Kofi Annan je mnenja, da lahko Iran prepriča svojega zaveznika Bašarja Al Asada o sestopu z oblasti. Foto: Reuters
Kofi Annan je mnenja, da lahko Iran prepriča svojega zaveznika Bašarja Al Asada o sestopu z oblasti. Foto: Reuters
Opazovalec ZN-a
Opazovalci ZN-a ostajajo v pripravljenosti, da bi ob morebitnem premirju v 48 urah nadaljevali opazovalno misijo za vzpostavitev miru v Siriji. Foto: EPA

Nekdanji generalni sekretar ZN-a je poročal Varnostnemu svetu, potem ko je v preteklih dneh obiskal Sirijo, Iran in Irak. Annan od Varnostnega sveta ZN-a pričakuje, da se bo v prihodnjih dneh odločil o nadaljnjih ukrepih za rešitev sirske krize.

Al Asad izbral svojega pogajalca
Ob vprašanju, ali je sirski predsednik Bašar Al Asad izbral osebo, ki bo vodila dialog z mednarodno skupnostjo, je Annan odgovoril pritrdilno, da pa se še mora bolje pozanimati o izbrani osebi in njeni vpletenosti v krvave dogodke, v katerih je od marca lani v Siriji umrlo že več kot 10 tisoč ljudi.

Iran posrednik pri zavezniku
Annan se je zavzel za večjo posredniško vlogo Irana, ki velja za najtesnejšega zaveznika sirskega režima. Po Annanovih besedah so v Teheranu naklonjeni spremembam v Siriji, a le, če jih vodijo sami Sirci, in ne mednarodna skupnost.

Washington hitro proti
Na Annanov predlog se je še med samim poročilom že oglasila Bela hiša, ki je ostro zavrnila sodelovanje Irana pri razrešitvi konflikta v arabski državi. "Vloga Irana doslej ni bila produktivna ali v kakršno koli pomoč. Naš interes je, da sodelujemo z državami, ki želijo stabilnost v Siriji," je dejal predstavnik Bele hiše za stike z javnostmi.

Po besedah Jaya Carneyja ZDA sicer ne izključujejo ničesar: "A zavračamo idejo, da je verjetno, da bi Iran lahko igral konstruktivno vlogo."

Težko orožje še strelja
V poročilu prek videokonference iz Ženeve, ki je bila zaprta za javnost, je posebni odposlanec ZN-a dejal, da ni bilo težko ugotoviti, da se težko orožje v Siriji še naprej uporablja. Razmere v državi, v kateri že od marca 2011 traja upor proti režimu Bašarja Al Asada, so vse slabše.

Po Annanovih besedah bi moral VS ZN-a vztrajati pri uresničevanju resolucij, ki se nanašajo tudi na mirovni načrt v šestih točkah. Ta med drugim predvideva takojšnjo prekinitev ognja in umik težkega orožja z naseljenih območij.

Bo sprejet ruski predlog?
Članici VS-ja ZN-a s pravico do veta Rusija in Kitajska, ključni zaveznici režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, sta sicer doslej onemogočali vse poskuse ZDA in evropskih zaveznic, da bi zgolj zagrozili s posledicami oziroma s sankcijami. V prihodnjih dneh se bo Varnostni svet posvetoval o novih ukrepih, Rusi pa so medtem na mizo dali svoj predlog resolucije za rešitev krize v Siriji.