Prvi dve mesti v New Hampshiru naj bi bili oddani: Romney prvi, Paul drugi. A zvezna država v Novi Angliji se po svojih gledanjih precej razlikuje od jedra republikanskih volilcev. Foto: Reuters
Prvi dve mesti v New Hampshiru naj bi bili oddani: Romney prvi, Paul drugi. A zvezna država v Novi Angliji se po svojih gledanjih precej razlikuje od jedra republikanskih volilcev. Foto: Reuters
Jon Huntsman
Jon Huntsman, ki je izpustil Iowo, ve, da mora za nadaljevanje predsedniške kampanje osvojiti tretje mesto v New Hampshiru. Foto: EPA

Nekdanji guverner Massachusettsa Romney je prejšnji torek tesno zmagal na strankarskih zborovanjih v Iowi, v New Hampshiru pa mu ankete napovedujejo gladko zmago, čeprav je njegova podpora v anketah s 45 odstotkov padla na okoli 35 odstotkov.

Ofenzivo na Romneyja je v nedeljo na dopoldanskem soočenju televizije NBC sprožil voditelj, ki je dal nasprotnikom možnost, da povedo, zakaj si ne zasluži nominacije. Newt Gingrich je menil, da Romney skoraj nima možnosti za zmago proti demokratskemu kandidatu Baracku Obami, ker ni dovolj konservativen, ampak je navaden zmernež iz Massachusettsa. Ko se je Romney še naprej opisoval, da je ljudski človek z izkušnjami iz gospodarstva, mu je Gingrich precej nesramno zabrusil, naj neha s "svetohlinskimi puhlicami", ker že od 90. let kandidira za politične položaje.

Rick Santorum je Romneyja vprašal, zakaj se v Massachusettsu ni potegoval za drugi mandat, če je bil tako uspešen, in Romney je odvrnil, da zato, ker je dosegel, kar je želel. Sledilo je vprašanje, ali bo potem odstopil tudi od drugega predsedniškega mandata.

"Kdor služi domovini, ne sprašuje, kdo je predsednik"
Največji udarec pa je Romneyju in s tem posredno tudi svoji konkurenci zadal nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman, ki je bil prvi dve leti Obamovega mandata veleposlanik ZDA na Kitajskem.

Na Romneyjeve kritike, da je služil Obami in ga celo imenoval za izjemnega voditelja, je Huntsman odgovoril, da bo vedno dajal prednost domovini ne glede na to, kdo je predsednik. "Naš narod je zaradi takšnega odnosa razdeljen in utrujen od delitev. Kritizira me, da sem služil domovini na Kitajskem, medtem ko je on zbiral denar za kampanjo. Tudi moja sinova služita v mornarici in ne sprašujeta, iz katere stranke prihaja predsednik," je dejal Huntsman in si prislužil aplavz občinstva.

Romney prvi, Paul drugi
Huntsman ostaja praktično neznan kandidat z malo možnostmi za izvolitev in za zdaj se mu le v državi New Hampshire obeta boljši izid. Tokratno republikansko kampanjo zaznamuje poplava oglasov posebnih organizacij, ki jih ustanavljajo le zato, da z zbranim denarjem plačujejo oglase za blatenje nasprotnikov.

Na prvih pravih strankarskih volitvah naj bi tako slavil Romney, libertanec Ron Paul si obeta okoli 20 odstotkov glasov, za tretje mesto pa se borijo Huntsman, Santorum in Gingrich.