Rusija je že večkrat zagrozila, da bo kot odgovor na ameriški protiraketni ščit namestila rakete na svoje meje. Foto: EPA
Rusija je že večkrat zagrozila, da bo kot odgovor na ameriški protiraketni ščit namestila rakete na svoje meje. Foto: EPA
Kaliningrad
Kaliningrad leži med Poljsko in Litvo. Foto: EPA

Po poročanju prokremeljskega časopisa Izvestia so izstrelki nameščeni "že nekaj časa", medtem ko je neki drug neimenovani ruski vir povedal, da so jih namestili pred 18 meseci. Zgodba v ruskem časopisu je posledica poročanja nemškega časopisa Bild, ki je pisal o satelitskih posnetkih, na katerih je videti rakete iskander ob meji s Poljsko.

Zaradi nameščenih ruskih raket sta se že oglasili Poljska in Litva, ki sta izrazili zaskrbljenost.

Rusija poročanja ni komentirala, vendar je poudarila, da ima vso pravico namestiti izstrelke v v svoji najzahodnejši pokrajini.

Že leta 2011 je Moskva zagrozila, da bi lahko v Kaliningradu namestila iskanderje kot odgovor na protiraketni ščit, ki ga želijo ZDA postaviti na vzhodu Evrope in v katerem Rusija vidi grožnjo svoji nacionalni varnosti.

Poljsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da ni prejelo nobene uradne potrditve od Rusije, in novico označilo za "skrb vzbujajočo". Varšava pričakuje posvet o zadevi med članicami Nata in Evropske unije.

"Skrbita nas militarizacija Kaliningrada in posodobitev njegove oborožitve," je dejal litovski obrambni minister Jouzas Olekas in dodal, da so o tem želeli govoriti na številnih večstranskih forumih.

Namestitev ne krši sporazumov
Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Igor Konašenkov je na vprašanja novinarjev dejal, da so iskanderje namestili v zahodnem vojaškem okrožju, vendar ni povedal lokacije. Ob tem je dejal, da namestitev ni v nasprotju z mednarodnimi sporazumi in dogovori.

Zahodno vojaško okrožje vključuje dele zahodne in severozahodne Rusije, med njimi tudi enklavo Kaliningrad, ki ni povezana z ruskim ozemljem ter leži med Poljsko in Litvo.

Raketa iskander-M ima doseg okoli 400 kilometrov, kar pomeni, da bi nameščeni v Kalinigradu lahko dosegli osrčje Poljske, Litve ali Latvije.

"V tem trenutku si ne predstavljam, da bi Rusija streljala na članico Nata. Če je bila izvedena posodobitev izstrelkov, pa je to le predstava in je namenjena zastraševanju," je dejal neimenovani visoki litovski predstavnik oblasti.