Za Ruse je pitje vodke sestavni del njihovega življenjskega sloga. A poguben del. Foto: EPA
Za Ruse je pitje vodke sestavni del njihovega življenjskega sloga. A poguben del. Foto: EPA
Podatki o smrtih, povezanih z alkoholom, kažejo na velik vpliv zakonodaje. Kot je bila ta strožja, je poraba alkohola padla, v nasprotnem primeru pa porasla. Foto: EPA
Pod predsedovanjem Borisa Jelcina se je poraba alkohola med Rusi močno povečala. Foto: EPA

Najpogostejši vzroki za prezgodnjo smrt so bolezni jeter in zastrupitve z alkoholom, številni Rusi pa umrejo tudi v prometnih nesrečah ali pretepih, katerih vzrok je alkoholna omama, kažejo izsledki obsežne študije, ki so jih objavili v medicinski reviji The Lancet.

Raziskovalci moskovskega centra za rakave bolezni, univerze v Oxfordu in agencije za raziskovanje raka v okviru Svetovne zdravstvene organizacije so deset let proučevali pivske navade 151.000 Rusov v treh ruskih mestih, poroča BBC. V tem obdobju jih je umrlo 8.000. Raziskovalci so v študijo vključili tudi opazovanja družinskih članov 49.000 odraslih, ki so prav tako umrli zaradi alkohola.

"Število smrti v Rusiji je v zadnjih treh desetletjih močno nihalo, saj so se alkoholne omejitve in socialna stabilnost države pod vladavino Mihaila Gorbačova, Borisa Jelcina in Vladimirja Putina močno spreminjale, glavni krivec za to divje nihanje pa je bilo pitje vodke," je dejal eden izmed avtorjev študije Richard Peto z oxfordske univerze.

Vsak predsednik s svojo agendo
Leta 1985 je takratni predsednik Sovjetske zveze Gorbačov drastično znižal proizvodnjo vodke, uvedel pa je tudi pravilo, da se vodka ne sme prodajati pred kosilom. Raziskovalci so odkrili, da je uživanje vodke v tem obdobju upadlo za četrtino, po padcu komunizma pa so Rusi znova bolj množično posegali po alkoholu, naraslo pa je tudi število smrti, povezanih z alkoholom.

Pod Jelcinom pravi razpust sistema
Ko je predsedovanje prevzel Jelcin, se je število smrti pri mladih moških več kot podvojilo, je pojasnil Peto. "Pitje je močno poraslo in pili so na zelo destruktiven način. Napili so se z žganimi pijačami, kar je močno povečalo tveganje za smrt."

Tudi uživanje alkohola pri Rusinjah je v preteklih desetletjih močno nihalo, vendar pa so uživale manj alkohola, zato je bil tudi stopnja smrtnosti pri njih nižja.

Po letu 2006 znova strožja zakonodaja
Leta 2006 so ruske oblasti znova zaostrile zakonodajo na področju alkohola, in sicer so dvignile davke in omejile prodajo. Podatki raziskovalcev kažejo, da se je uživanje alkohola od tedaj zmanjšalo za tretjino, delež moških, ki umrejo pred 55. letom, pa se je zmanjšal s 37 odstotkov na 25.

Podatki za leto 2011 kažejo, da je vsak Rus v povprečju spil 13 litrov alkohola, od tega osem litrov žganih pijač, največ vodke.