Naidoo je sporočil, da se je pripravljen preseliti v Rusijo, kjer bi jamčil za aktiviste. Foto: EPA
Naidoo je sporočil, da se je pripravljen preseliti v Rusijo, kjer bi jamčil za aktiviste. Foto: EPA

Rusko višje sodišče je v torek zavrnilo zahtevo odvetnikov za izpustitev 28 aktivistov in dveh svobodnih novinarjev, ki so jih pridržali po protestu na naftni ploščadi ruskega naftnega velikana Gazprom. Iz Greenpeacea so sporočili, da iz zapora ne morejo niti po plačilu varščine. Rusija je aktiviste Greenpeacea, ki so se z ladjo Arctic Sunrise približali naftni ploščadi, dva pa sta tudi splezala nanjo, obtožila piratstva. Grozi jim do 15 let zapora.

Zato je Kumi Naidoo na ruskega predsednika Vladimirja Putina naslovil pismo, kjer ga je povabil na srečanje, kjer bi se pogovorila o usodi prijetih aktivistov, ki so jih poimenovali tudi Arktičnih 30. "Pripravljen bi se bil sestati kjer koli na svetu, na kraju po vaši izbiri," je poudaril in dodal, da bi si želel kar najhitrejšega sestanka v Rusiji.

Naidoo je dejal, da se je pripravljen med procesom tudi preseliti v Rusijo in s svojo navzočnostjo osebno jamčiti za vse pridržane, če bi jih po plačilu varščine izpustili. Pojasnil je, da so aktivisti Greenpeacea pripravljeni prevzeti posledice svojih dejanj, a le če bodo te posledice v skladu s kazenskim pravom države, kot ga razume "vsaka razumna oseba".

Lavrov: Aktivisti vpleteni v izzivalne akcije po vsem svetu
Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je v sporočil, da Kremelj še ni prejel Naidoojevega pisma in ga zato ne more komentirati. "Preverjamo navedbe o njegovem obstoju," je povedal. Je pa bil glede vprašanja zelo odločen ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dejal: "O dejavnostih plovila Arctic Sunrise smo poslušali že več let. Vpleteni so bili v izzivalna dejanja po vsem svetu, v vseh primerih pa so bili aktivisti kaznovani, na tak ali drugačen način."