Podpora zaprtemu Hodorkovskemu. Foto: EPA
Podpora zaprtemu Hodorkovskemu. Foto: EPA

V skladu s tem je Rusiji naložilo, naj Hodorkovskemu plača 10.000 evrov odškodnine in poravna stroške dela sodišča. Ti znašajo prek 14.000 evrov.

Kot je sodišče zapisalo v razsodbi, je kršitve Rusije zaznalo v pogojih, v katerih je potekalo sojenje zoper nekdanjega naftnega veljaka, do nepravilnosti pa je prišlo tudi v zvezi s trajanjem preiskave - tekla je 20 mesecev - in sojenja samega, ter pri postopkih, vezanih na pripor Hodorkovskega. Obenem pa je sodišče zavrnilo pritožbo Hodorkovskega, da je bil sodni pregon zoper njega politično motiviran.

Moskovsko sodišče je odločilo, da je nekdanji prvi mož naftne družbe Jukos decembra lani kriv kaznivega dejanja kraje več kot 218 milijonov ton nafte.

Oster Putinov kritik
Hodorkovski, ki velja za enega najhujših kritikov predsednika ruske vlade Vladimirja Putina, in soobtoženi, njegov nekdanji poslovni partner Platon Lebedev, sta bila tedaj obsojena vsak na 14-letno zaporno kazen. Proces so v mednarodni javnosti kritizirali kot politično motiviran. Eden nekdaj najbogatejših Rusov se je na to odločitev moskovskega sodišča pritožil, sodišče pa je pretekli teden presenetilo s skrajšanjem zaporne kazni za eno leto, kar pomeni, da ju lahko s partnerjem zdaj izpustijo na prostost leta 2016.

Hodorkovski je bil sicer aretiran že oktobra 2003, prvič pa sta bila z Lebedevom zaradi goljufije in utaje davkov obsojena leta 2005, in sicer na osem let zaporne kazni.

Država je po aretaciji Hodorkovskega prevzela njegovo družbo Jukos. Tako je znova vzpostavila oblast nad energetskim sektorjem in disciplinirala bogate poslovneže. Prav tako je utišala tudi politične stranke, ki jih je ustanovil Hodorkovski - bodisi je zanje zaprla vrata ruskega parlamenta bodisi jih je potisnila popolnoma na rob.