Gruzijskim vinarjem se je znova odprl ruski trg. Foto: EPA
Gruzijskim vinarjem se je znova odprl ruski trg. Foto: EPA
Gruzija
Gruzijsko vino je bilo včasih zelo priljubljeno med Rusi. Foto: EPA

Že spomladi naj bi Gruzija v svojo večjo sosedo začela ponovno izvažati mineralno vodo in vino, ki sta bili med najbolj cenjenimi gruzijskimi izdelki v Rusiji, preden je pred sedmimi leti Moskva prepovedala njihov uvoz. Takrat je že bilo čutiti napetosti med državama, ki so se avgusta leta 2008 stopnjevale v nekajdnevno vojno.

Odnosi so se izboljšali, potem ko je na parlamentarnih volitvah v Gruziji oktobra zmagal in postal premier Bidzina Ivanišvili, ki je svoje bogastvo ustvaril v Rusiji.

S tem se je omajala oblast prozahodnega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki je kavkaško državo popeljal v vojno z Rusijo in posledično izgubil separatistični pokrajini Južna Osetija in Abhazija.

"Zibelka vinarstva na južnem Kavkazu"
Ruski strokovnjaki bodo predvidoma prihodnji teden obiskali Gruzijo in preverili tamkajšnji nadzor za sistem kakovosti. Obiskali bodo tudi proizvajalce vina in mineralne vode, ki so zaprosili za dovoljenje za izvoz v Rusijo.

Gruzijska mineralna voda, vino in hrana so bili izredno priljubljeni v Rusiji, ko sta bili republiki še del Sovjetske zveze, po razpadu skupne države pa so se začeli odnosi ohlajati in se zaostrili po zmagi Sakašvilija na predsedniških volitvah leta 2004, ko je ta zavzel protirusko držo in se zavzel za priključitev svoje države zvezi Nato, kar je še dodatno ujezilo Moskvo.

Ob prepovedi uvoza je neki ruski tabloid v slogu sovjetske protinacistične propagande pozival Ruse, naj se držijo stran od gruzijske mineralne vode in vina, a ti časi so očitno minili.

Vodja ruskega urada za varstvo potrošnikov Genadij Oniščenko je namreč v ponedeljek po srečanju z vodjo gruzijske vinarske agencije dejal, da v Gruziji proizvajajo vino že 8.000 let in državo označil za "južnokavkaško zibelko vinarstva".