Gre za prvi obisk Putina v Indiji, potem ko je predsednik indijske vlade postal Modi. Foto: Reuters
Gre za prvi obisk Putina v Indiji, potem ko je predsednik indijske vlade postal Modi. Foto: Reuters
Diamanti
Državi sta podpisali dogovor o neposredni prodaji ruskih diamantov v Indijo. Foto: EPA

Enodnevni rusko-indijski vrh naj bi znova utrdil vezi med državama, ki sta imeli najboljše odnose v času Sovjetske zveze. Ruski predsednik se je na obisku v Indiji mudil v času, ko se Rusija spopada s pešajočim gospodarstvom zaradi padanja cen nafte na svetovnih trgih in zahodnih sankcij zaradi ukrajinske krize, ki so Putina pripravile do tega, da se trudi okrepiti gospodarske vezi z Azijo.

Putin in Modi sta med srečanjem podpisala dogovore za več milijard dolarjev poslov na energetskem in obrambnem področju, med katerimi izstopa dogovor o gradnji desetih novih jedrskih reaktorjev v Indiji. "Predložili smo ambiciozno vizijo za jedrsko energijo s še najmanj desetimi reaktorji," je dejal Modi in poudaril, da se bodo pri tem držali najvišjih varnostnih standardov, poleg tega pa dogovor vključuje tudi izgradnjo opreme in delov v Indiji.

Rusija bo v Indiji gradila enega od svojih najnaprednejših helikopterjev in postavila tovarne, v katerih bodo izdelovali rezervne dele za rusko vojaško opremo. Rusija Indiji dobavi okoli 70 odstotkov njene vojaške opreme. Indija je po uvozu konvencionalnega orožja prva država na svetu, zdaj pa skuša razviti lastne zmožnosti za izdelavo orožja.

"Čeprav so se naše možnosti izboljšale, ostaja Rusija najpomembnejša orožarska partnerica," je dejal Modi po srečanju s Putinom, ki je dodal, da zelo ceni prijateljstvo, zaupanje in medsebojno razumevanje z indijskimi partnerji. Na skrbno pripravljenem srečanju vprašanja novinarjev niso bila dovoljena.

Krimski voditelj del delegacije
Veliko pozornosti med obiskom je pritegnila prisotnost voditelja Krimskega polotoka, ki ga je Rusija priključila marca letos po menjavi oblasti v Kijevu, kar je naletelo na obsodbe zahodnih držav, ki so posledično proti Moskvi uvedle gospodarske sankcije. Indija sankcij proti Rusiji ni podprla.

Sergej Aksjonov je bil del Putinove delegacije, vendar je indijsko zunanje ministrstvo sporočilo, da z njegovim prihodom uradno niso bili seznanjeni. Krimski voditelj je pojasnil, da je njegov obisk zasebne narave in da se ni udeležil nobenega uradnega dogodka.

Njegov obisk bi lahko pokvaril vzdušje pred napovedanim obiskom ameriškega predsednika Baracka Obame v Indiji januarja prihodnje leto.