Hadžimba in Putin pri podpisu sporazuma. Foto: EPA
Hadžimba in Putin pri podpisu sporazuma. Foto: EPA
Gruzija
Gruzijci so pripravili proteste proti sporazumu. Foto: EPA

Sporazum o zavezništvu in strateškem sodelovanju sta v ponedeljek v črnomorskem letovišču Soči podpisala ruski predsednik Vladimir Putin in abhazijski predsednik Raul Hadžimba. Abhazija z dogovorom utrjuje rusko prevlado v zunanji politiki, oboroženih silah in gospodarstvu. Predvideva tudi namestitev ruskih obmejnih stražarjev na meji z Gruzijo.

Za gruzijsko vlado je sporazum "korak k de facto aneksiji Abhazije k Ruski federaciji" in "kršitev načel gruzijske ozemeljske celovitosti in mednarodnega prava".

Zaradi načrtovanega podpisa sporazuma je ta mesec v Tbilisiju protestiralo več kot 30.000 podpornikov opozicije. Tudi opozicijske stranke v Abhaziji so izrazile bojazen, da bo sporazum spodkopal njihova prizadevanja, da bi pokrajina postala dejansko neodvisna država.

Vojaška podpora Rusije
Dogovor predvideva združitev oboroženih sil z rusko vojsko in skupen nadzor abhazijsko-gruzijske meje. Vzpostavlja tudi skupen sistem organov pregona ter skupen gospodarski in carinski prostor.

Sporazum, ki je nastal zaradi "novih svetovnih in regionalnih izzivov in groženj", določa, da bi bil vsakršen napad na Abhazijo obravnavan kot napad na Rusijo, ki bi v tem primeru ponudila vojaško pomoč.

Putin je napovedal, da bo Rusija prihodnje leto zagotovila Abhaziji pet milijard rubljev (88 milijonov evrov) pomoči. "Določili smo nove naloge in dolgoročne cilje. Podprti so z znatnimi sredstvi," je dejal ruski predsednik.

Abhazija se je odcepila od Gruzije po vojni v 90. letih prejšnjega stoletja. Rusija je neodvisnost Abhazije in druge gruzijske separatistične pokrajine Osetije priznala leta 2008 po petdnevni vojni z Gruzijo.

Nasprotovanje EU-ja in Nata
Evropska unija in zveza Nato sta sporočili, da sporazum krši suverenost in ozemeljsko celovitost Gruzije in je v nasprotju z mednarodnim pravom.

Slovenija je ob podpisu sporazuma med Rusijo in Abhazijo poudarila dosledno spoštovanje načela ozemeljske celovitosti in suverenosti Gruzije, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, kjer dodajajo, da bodo še naprej pozorno spremljali dogodke v regiji.

Ljubljana je tako Abhazijo kot Rusijo pozvala k nadaljevanju ženevskih pogovorov in polni implementaciji sporazuma iz leta 2008.