar je kar pet manj kot v prejšnji vladi, polovico položajev pa zasedajo ženske, kar se je prav tako zgodilo prvič v zgodovini države. Povprečna starost ministrov je 46 let, najmlajša pa je 33-letna ministrica za reforme Maria Elena Bosch.

Mesto finančnega in gospodarskega ministra je prevzel glavni ekonomist pri OECD-ju Pier Carlo Padoan, notranji minister še naprej ostaja Angelino Alfano, vodja stranke Nova desna sredina, ki pa se je moral odpovedati položaju podpredsednika vlade. Zunanja ministrica je postala Federica Mogherini iz Renzijeve Demokratske stranke, ki je strokovnjakinja za zadeve Evropske unije.

Tudi obrambni resor bo vodila ženska, Roberta Pinotti, minister za pravosodje pa bo dozdajšnji minister za okolje Andrea Orlando. V vladi ostajata tudi minister za infrastrukturo Maurizio Lupi in zdravstvena ministrica Beatrice Lorenzi. Minister za stike s parlamentom Dario Franceschini bo v Renzijevi vladi minister za kulturo, ministrica za izobraževanje bo postala voditeljica koalicijske stranke Državljanska izbira Stefania Giannini.

Vse odvisno od boja z brezposelnostjo
Renzi, ki bo najmlajši premier v zgodovini italijanske republike, je tudi eden najmanj izkušenih. Njegova edina pomembnejša politična funkcija je mesto župana Firenc, nikoli pa še ni bil v vladi ali parlamentu. Renzi je obljubil, da bo okrepil gospodarstvo, ustvaril nova delovna mesta in prenovil izobraževalni sistem, vse to v štirih mesecih.

Po prepričanju poznavalcev in analitikov bodo Italijani novega premierja, ki se je na položaj zavihtel brez volitev, ocenjevali predvsem po tem, ali mu bo uspelo oživeti italijansko gospodarstvo, ki se spopada z najvišjo brezposelnostjo v zadnjih letih. Brez službe je že kar 13 odstotkov prebivalcev in kar 40 odstotkov mladih.

Renzi zavihal rokave