Mitt Romney ostaja prvi favorit, saj ima dobro utečen volilni štab z veliko denarja na voljo, ki je v preteklih tednih s protikampanjo uničil upe Newta Gingricha. Podobne napade zdaj lahko pričakuje Rick Santorum. Foto: Reuters
Mitt Romney ostaja prvi favorit, saj ima dobro utečen volilni štab z veliko denarja na voljo, ki je v preteklih tednih s protikampanjo uničil upe Newta Gingricha. Podobne napade zdaj lahko pričakuje Rick Santorum. Foto: Reuters
Rick Santorum, njegovi podporniki v Iowi
Rick Santorum je bil še pred mesecem dni "avtsajder", a kolaps Newta Gingricha mu je ponudil priložnost, da prepriča večji konservativnejši del republikanske stranke. Foto: Reuters
Ron Paul v Iowi 2012
Ron Paul je dobil pričakovanih 20+ odstotkov, pri čemer je najbolj prepričal mlade in volivce do 45. leta. Paul velja za netipičnega republikanca, ki s svojo neposrednostjo in treznostjo presoje izstopa, a vseeno velikih možnosti za končni uspeh naj ne bi imel, ker je premalo konservativen za republikance, ki so se v zadnjih letih močno pomaknili na desno. Foto: EPA
New Gingrich v Iowi 2012
Zbori volilcev v Iowi potekajo v skednjih, šolah in vaških domovih, kjer nato debatirajo o vsakem kandidatu, nato pa glasujejo: z lističi, dvigom rok ali pa da se postavijo na določena mesta. Foto: EPA
Romney zmagal v Iowi

Na "caucusih" v Iowi je bilo oddanih 122 tisoč glasov in presenetljivi Santorum je imel pred prejetjem zadnjih 80 glasov samo štiri glasove več kot Romney. Oba kandidata za izzivalca Baracka Obame na novembrskih predsedniških volitvah sta dobila 25 odstotkov glasov. Ob dveh zjutraj po krajevnem času so končno prišteli še izide z zadnjega zbora volilvcev in prvi favorit Romney je zmagal s pičlimi osmimi glasovi prednosti (30.015 - 30.007)!

Zmagovalcema prvega volilnega preizkusa na tretjem mestu z 21 odstotki sledi Ron Paul, za katerega je glasovalo 26.219 Iowcev. Vsa trojica je s tem osvojila po 7 delegatskih glasov za nacionalno republikansko konvencijo, ki bo konec avgusta v Tampa Bayu.

Z bolj desnimi stališči do zmage?
Nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije Rick Santorum je pripravil presenečenje na strankarskih zborovanjih za izbiro republikanskega predsedniškega kandidata v ameriški zvezni državi Iowi, saj je ujel nekdanjega guvernerja Massachusettsa Mitta Romneyja.

Medtem ko Romney velja za prvega favorita za republikansko nominacijo, saj ga podpira večina strankinega vrha in osebje nekdanjih Bushovih vlad, nazadnje ga je podprl tudi John McCain, je Rick Santorum s konservativnejšimi stališči uspešno izval tekmece in v zadnjih dneh pridobil številne glasove, ki so mu prinesli presenetljivo zmago oz. delitev prvega mesta.

Santorum ima dolgo zgodovino zagovarjanja izredno desnih stališč, v preteklosti je bil v kongresu izredno opazen kot odločen zagovornik vojne v Iraku, močno nasprotuje porokam homoseksualcev in nadzoru rojstev. V preteklih letih po izpadu iz senata je redno sodeloval s Fox Newsom kot komentator. Santorum je predan katoličan, ki pa je blizu gibanju evangelijskih kristjanov, ki predstavljajo odločilno skupino volivcev znotraj republikanske stranke.

Rick Santorum je neslavno zaslovel leta 2003, ko je v intervjuju za AP kritiziral odločitev vrhovnega sodiša ZDA, ki je naložilo odpravo vseh zakonov, ki prepovedujejo homoseksualne odnose. Po njegovem pravica do takšne zasebnosti ne pripada ljudem in to daje zeleno luč za incest, poligamijo, prešuštvo, celo zoofilijo.

V odgovor se je začela spletna kampanja, ki je za besedo "santorum" ustvarila neologizem povezan z analnim seksom. V nekaj mesecih je definicija priplezala na vrh zadetkov v iskalniku Google, kjer vztraja še danes.

Paul na koncu pristal na 3. mestu
Teksaški zvezni kongresnik Ron Paul, ki so mu ankete napovedovale drugo mesto, je zagotovo osvojil tretje mesto in je prejel 22 odstotkov glasov, s čimer bo lahko močno okrepil kampanjo, ki cilja predvsem na mlade in neopredeljene, ob tem pa bo končno prišel tudi do pozornosti velikih medijev, ki so ga še do nedavnega ignorirale.

Za Paulom se je z velikim zaostankom uvrstil nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgije s 13 odstotki, čeprav je bil še v začetku decembra favorit za zmago.

Na peto mesto se je uvrstil guverner Teksasa Rick Perry z desetimi odstotki glasov, sledi zvezna kongresnica iz Minnesote Michelle Bachmann s petimi odstotki, na koncu pa je nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman, ki v Iowi ni vodil dejavne kampanje in je prejel le odstotek glasov udeležencev zborovanj.

Po osvojenem šestem mestu na zboru v Iowi je Bachmannova začasno prekinila svojo kampanjo za republikansko kandidaturo, kar bi po mnenju poznavalcev lahko koristilo Santorumu, saj se oba zanašata na podporo evangeličanskih volivcev.

Do konca meseca še dva prava testa
"Caucusi" v Iowi so pomembni, ker dajo zmagovalcem dodatno pozornost, pobudo in predvsem so privlačnejši za donatorje, s katerimi lahko kandidati krepijo in nadaljujejo predsedniške kampanje. Že zdaj naj bi nekateri poraženci premislili od nadaljnji kandidaturi oz. vsej drastični spremembi kampanje. Naslednji torek, 10. januarja, sledijo prve prave strankarske volitve v New Hampshire, kjer v anketah premočno vodi Romney. Zato naj bi pravi odraz razpoloženja republikanskih volilcev pokazale primarne volitve 21. januarja v Južni Karolini, tipični južni republikanski utrdbi.

Romney zmagal v Iowi