Obveščevalno oporišče Lourdes v okolici Havane je bilo največje hladnovojaško oporišče Sovjetske zveze zunaj Evrope. Foto: Reuters
Obveščevalno oporišče Lourdes v okolici Havane je bilo največje hladnovojaško oporišče Sovjetske zveze zunaj Evrope. Foto: Reuters
Putin in Raul Castro
Putin je med nedavnim obiskom odpisal večino kubanskega dolga do Rusije. Foto: Reuters

Ruski časnik Komersant poroča o skrivnem dogovoru med Rusijo in Kubo, ki so ga sklenili prejšnji teden med obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina na karibskem otoku, ki leži pred obalo Floride.

Zaprto zaradi 11. 9. in varčevanja
Komersanta se sklicuje na več ruskih državnih virov, češ da sta se državi načeloma dogovorili za ponovno odprtje oporišča Lourdes, ki je v mirovanju od leta 2001. Dogovor naj bi bil dokončno sklenjen med Putinovim obiskom Havane prejšnji petek. Rusija je vohunsko oporišče južno od Havane zaprla na Putinov ukaz, da bi privarčevala denar, prav tako pa si je želela približevanja z ZDA po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

ZDA skorajda na dosegu roke
Moskva je od takrat okrepila svoje zanimanje za Latinsko Ameriko, še posebej za Kubo, svojo zaveznico iz hladne vojne, poleg tega pa so se predvsem zaradi ukrajinske krize poslabšali odnosi z Zahodom.

Vohunsko bazo so v predmestju Havane odprli leta 1967 po kubanski raketni krizi, da bi vohunili za ZDA. Od obale ZDA je bila oddaljena le okrog 250 kilometrov, veljala pa je za največje sovjetsko tajno vojaško oporišče v tujini s tri tisoč nameščenci, ki so prestrezali radijske signale in satelitske komunikacije.

Manj osebja, a sodobna tehnologija
Rusija je sicer Kubi plačevala 200 milijonov ameriških dolarjev najemnine za oporišče v zadnjih letih delovanja. Leta 1993 se je takratni obrambni minister in zdajšnji voditelj Kube Raul Castro pohvalil, da Rusija prejema kar tri četrt obveščevalnih podatkov prek oporišča Lourdes.

Viri niso razkrili nobenega časovnega okvirja ponovnega odprtja vohunske baze niti njenega novega obsega, a naj bi po pričakovanjih in zaradi sodobne tehnologije zahtevala veliko manj osebja. "Vrnitev v Lourdes je popolnoma upravičena," je upokojeni obveščevalni polkovnik povedal za Komersant.