V libijski prestolnici so spet odmevale eksplozije Natovih bomb. Foto: Reuters
V libijski prestolnici so spet odmevale eksplozije Natovih bomb. Foto: Reuters
Moamer Gadafi
Libijska vlada je napovedala, da bo ignorirala napoved glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča, da je od sodišča zahteval izdajo zapornega naloga za Gadafija. Foto: EPA

Napadi Natovih letal naj bi bili usmerjeni na stavbo varnostne službe in sedež protikorupcijske agencije. Libijska televizija je pokazala posnetke zelo uničenih stavb, ki sta bili še nekaj ur po napadu v plamenih.

Stavba varnostne službe in sedež protikorupcijske agencije sta na aveniji Al Džumhurija v bližini Gadafijeve rezidence. Na tem območju je bilo slišati dve eksploziji okoli 1.30 po tamkajšnjem času, ob 3. uri pa so se gasilci še bojevali z ognjenimi zublji. Prizorišče si je že ogledal tudi vodja protikorupcijske komisije, ki je dejal, da je bilo v napadu ranjenih nekaj sodelavcev agencije, drugih podrobnosti pa ni razkril.

Napade izposlovali uporniki?
Tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim je izjavil, da naj bi uporniški Nacionalni prehodni svet izposloval Natove napade na agencijo, da bi uničili dokumente o nekdanjih predstavnikih režima, ki so se nato pridružili upornikom.

Nekateri predeli Tripolija so skoraj vsak dan cilj Natovih zračnih napadov, ki so se začeli 19. marca, ko je Varnostni svet Združenih narodov sprejel resolucijo, s katero je pozval k zaščiti civilistov pred Gadafijevim režimom.

Pogovori z uporniki prestavljeni
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek sporočil, da na pogovore v Moskvo prihajajo tako predstavniki Gadafija kot upornikov, a so ti prihod prestavili zaradi "tehničnih vzrokov". Kremelj predstavnikov upornikov ne priznava kot zakonite oblasti in ima še naprej uradne vezi z Gadafijem.

Vodja ruske diplomacije je po pogovorih dejal, da je Moskva Gadafijeve odposlance pozvala k spoštovanju resolucije Varnostnega sveta ZN-a ter k ustavitvi napadov na civilno prebivalstvo. "Pogovarjali smo se o vprašanjih, ki izhajajo neposredno iz našega glavnega stališča, da se mora v Libiji čim prej končati prelivanje krvi. Trenutno je najpomembneje, da se dogovorimo o roku in pogojih za premirje," je poudaril.

Lavrov je izpostavil nujnost tega, da "začne libijsko vodstvo v polnosti izpolnjevati resolucijo Varnostnega sveta". Tripolis je tudi pozval k sodelovanju z ZN-om, ki bi omogočilo dostavo humanitarne pomoči na libijsko ozemlje.

Premirje v zameno za konec bombardirana?
Z Gadafijevimi predstavniki se je v nedeljo sešel tudi posebni odposlanec ZN-a za Libijo Abdul Ilah Al Hatib, generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pa se je v nedeljo po telefonu pogovarjal z libijskim premierjem Bagdadijem Mahmudijem. Podrobnosti pogovora niso znane, po navedbah libijskih medijev pa naj bi Gadafijev režim ponudil premirje v zameno za takojšnjo prekinitev Natovih napadov na cilje v Libiji.