Ana Paula Maciel je prva odkorakala na prostost. Foto: EPA
Ana Paula Maciel je prva odkorakala na prostost. Foto: EPA
Peter Willcox
Peter Willox je veteran organizacije Greenpeace. Foto: EPA

Od skupno 28 aktivistov svetovne okoljevarstvene organizacije in dveh novinarjev so do zdaj prostost proti plačilu varščine odobrili 19.

Po dveh mesecih pripora je bila prva izpuščena 31-letna brazilska aktivistka. "Ana Paula Maciel je zapustila zapor! Svobodna je! Prva od arktičnih 30," je prek Twitterja sporočil Greenpeace.

Greenpeace je sporočil, da so varščino dva milijona rubljev oziroma 45.500 evrov položili za devet aktivistov.

Le v primeru enega aktivista, Avstralca Colina Russla, je sodišče odločilo podaljšati pripor, zaradi česar je avstralski veleposlanik v Moskvi izrazil svojo zaskrbljenost na ruskem zunanjem ministrstvu.

Zapor še v igri
Izpuščenim aktivistom se še ne obeta vrnitev domov, saj jih čaka sojenje zaradi obtožb o huliganstvu, za kar je zagrožena sedemletna zaporna kazen. Verjetno bodo morali ostati v hišnem priporu ali podpisati obvezo, da pred sojenjem ne bodo zapuščali mesta.

Ruske oblasti so vsem aktivistom ob aretaciji zasegle potne liste.

Na sodišču v Sankt Peterburgu so odločili tudi v korist ameriškega kapitana Petra Willcoxa, ki je krmaril ladjo Arctic Sunrise, ko se je ta odpravila na protestno plovbo proti ruski naftni ploščadi.

60-letni kapitan Peter Willcox je aktivist pri Greenpeaceu že več kot 30 let. Leta 1985 je bil krmar ladje Rainbow Warrior, ki so jo razstrelili in potopili pripadniki francoske tajne službe.

Greenpeace je pojasnil, da je bil protest 18. septembra namenjen za preusmerjanje pozornosti na vpliv črpanja nafte v Arktičnem morju za občutljivo okolje.