Foto: EPA
Foto: EPA
Navaf Fares
Fares je zapustil Asada. Foto: EPA

"Če bodo v četrtek dali predlog na glasovanje, čeprav vedo, da je za nas nesprejemljiv, ne bomo dopustili sprejetja resolucije," je namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov zavrnil možnost, da bi Rusija podprla resolucijo, s katero bi bil ogrožen režim Bašarja Al Asada.

Po srednem poročilu posebnega odposlanca za Sirijo Kofija Annana se je začela oblikovati nova resolucija, s katero bi sprejeli konkretnejše sankcije proti sirskemu vladajočemu režimu. Na drugi strani pa so ZDA takoj zavrnile Annanov predlog, da se v reševanje konflikta v Siriji vključi Iran, najtesnejšega zaveznika uradnega Damaska.

Osnutek resolucije zahodnih držav daje režimu sirskega predsednika desetdnevni rok, v katerem mora prenehati z uporabo težkega orožja, sicer ga bodo doletele diplomatske in gospodarske sankcije. Rusija je v torek vložila svoj osnutek resolucije o Siriji. V njem je predlagala podaljšanje mandata opazovalne misije ZN v Siriji za tri mesece, ni pa predlagala novih sankcij proti režimu v Damasku. Osredotočila se je na prizadevanja za vzpodbujanje političnega dialoga v Siriji.

Pobegnil veleposlanik v Iraku
Režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada je zapustil prvi visoki diplomat. Sirski veleposlanik v Iraku Navaf Al Fares je sporočil, da je prebegnil in se pridružil revoluciji.

"Sporočam, da sem se v tem trenutku pridružil revoluciji sirskega ljudstva," je v videoposnetku na Facebooku dejal Fares in ob tem pozval sirske vojake, naj mu sledijo in orožje uperijo na vodstvo v Damasku.

Fares je pripadnikom vojske položil na srce, naj se pridružijo revoluciji in obrambi države ter državljanom, saj jih režim izkorišča za zatiranje ljudi in njihovih želja po svobodi ter dostojanstvu.

"Uperite svoje puške proti kriminalcem tega režima," je bil odločen zdaj že nekdanji veleposlanik v Bagdadu.

Veleposlanik v Iraku od l. 2008
Fares ni pojasnil vzrokov za svojo odločitev, vendar pa je večkrat ponovil, da vladne sile ubijajo civiliste med 16-mesečnimi spopadi, v katerih je umrlo že več kot 16.000 ljudi. Na občutljivo mesti veleposlanika v Bagdadu je bil Fares imenovan leta 2008, potem ko sta imela Iran in Irak tri desetletja zamrznjene diplomatske odnose.

Ker je predtem kot visoki predstavnik deloval v Asadovi stranki, se je zdel zanesljiva izbira za diplomatsko službo v sosednji državi. Čeprav pripada sunitskemu klanu, pa je ta že dolgo zvest vladajoči alavitski manjšini, iz katere prihaja Asadova družina. Alaviti so del šiitske veje islama.