Svet
Čigav stisk bo močnejši? Vladimir Putin in Donald Trump julija 2017 na srečanju v Hamburgu. Le nekaj tednov pozneje je Putin ukazal izgon 755 ameriških diplomatov kot povračilni ukrep za uvedbo novih sankcij proti Rusiji. Foto: EPA
Pod Putinom je Rusija okrepila svoj vpliv na Bližnjem vzhodu: na fotografiji Putin na poti v Sirijo decembra 2017. Foto: EPA
       "Ruska federacija je odigrala ključno vlogo v izgonu talibanov iz Kabula. Američani sami tega ne bi mogli, ker v Afganistan niso želeli poslati kopenske vojske. Talibane je tako pregnalo severno zavezništvo z ruskimi tanki s posadkami iz Uzbekistana in Tadžikistana. Poleg tega so Rusi tudi dovolili prevoze ameriškega vojaškega materiala čez svoje ozemlje v Afganistan. Anton Bebler       
Putinov govor v Generalni skupščini leta 2015. Foto: EPA
Robert Mueller
Posebni tožilec Robert Mueller preiskuje domnevno vpletenost Rusije v ameriške predsedniške volitve. Foto: Reuters
       "Konfliktno razmerje Ruske federacije in Nata je v veliki meri posledica politike ZDA, ki svoj položaj najvplivnejše članice v organizaciji izrabljajo tudi tako, da članice zavezništva vlečejo v svoj konflikt z Rusko federacijo. Na podlagi te solidarnosti znotraj zavezništva "vlečejo" druge članice, vključno s Slovenijo, v zadeve, ki niso v našem nacionalnem interesu.       
 Anton Bebler
Trdno zavezništvo Damaska in Moskve. Foto: EPA
Odnosi z Rusijo so se v času ameriškega predsednika Baracka Obame močno ohladili. Foto: EPA
Vrh G8 leta 2013 - zadnji, ki se ga je udeležil tudi Putin. Zaradi aneksije Krima je bila Rusija izločena iz G8. Foto: EPA
       Obstajajo kritični mediji, predvsem so to tiskani časopisi, tedniki, pa tudi kritične radijske postaje. Kdo to bere oz. posluša? Berejo predvsem intelektualci, izobraženci, seveda berejo prek spleta tudi zahodne medije in tudi medije v ruščini, ki prihajajo z Zahoda, recimo Svobodna Evropa, tako da je ta medijska slika zelo pisana. Je pa režim poskrbel, da je tiste medije, ki imajo največji vpliv, predvsem na starejše prebivalstvo, spravil pod svoj nadzor.       
 Anton Bebler
Putin z zdaj že pokojnim kubanskim voditeljem Fidelom Castrom. Državi sta tradicionalno zaveznici. Foto: EPA
16. marca 2014 so na Krimu izvedli referendum, na katerem je 97 odstotkov prebivalcev podprlo priključitev polotoka Rusiji. Foto: EPA

Dodaj v

Ruska zunanja politika odraža Putinovo samozavest in odločnost

Odnosi z Zahodom so se močno ohladili
17. marec 2018 ob 15:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Značilnost ruske mednarodne politike po prihodu Vladimirja Putina na položaj predsednika države je, da je samozavestna in da se tam, kjer so ogroženi državni interesi, temu odločno uprejo, tudi z uporabo oborožene sile in drugih prvin moči. To so med drugim jasno pokazali dogodki v Čečeniji, Gruziji, Ukrajini in Siriji," meni profesor na fakulteti za družbene vede Anton Bebler in dodaja, da je Putin premišljen, toda odločen politik, ki racionalno ocenjuje tveganja in deluje na dolge proge.

Po razpadu nekdanje Sovjetske zveze je Rusija kot največja naslednica izgubila velik del svojega vpliva na mednarodnem političnem področju, pojasnjuje sogovornik. "Med dejavniki, ki so pripomogli k močni oslabitvi njenega položaja, so bili izguba 48 odstotkov prebivalstva, 41 odstotkov nacionalnega proizvoda, 39 odstotkov industrije in 44 odstotkov vojaške moči ter močna gospodarska kriza, ki je sledila razpadu nekdanje skupne države. Na drugi strani pa je Ruska federacija v celoti ohranila jedrsko raketno oborožitev Sovjetske zveze. Poleg rezerv zlata in položaja stalne članice Varnostnega sveta OZN-a je to edini element, ki je ostal v celoti v posesti Ruske federacije. Ohranila je vlogo jedrske supersile, ki je na tem področju približno enako močna, kot je nasprotna supersila ZDA. K temu je treba dodati položaj Rusije kot največje svetovne izvoznice energentov."

Članek je bil objavljen kot del projekta MMCpodrobno: Putinova Rusija

Po Beblerjevem mnenju je po letu 2000 Rusija povečala svoj vpliv na dogajanje zunaj svojih meja, predvsem v Vzhodni Evropi in na Bližnjem vzhodu, in nekoliko povečala svoje ozemlje s pripojitvijo Krima. "Na svetovni ravni pa je njen vpliv danes občutno šibkejši v primerjavi z nekdanjim vplivom Sovjetske zveze. Pač pa se je pod Putinom ta vpliv nedvomno okrepil v primerjavi z obdobjem njegovega predhodnika Borisa Jelcina. Več let je bila ta samozavestna Putinova politika podprta z zelo visokimi dohodki od izvoza energentov, kar je omogočilo krepitev položaja države in tudi modernizacijo ruskih oboroženih sil. Strateški cilj Vladimirja Putina na mednarodnem področju je vrniti ugled in uveljaviti Rusijo kot velesilo v evrazijskem prostoru. V tem uživa široko podporo ruske javnosti."

ZDA
Odnosi Rusija - ZDA so že desetletja tisti, ki so vedno v ospredju, ko govorimo o ključnem dogajanju na mednarodnopolitičnem prizorišču. V času demokratskega predsednika Baracka Obame so se še dodatno ohladili, predvsem zaradi ruske pripojitve Krima in vojaškega posega na vzhodu Ukrajine, s prihodom Donalda Trumpa pa je bilo pričakovati otoplitev. Kot opozarja sogovornik, so se odnosi med Kremljem in Washingtonom močno ohladili že v času predsedovanja Georgea Busha. Odnosi med državama so se sicer leta 2001 po terorističnih napadih v ZDA izboljšali, državi sta napovedali sodelovanje v boju proti terorizmu, Kremelj je izrazil podporo in sodelovanje pri iskanju napadalcev, državi pa sta sodelovali tudi v Afganistanu v boju proti talibanom. "Ruska federacija je odigrala ključno vlogo v izgonu talibanov iz Kabula. Američani sami tega ne bi mogli, ker v Afganistan niso želeli poslati kopenske vojske. Talibane je tako pregnalo severno zavezništvo z ruskimi tanki s posadkami iz Uzbekistana in Tadžikistana. Poleg tega so Rusi tudi dovolili prevoze ameriškega vojaškega materiala čez svoje ozemlje v Afganistan," pojasni izboljšane odnose med državama, ki pa niso trajali dolgo. Med dejavniki, ki so poslabšali odnose med ZDA in Rusijo, Bebler navaja tudi odpoved pogodbe o omejitvi protiraketne obrambe leta 2001 in odločitev Busheve administracije o postavitvi protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi, ob tem da je Moskva ves čas nasprotovala širjenju Nata na vzhod.

Že leta 2003 je sledila zaostritev, predvsem zaradi vojne v Iraku, ki so ji Rusija, pa tudi Nemčija in Francija, ostro nasprotovale, še nadaljnje krhanje odnosov pa je prinesla ameriška podpora t. i. barvnim revolucijam v državah nekdanje Sovjetske zveze. Ameriška podpora gruzijskemu predsedniku Mihailu Sakašviliju in pozneje ukrajinskemu predsedniku Viktorju Juščenku, ki sta se politično obračala na Zahod, je bil po sogovornikovih besedah za Kremelj znak, da želijo Američani Rusijo izgnati iz teh držav oz. izničiti njen vpliv. "Putin je tedaj naredil napako, da leta 2001 ni izrecno nasprotoval odločitvi o povabilu v Nato treh baltskih republik, Estonije, Latvije in Litve. Tudi sam je napako priznal, vzroka za to pa sta bila izboljšanje odnosov in sodelovanje z ZDA po terorističnih napadih."

Eden najbolj odmevnih Putinovih govorov glede ZDA je bil februarja 2007 na münchenski varnostni konferenci, kjer je ostro kritiziral ZDA, ki jim je očital monopolistično prevlado v mednarodnih odnosih. Pozval je k pravičnemu in demokratičnemu svetovnemu redu, ki bi zagotovil varnost in napredek ne le za nekaj izbrancev, temveč vse države. Po tem je retorika med državama dobila še ostrejši ton, a sta obe državi ves čas zanikali možnost izbruha nove hladne vojne.

S presenetljivim prihodom Trumpa v Belo hišo – javnomnenjske raziskave so napovedovale zmago Kremlju zelo nenaklonjene demokratke Hillary Clinton – je kazalo, da bo zavel nov veter v odnosih med državama. Voditelja sta se prvič srečala julija 2017, ob robu vrha G20 v Hamburgu. Trump, ki je bil v predvolilni kampanji naklonjen Putinu in je kot enega svojih ciljev navajal otoplitev odnosov s Kremljem, je bil takrat že pod drobnogledom ameriških preiskovalcev in javnosti glede morebitnih povezav njegove kampanje s Kremljem pred predsedniškimi volitvami novembra 2016. Ameriške obveščevalne agencije trdijo, da je Rusija Trumpu pomagala do izvolitve s kampanjo vdorov v računalnike demokratske stranke in širjenja lažnih informacij po spletu, kar Trump in Moskva ves čas zanikata. "Ruska preiskava" se je še bolj zapletla, ko je prišlo v javnost, da sta se Trumpov zet Jared Kushner in sin Donald lani srečala z ruskim veleposlanikom, bankirjem in rusko odvetnico. Posebni ameriški tožilec Robert Mueller je sredi februarja zaradi domnevnega vpletanja v volitve vložil prve obtožnice, in sicer najprej proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem.

Kljub sicer spravljivejšemu tonu do Moskve pa je Trump avgusta lani podpisal nove sankcije proti Rusiji, za katere je predtem glasoval kongres in ki so bile usmerjene predvsem proti ruskemu energetskemu sektorju. Tedanji ameriški zunanji minister Rex Tillerson je takrat sicer dejal, da s Trumpom ne verjameta, da bodo nove sankcije pripomogle k otoplitvi odnosov z Rusijo. Moskva je odgovorila z izgonom 755 ameriških diplomatov.

Nato
V povezavi z zunanjepolitičnimi dejavnostmi ne moremo tudi mimo napetih odnosov z Natom. Rusija se je sicer leta 1994 pridružila programu Partnerstvo za mir in od tedaj sta Nato in Rusija podpisala več sporazumov o sodelovanju, leta 2002 je bil ustanovljen tudi Svet Rusija-Nato, v okviru katerega se je krepilo sodelovanje na različnih ravneh, od boja proti terorizmu do sodelovanja v Afganistanu. Ko je Putin leta 2000 prišel na oblast, je takratnemu predsedniku ZDA Billu Clintonu celo predlagal, da se Rusija priključi Natu, kar je Putin razkril v lanskem pogovoru z režiserjem Oliverjem Stonom.

18 let pozneje so odnosi na popolnoma drugačni ravni. Potem ko je na Natovem vrhu v Bukarešti leta 2008 Bush vztrajal, da naj Ukrajino in Gruzijo po hitrem postopku sprejmejo v Nato, so se odnosi še poslabšali. Putin je dal Američanom jasno vedeti, da širjenja ameriškega vpliva na Vzhod ne bodo tolerirali. Kremelj je takrat napovedal, da bo sprejel "vojaške in druge ukrepe" ob meji z Ukrajino in Gruzijo, če bi se ti pridružili Natu, in tako zaščitil svoje interese ob mejah. Putin je bil zelo neposreden: če bi se vojaške instalacije Nata pojavile na ozemlju Ukrajine, bi Rusija proti tej državi usmerila svoje rakete.

Avgusta 2008 je sledila petdnevna vojna med Rusijo in Gruzijo. Gruzijske sile so v noči na 8. avgust 2008 vdrle v prorusko pokrajino Južna Osetija, ki je bila od leta 1990 uradno pod gruzijskim nadzorom, a se je že dalj časa upirala nadzoru Tbilisija. Ruski vojaki, tanki in letala so v petdnevni bliskoviti vojni, ki je šokirala mednarodno skupnost, njihov napad hitro zatrli, Rusija pa je priznala neodvisnost Južne Osetije in Abhazije, zaradi česar je bil Zahod na nogah. A že čez nekaj mesecev je postalo jasno, da oboroženi spopad za Moskvo ni imel pretiranih negativnih posledic: Nato je kmalu obnovil delo Sveta Nato-Rusija, sledila je tudi otoplitev odnosov z Washingtonom.

Novo poglavje napetosti sta prinesli ukrajinska kriza leta 2014 in ruska aneksija Krima. Novembra 2013 so se začeli protesti proti takratnim proruskim ukrajinskim oblastem, potem ko so te zaustavile priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU-jem. Decembra 2013 je ukrajinski predsednik Janukovič sklenil strateško partnerstvo z Rusijo, kar je še okrepilo protivladne proteste v Kijevu, ki so prerasli v nasilje. V naslednjih mesecih je v nasilju umrlo več sto ljudi, februarja je Janukovič pobegnil iz države, 1. marca pa je zgornji dom ruskega parlamenta prižgal zeleno luč za Putinovo zahtevo za vojaški poseg v Ukrajini. 16. marca so na Krimu izvedli referendum, na katerem je 97 odstotkov prebivalcev podprlo priključitev polotoka Rusiji. Zahodne države izida referenduma niso priznale, sledila je uvedba sankcij proti Moskvi, ki veljajo še danes. Kriza na Krimu je Zahod in Rusijo pahnila v najslabše odnose po koncu hladne vojne, med drugim so Rusijo izključili iz skupine najrazvitejših držav G8.

Pred kratkim je Putin ob srečanju z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem dejal, da mirovni sporazum iz Minska, ki so ga voditelji Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije dosegli februarja 2015, ostaja temeljni dogovor brez alternative, in dodal, da se ne sme vsa odgovornost preložiti na Rusijo. "Ne nosimo glavne odgovornosti za izpolnitev sporazuma iz Minska," je dejal Putin in kritiziral ukrajinsko vlado, češ da ni dovolj angažirana.

Poročilo iz novembra 2014 je pokazalo, da se je število vojaških incidentov med Rusijo in Natovimi članicami povečalo na raven iz obdobja hladne vojne. Rusija očita Natu, da širi ozemlje vplivanja na Vzhod. Po ruskem posredovanju v Ukrajini je 1. aprila 2014 Nato tudi prekinil vse sodelovanje z Rusijo, še dodatno pa je odnose ohladil zagon Natovega raketnega ščita v Romuniji pred dvema letoma, v katerem Rusija vidi grožnjo ruski varnosti.

"Konfliktno razmerje Ruske federacije in Nata je v veliki meri posledica politike ZDA, ki svoj položaj najvplivnejše članice v organizaciji izrabljajo tudi tako, da članice zavezništva vlečejo v svoj konflikt z Rusko federacijo. Na podlagi te solidarnosti znotraj zavezništva "vlečejo" druge članice, vključno s Slovenijo, v zadeve, ki niso v našem nacionalnem interesu," meni Bebler.

EU
Odnosi EU-ja z Rusijo se zdijo ambivalentni, tudi na tej ravni, da ima EU kot zveza drugačna stališča kot posamezne države članice. "Znotraj držav EU-ja obstajajo velike razlike. Najostreje za nadaljevanje in celo krepitev sankcij zoper Rusijo nastopa Velika Britanija, kar je odraz vpliva ameriške politike. Poljska in baltske države sankcije podpirajo iz lastnih interesov. Znotraj Nemčije pa so razlike. Nemška kanclerka do določene mere podpira sankcije, na drugi strani pa so socialdemokrati proti nadaljevanju sankcij. Sicer pa sta prav Nemčija in Francija, ki sta bili na čelu diplomatskih prizadevanj za končanje napetosti na Krimu, popolnoma padli na izpitu glede uresničevanja sporazuma Minsk 2," je kritičen Bebler, ki glavno krivdo za neuresničevanje zavez iz sporazuma pripisuje Kijevu. Nadaljevanje sankcij je po njegovem mnenju v nasprotju z interesi nekaterih držav članic EU-ja, skupna izguba izvoza držav EU-ja v Rusijo je od uvedbe sankcij najmanj 100 milijard evrov. "Sankcije v ničemer ne prispevajo k razrešitvi konflikta v jugovzhodni Ukrajini," še poudarja Bebler.

Rusija in Evropa sta, ko govorimo o oskrbi s plinom, močno odvisni druga od druge: Rusija je največji izvoznik plina v EU, s prodajo plina v evropske države pa Rusija, ki ima največje zaloge, polni svojo blagajno. Trgovina s plinom je tudi izvzeta iz gospodarskih sankcij EU-ja proti Rusiji.

Balkan
Velik vpliv ima Rusija tudi na Balkan, na katerem je njegova najtesnejša zaveznica Srbija. Pričakovano je Moskva ostro nasprotovala razglasitvi neodvisnosti Kosova, ki ga še zdaj ni priznala. Razglasitev samostojnosti je označil za "strašen precedens", ki se bo vrnil Zahodu kot bumerang. Kosovski primer je potem Moskva navajala kot opravičilo za aneksijo Krima in podporo Južni Osetiji in Abhaziji.

Kitajska
Če so se odnosi z Zahodom skrhali, pa je na drugi strani Kremelj v zadnjem desetletju močno izboljšal odnose s Kitajsko, sploh po uvedbi sankcij proti Rusiji. Kot pravi Bebler, to izboljšanje traja že nekaj časa, v veliki meri na pobudo Rusov. V okviru šanghajske organizacije državi krepita ekonomsko in varnostno sodelovanje. "Lani sta izvedli tudi skupne vojaške vaje ruske in kitajske mornarice, tako da to sodelovanje bistveno presega ekonomsko sodelovanje. Skupni imenovalec je zoperstavljanje ameriški hegemoniji," pojasnjuje sogovornik in dodaja, da je osnovni pogoj za dobro ekonomsko sodelovanje to, da Rusija potrebuje trg za svoje surovine, Kitajska pa zaradi gospodarskega razcveta potrebuje energente.

Bližnji vzhod
Posebno poglavje ruske zunanje politike je njeno udejstvovanje na Bližnjem vzhodu. V Siriji nastopa kot neomajen zaveznik Bašarja Al Asada, do česar je Zahod zelo kritičen. Sedemletna vojna v Siriji, v katero se je Rusija neposredno kot Al Asadova zaveznica vključila leta 2015, je Rusijo v mednarodni skupnosti označila kot del težave, čeprav so ruske sile zadale ključne poraze pripadnikom Islamske države v Siriji.

Moskva je tudi tradicionalna zaveznica Irana, za katerega je, potem ko je Zahod zaradi iranskega jedrskega programa proti Teheranu uvedel sankcije, tudi ključni trgovinski partner. Državi druži isto stališče do omejevanja ameriškega vpliva v osrednji Aziji.

Afrika
V času Sovjetske zveze je bil njen vpliv v Afriki močno povezan z ideologijo, kar se je z razpadom države končalo, v času Jelcina pa so bili odnosi z afriškimi državami minimalni. "Afrika je izginila na obrobje političnega zunanjepolitičnega radarja Kremlja," v članku Rusija je nazaj v Afriki o Jelcinovem obdobju pišeta Gerrit Olivier, nekdanji južnoafriški veleposlanik v Rusiji in Kazahstanu, in Dmitri Sučkov, izvršni sekretar koordinacijskega odbora za ekonomsko sodelovanje s subsaharsko Afriko.

Po več kot desetletju se je Rusija v zadnjih letih "vrnila" v Afriko, tokrat predvsem, da bi sledila gospodarskim interesom. V primerjavi s Kitajsko, ZDA in EU-jem so prizadevanja Rusov pri iskanju poslovnih priložnosti v afriških državah občutno manjša, vendar pa se v zadnjih letih močno krepijo. "Brez dvoma se je Moskva, navdihnjena z uspehi novih akterjev v Afriki, predvsem Kitajske in Indije, zavedela, da ne želi zaostati. Želela je vstopiti v nove gospodarske priložnosti in boljše pogoje na celini, skleniti nova partnerstva, predvsem pa dobiti dostop do bogatih naravnih virov Afrike," še pišeta avtorja.

Rusija v medijih
Decembra 2016 je rusko zunanje ministrstvo po treh letih orisalo novo zunanjepolitično strategijo, v kateri je jasno zapisan nov politični status Rusije na mednarodnem prizorišču. V primerjavi s prejšnjimi strategijami poudarja krepitev ruskega vpliva v svetovni politiki, med ključnimi cilji pa je navedena okrepitev predstavljanja ruskih stališč v svetovnih medijih, tudi prek vzpostavljanja novih ruskih kanalov v tujih jezikih.

Negativno prikazovanje Rusije v zahodnih medijih z blatenjem Putina je po mnenju Beblerja že stalnica, to je bil del organizirane kampanje v številnih zahodnih medijih. "Po drugi strani pa tudi ni velike objektivnosti v številnih ruskih medijih. Režim nadzoruje predvsem televizijo in radio, ki ju posluša in gleda večina prebivalstva, kajti večina ne bere časopisov. Ta dva kanala zato režim učinkovito nadzoruje, hkrati pa obstaja vrsta medijev, ki so do Kremlja kritični." Težava z njimi je predvsem, da niso dostopni večini prebivalstva. "Obstajajo kritični mediji, predvsem so to tiskani časopisi, tedniki, pa tudi kritične radijske postaje. Kdo to bere oz. posluša? Berejo predvsem intelektualci, izobraženci, seveda berejo prek spleta tudi zahodne medije in tudi medije v ruščini, ki prihajajo z Zahoda, recimo Svobodna Evropa, tako da je ta medijska slika zelo pisana. Je pa režim poskrbel, da je tiste medije, ki imajo največji vpliv, predvsem na starejše prebivalstvo, spravil pod svoj nadzor."

Prihodnost
Na začetku marca je Putin v tradicionalnem letnem nagovoru orisal svojo vizijo Rusije za prihodnjih šest let. Med drugim je napovedal okrepitev naložb, saj si želi, da bi do 2025 Rusija postala ena od petih največjih gospodarskih velesil na svetu. Sporočil je tudi, da je Rusija razvila novo orožje, med njimi nov tip jedrskega izstrelka, proti kateremu bo obstoječa protiraketna obramba neuporabna. Novo strateško orožje naj bi bilo ruski odgovor na "ameriško rušenje strateškega ravnotežja" in "ameriške kršitve" sporazuma o zmanjševanju jedrskega orožja. Ob tem je dodal, da upa na "streznitev morebitnih napadalcev".

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 17.03.2018 ob 17:17
16. marca 2014 so na Krimu izvedli referendum, na katerem je 97 odstotkov prebivalcev podprlo priključitev polotoka Rusiji.

Nakar so zahodne države, tudi Slovenija, začeli zganjati kraval in nasprotovanje. Ljuudje so se tako odločili in dosegli svoje. Tako kot mi v Sloveniji.

Na Kosovu pa ni bilo referenduma, pa so slovenski politiki v maniri ubogljivih hlapcev takoj priznali to sramoto.
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 16:09
@krvavačrta

kar se tiče ruske notranje politike, je to stvar rusov ne pa zahodnih vampirjev in njihovih ljubiteljev.
putin vodi tako notranjo politiko, da rusom še nikoli v svoji zgodovini ni šlo bolje. rusi niso še nikoli boljše živeli in krivulja gre samo navzgor.
verjamem pa, da to naviječem zahodnih kriminalcev ni po godu in jih boli.
kot ljubitelj amerige in zahodnih kriminalcev si si nadel pravi nadimek... krvava črta, ki se vleče kamor stopi vaš škorenj...
pahorček
# 17.03.2018 ob 16:02
"Ruska federacija je odigrala ključno vlogo v izgonu talibanov iz Kabula. Američani sami tega ne bi mogli, ker v Afganistan niso želeli poslati kopenske vojske. Talibane je tako pregnalo severno zavezništvo z ruskimi tanki s posadkami iz Uzbekistana in Tadžikistana. Poleg tega so Rusi tudi dovolili prevoze ameriškega vojaškega materiala čez svoje ozemlje v Afganistan. Anton Bebler

TI GRDI RUSI!!!
Omleta
# 17.03.2018 ob 16:55
Jaz se spomnim dobro, ko so potekale volitve v ZDA je bil prav zavihtek na prvi strani MMC.
Zakaj ni isto tudi za volitve v Rusiji, bolj me zanima kaj so ZDA več na te portalu?
Nikolaj
# 17.03.2018 ob 18:15
Še sreča, da je Rusija priključila Krim, saj bi NATO na Krimu postavil protiraketni ščit.
Bravo Putin, voditelj največje slovanske države.
HOR
# 17.03.2018 ob 17:32
Še manjkajoći text (!?) iz komentarja @HOR# 17.03.2018 ob 16:43....:
...Znano zagotovilo (SIC...) ameriškega državnega sekretarja James Baker-ja , da se NATO ne bo razširil "niti za en palec na vzhod" glede širjenja zveze NATO na srečanju s sovjetskim voditeljem Mikhailom Gorbačovom 9. februarja 1990 je bil del serije zagotovil o sovjetski varnosti,...
Tao3
# 17.03.2018 ob 16:52
Kako ne bo Rusija in Kitajska šla gor če pa so ZDA z Teumpom in UK z Mayevo parodije teh držav ki se jim vsi samo smejijo ... konec je s temi starimi lažnivimi imperialisti ...
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 17:45
@Pac-Man
Počakaj, da zahod najde jajca in oligarhom začne škripat.
url]http://www.heraldscotland.com/news/1
6093651.May_urged_to_hit_Putin_s_regime_
_in_the_pocket__by_targeting_Russian_dir
ty_money[/url]
Kokice.


s spoštovanjem,
vem da si želite propad rusije, ampak za to ni nobenih možnosti. država, ki je tako bogata lahko propade samo, če jo izdajalski politiki razprodajo. praktično so samozadostni, verjetno edini na kugli.
lahko tudi pokradejo ves ruski denar v tujini, saj krasti, to je to kar angleži najbolje znajo. njihova krivulja gre strmo navzdol...
veliko večja možnost za socijalne nemire je v amerigi in na zahodu.
da ne govorimo o umazanem denarju zahodnih tajnih služb, politikov in "poslovnežev" amerige in zahoda...
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 17:31
@nikhrast

z rusijo se v glavnem ukvarjajo, tisti, ki bi jo radi izropali. to so tvoji idoli, zahodni vampirji.
folk v rusiji ni še nikoli v zgodovini živel boljše.
za razliko od delavcev v italiji, nemčiji, angliji, franciji, ki živijo najslabše v zadnjih 40 letih.
Režimek
# 17.03.2018 ob 17:24
Gledano od zunaj mi je postalo jasno predvsem zakaj je dobro imeti nekoga iz obveščevalne službe na položaju predsednika... Putin je v vseh intelektualnih odlikah neprimerljiv z veliko večino sogovorcev. S tako lahkoto jih obrača, da je kar smešno, zato mu pa poskušajo odvzeti forum na katerem bi to lahko počel.
MilleniuM
# 17.03.2018 ob 17:13
Ruska zunanja politika odraža Putinovo samozavest in odločnost

Ruska zunanja politka odraža samozavest in odločnost Rusije in ruskega naroda.
Putin je samo predstavnik in promotor te odločnosti.
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 16:56
@Pac-Man
putin vodi tako notranjo politiko, da rusom še nikoli v svoji zgodovini ni šlo bolje. rusi niso še nikoli boljše živeli in krivulja gre samo navzgor.
------------------------------------------------------------
Kot Tito.

Ampak nekega lepega dne je počilo...


podobno kot tito, samo z lastnim denarjem. juga je imela pufe in ko ni dobibvala več kredita, je bil to začetek konca
rusija skoraj nima kreditev, imajo naravna bogastva, od pitne vode do zlata.
ne skrbet ti za ruse, ne bo počilo. prej bo počilo na razvajenem zahodu, ki brez ropanja in kraje ne preživi.
pozdrav
grenadir
# 17.03.2018 ob 18:45
Ah.. Vidim, da ima Paco danes pavzo in je Mimobežnik dežuren... No ja...Paco, da vsaj sem in tja kakšen pol-uporaben link, medtem, ko je Mimobežnik popolen pravljičar... Pa seveda L.P.
bolkonsky
# 17.03.2018 ob 17:39
Počakaj, da zahod najde jajca in oligarhom začne škripat.
--------------------------
kdaj pa je zahod mel jajca?
dve leti so rabili iz Sicilije do Trsta...
eno leto iz Normandije do Berlina...

štiri leta so se 'klali' po jarkih 1.WW in,če ne bi bilo španske gripe Nemci in Avstrijci niti kapitulirali ne bi...

45 let so se 'tresli' pred Sovjeti in,če ne bi vzhodni Nemci zablokirali cele vzhodne Nemčije po cestah,če ne bi sami podrli berlinskega zidu in,če se Baltiki in Romuni sami uprli,Gorbačov pa ostal pri 'čisti' pameti,bi še danes imeli Varšavski pakt...

omenim še 'intrige' z Rdečimi beretkami,Korejo in Vietnam in mislim,da bo dovolj...

zahod pa jajca...he,he...
atomska bomba ne pa jajca...
Nikolaj
# 17.03.2018 ob 18:12
Za Rusijo demokracija ni sprejemljiva.
Posledice demokracije bi bile podobne posledicam v Sloveniji: propad podjetij in status kolonije.

Rusija bo vedno potrebovala močno roko in avtoritativno osebo. Samo na tak način lahko parira
Evropi in Ameriki. Povedano velja tudi za Kitajsko.
NoFuture
# 17.03.2018 ob 16:33
Se mi zdi, da se bo novinarjev zmešalo, preveč novic o Putinu in Rusiji.
mb128
# 17.03.2018 ob 15:56
Eh ja svet je pač multipolaren in še kako dobro je da je temu vsaj približno tako. Vsaka država pač ima svoj interes, svoj cilj in to je tudi legitimno. Le zakaj bi npr. Rusija morala igrati po pravilih zahoda oz. zahod po pravilih Rusije?
gitano
# 17.03.2018 ob 18:19
Kakšno pranje možganov in neprestano 24/24 ur vcepljanje v možgane, da je Rusija hudič katerega se moramo bati, sploh pa s Putinom.
Sam verjamem prav v nasprotno.
el CARTEL
# 17.03.2018 ob 18:03
To so med drugim jasno pokazali dogodki v Čečeniji, Gruziji, Ukrajini in Siriji,

in večina teh "dogodkov" je nosila zahodnjaški podpis - gruzijo je amerika naščuvala, ukrajinski "spontani" Euromaidan amerika in EU, v siriji pa teroriste še vedno financirajo ameriške obveščevalne službe.
čečenija pa je bilo klasično teroristično dejanje separatizma

Pričakovano je Moskva ostro nasprotovala razglasitvi neodvisnosti Kosova, ki ga še zdaj ni priznala. Razglasitev samostojnosti je označil za "strašen precedens", ki se bo vrnil Zahodu kot bumerang

in se kmalu je, v obliki krima (no, na krimu je bil vsaj referendum, kosovo pa niti tega ni imelo)

Negativno prikazovanje Rusije v zahodnih medijih z blatenjem Putina je po mnenju Beblerja že stalnica, to je bil del organizirane kampanje v številnih zahodnih medijih

v bistvu ljudje ne verjamejo več medijem, posledično tudi ne negativnim kampanjam v le teh.
Nikolaj
# 17.03.2018 ob 18:16
Slovencev in Rusov je 150 milojonov.
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 19:03
@zala10
Enim je pa res lepo v njihovem pravljičnem svetu. Če pride do konflikta med NATO in Rusijo, bo Slovenija, kot članica NATO, na strani zahodnih vampirjev in ne na ruski.


če pride do vojne med natom in rusijo, se nato razpade kot hišica iz kart naslednji dan.
večina bi dezertirala.
m72
# 17.03.2018 ob 17:25
"Bebler in Stopar. Dan in noč. Vendar še vedno tudi Bebler ne pove vsega oz. zamolči številne svinjarije zahoda."

Ha, ha, tega hudega natoljubca bleblerja je moralo nekaj razsvetliti :-)
izo
# 17.03.2018 ob 16:52
vidim, da so šlo voljni mediji v podobno vojno, kot z vw "afero". očitno spet rabimo grdo komuniste (za prestrašit naord, da je bolj pohleven), ki so izvor vseg zla na tem planetu. stara grda rusija idealni dežurni krivec za zapufane in pobleznele američane, ki so popolnoma že izgubili kompas. moralni, gospodarski, pa še kakšen..
fah-q
# 17.03.2018 ob 20:55
pa še nekaj...poglejte grafe realnih prihodkov povprečnega rusa zadnjih 30 let....in boste razumeli zakaj imajo radi putina..
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 19:16
@mopo
Prijavi neprimerno vsebino Putinova zunanja politika je teror in najhujsa groznja svobodnemu svetu! Zavedejte se tega,


s spoštovanjem
kaj boš pa povedal o "pacifistih" iz amerige in evrope, ki pobijajo ljudi po celem svetu, ki so uničli cel bližnji vzhod, ki so eu napolnili z begunci, ki urijo teroriste kateri pobijajo ljudi po evropi, ki brez vojen in ropanja drugih držav ne preživijo?
kakšna je pa zunanja politika teh držav?
a se zavedaš tega?
pozdrav na temačno stran človeštva
gitano
# 17.03.2018 ob 18:27
Če US-NATO napade Rusijo naj se zaveda, da jo bomo branili do končne zmage in poraza zahodnih vampirjev. A prej verjamem, da se bo zahod pogreznil v lastenem gnoju in to prav kmalu.
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 19:41
@Mimobeznik
Torej Putinova politika "velike in močne Rusije na obisku pri sosedih" letno, brez upoštevanja učinka sankcij in kolapsa gospodarstva, stane 8 milijard dolarjev. Ni slabo za regionalno silo z minimalno plačo 180 eur.


pozdravljen
vidim da res ne spiš zaradi rusije in da te boli, da je tako nepomembna državica stopila na prste zahodnim roparskim velesilam, ki zgubljajo živce in kredibilnost.
ti lahko kako pomagam?
s spoštovanjem
bolkonsky
# 17.03.2018 ob 19:49
Torej Putinova politika "velike in močne Rusije na obisku pri sosedih" letno, brez upoštevanja učinka sankcij in kolapsa gospodarstva, stane 8 milijard dolarjev. Ni slabo za regionalno silo z minimalno plačo 180 eur.
-------------------------------
he,he...ti in geostrateška politika,kot zajec in boben...

to,kar počne Rusija,počnejo tudi ZDA...
s to razliko,da ima Putin okoli sebe KOMPAKTNO silo,ZDA jo imajo pa RAZKROPLJENO
po celem svetu in so zato na mehiški meji in v mehiškem zalivu RANLJIVI,da Bog pomagaj...
samo,kot je POVSEM jasno ZDA nobena država na svetu nič noče in jih na miru pustijo...
ko se je par Arabcev 'šlo' pilote potniških avionov so jim celo štalo naredili,kot vemo...

torej...ZDA in Rusija se gredo isto politiko,s tem,da Ruse to,košta,kot praviš 8 miljard dolarjev letno in so s tem popolnoma varno obkroženi z Kavkazom,Moldavijo,Ukrajino,Belorusijo,K
itajsko in S.Korejo,
ZDA pa 'bogsigavedi'(he,he) kolk miljard oni dajo za 'tako politiko' (Trump benti za znort hi,hi),
od tega pa niso prav popolnoma nič zaščiteni...oz. so že itak 'naravno' zaščiteni s Pacifikom in Atlantikom...v kolikor se seveda kakšnemu 'debelinkotu' ne odpelje...

no zdej pa povej kdo je butl in kdo ni...

p.s. če se Rusija zaplete v vojno velikih mednarodnih razsežnosti po prva na isem Evropa...
vzhodno evropske države bodo eno samo pogorišče...
in ja...kdo ve koliko jedrskega orožja je še po Ukrajini,Kavkazu,Belorusiji...
sicer vojaško popolnoma zastarelega in neuporabnega,zagotovo pa silovito
nevarnega,da začne padat 'kisli dež'...

he,he...ni Putin cepec...dobro on ve 'kolko je ura' na Greenwichu...
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 19:26
@Mimobeznik
Stroški ruske okupacije sosednjih držav:


s spoštovanjem.
zakaj te tako matra rusija?
a te matra tudi miljone mrtvih s strani amerige in nato soldateske na bližnjem vzhodu?
a te matrajo tudi mase beguncev, ki jih zaradi zunanje politike amerige in nato držav, prihajajo v evropo in bojo tukaj ostali?
a te matrajo mrtvi evropejci, ki so jih pobili s strani nato soldateske izurjeni in opremljeni terorist?
te stvari bi te morale skrbet, če bi imel samo kanček morale in vrednote na mestu.
pozdravljen
bolkonsky
# 17.03.2018 ob 17:12
Kot Tito.

Ampak nekega lepega dne je počilo...
----------------------------------
Putin je zeloooooooooooooooooooo
ostrejši,kot je bil Tito...

in verjamem,da tudi pametnejši in bo poskrbel za svojega naslednika,ne pa,kot
Tito,ki je pri 60-ih letih 'skenslal' Djilasa,pri 70-ih letih Rankovića,Kočo Popovića je
'šikaniral',čeprav mu seveda ni mogel do živega,ker mu je slednji DVA KRAT rešil glavo(Sutjeska,Drvar) in tako je Tito 'odslovil' EXTRA SPOSOBEN KADER in posledičnoZAFURAL,kar so KOMUNISTI ustvarili...
in med tem,ko se je Jožek staral so mu za hrbtom delali 'vratolomije',ki so
se po njegovi smrti 'prevagnile' v splošni kaos in razpad države...
če bi Tito bil manj 'Ti-to' bi še danes obstajala SFRJ...tako,kot obstaja Kitajska...
ampak,ko je odpeketal Ranković je odpeketala UDBA in SFRJ je počasi a vztrajno začela propadati...vojaško,gospodarsko,ekonoms
ko,policijsko,politično...in
PRAVI ČUDEŽ je,da se ni razpadla že konec 70-ih...ali pa takoj po njegovi smrti...
da se ni pa imamo največ zaslug Slovenci...ki smo jih FUTRALI še 10 let...

100% sem,da Putin ni tak 'hegemon',kot je bil Tito...
ak
# 17.03.2018 ob 16:44
Raul Castro je umrl? Na sliki je drugač Fidel....
fah-q
# 17.03.2018 ob 20:46
politika zda in eu zgleda kot človek ne jezi se...politika putina zgleda kot šah. in tu bistveno pripomore to, a putin dejasko odloča o stvareh, naši pa so lutke ozadij. njega se lobiji bojijo, naši politiki se bojijo lobijev.
J@st
# 17.03.2018 ob 18:21
Pac-Man
# 17.03.2018 ob 17:12
Prijavi neprimerno vsebino
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 16:56
------------------------------------------------

Počakaj, da zahod najde jajca in oligarhom začne škripat.

url]http://www.heraldscotland.com/news/1
6093651.May_urged_to_hit_Putin_s_regime_
_in_the_pocket__by_targeting_Russian_dir
ty_money[/url]

Kokice.
---------------------
Kaj ne gre več lepljenje linkov , ko zamenjaš napravo?

Tudi mimobežnik ima težave:)))
In kaj sta danes ušpičila,a?
Sem opazila da tudi portal je spet imel težave s sistemom.:)))
mb128
# 17.03.2018 ob 16:41
NoFuture
Ne bo se jim zmešalo zaradi tega lahko pa se jim zmeša zaradi nekaterih komentarjev. No vsaj določenim novinarjem oz. tistim novinarjem z točno določeno misijo, točno določenim poslanstvom!
Ena izmed teh je gotovo Vlasta Besedičnik, pardon Jeseničnik.
samot
# 17.03.2018 ob 20:23
zala10

# 17.03.2018 ob 18:57
Prijavi neprimerno vsebino Če US-NATO napade Rusijo naj se zaveda, da jo bomo branili do končne zmage in poraza zahodnih vampirjev. A prej verjamem, da se bo zahod pogreznil v lastenem gnoju in to prav kma

Enim je pa res lepo v njihovem pravljičnem svetu. Če pride do konflikta med NATO in Rusijo, bo Slovenija, kot članica NATO, na strani zahodnih vampirjev in ne na ruski.
-----------------------------
Ti kar sanjaj. Ljudje bomo sami odločali kje bomo.
MilleniuM
# 17.03.2018 ob 21:43
O vojni ne odločate vi. O vojni odloča denar. Vi ste le kolateralna škoda.
J@st
# 17.03.2018 ob 19:07
Whatever, ti prepuščam nadaljevanje pisanja nepovezanih zmedenih komentarjev.
---------------------
Kakorkoli so, ampak zmedeni pa že niso. Saj razumeš:)
Tukaj so odrasle ljudje ki dobro vejo, kaj se dogaja.
Pac-Man
# 17.03.2018 ob 16:45
pahorček
# 17.03.2018 ob 16:02

"Ruska federacija je odigrala ključno vlogo v izgonu talibanov iz Kabula. Američani sami tega ne bi mogli, ker v Afganistan niso želeli poslati kopenske vojske. Talibane je tako pregnalo severno zavezništvo z ruskimi tanki s posadkami iz Uzbekistana in Tadžikistana.
-----------------------------------------------------

1) Uzbekistanci in Tadžikistanci niso Rusi.
2) S sovjetskimi, ne ruskimi tanki.

#fejknjuz
bolkonsky
# 17.03.2018 ob 20:54
Butl je tisti, ki danes sanja o "spopadih mednarodnih razsežnosti". Mislim, lepo da to prebirate dan za dnem po proruskih portalih, ampak realnost je, da ste zgrešili stoletje.
--------------------------
he,he...
p.s. oziroma post scriptum pomeni PRIPIS k besedilu,kar pomeni,da le-to nima
'neposrednega sporočila' ampak je izraženo,kot pogojno dopolnilo k tekstu...

ti si pa to 'dopolnilo' VZEL za 'konkretno sporočilo' ,ga izvlekel izven konteksta, uporabil eno besedo(butl),ki se NANAŠA (popolnoma jasno) na 'izvirno sporočilo'(prva dva odstavka),ter
jo(besedo butl) uporabil za svojo nadaljno razpravo,ki nima z mojim izvirnim sporočilom nič...
z drugimi besedami-
jaz o jabolkah,ti o kostanjih...

dej lepo te prosim no s takimi 'prvošolskimi' fintami...

ker pa seveda meni ni težko 'preskočiti' na drug kontekst(kar ta tvoja replika je glede na moj komentar),bom seveda odgovoril
glede možnosti "spopadov mednarodnih razsežnosti"...
a Sirija je 'lokalna vojna' ali ima primes 'mednarodne razsežnosti' ?
enako Afganistan,Irak...
in kdo lahko zagotovi,da se ne bo komu v 'razvitem svetu' utrgalo?
ali misliš,da je to veljalo samo za 'pretekla stoletja'?
he,he...

čemu 'za blagor' potem torej kopičenje vojaških sil NATO v vzhodni Evropi...in seveda 'okupacija' Rusov svojih sosedov ?
a zato,da se mi po forumih prepiramo,he,he...

človeška norost ne pozna meja...

gre se za PREVLADO v svetu...
danes je človek 'gladke pameti' jutri pa lahko 'zariba'...

in ni razlike v človekovi percepciji od 'Faraonov' dalje...
še vedno smo na 'istem dojemanju'...
le,da smo vedno bolj sfuzlani...
bolkonsky
# 17.03.2018 ob 21:44
Državljanske vojne so tema, o kateri bi morali veliko prej mislit diktatorji -> hitra rast prebivalstva, mizerne plače in visoka brezposelnost v kombinaciji z ekstremno religijo in represivnimi oblastmi je težko zgodba s srečnim koncem. Aja, potem imamo še različne sekte in narode, ki se borijo za obstanek ali države.
-------------------------------
državljanske vojne ni trenutno nikjer na svetu...kolikor jaz vem...
povsod so vmešane velesile...in druge države...
Pac-Man
# 17.03.2018 ob 16:47
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 16:09

putin vodi tako notranjo politiko, da rusom še nikoli v svoji zgodovini ni šlo bolje. rusi niso še nikoli boljše živeli in krivulja gre samo navzgor.
------------------------------------------------------------

Kot Tito.

Ampak nekega lepega dne je počilo...
yamunamaria
# 17.03.2018 ob 21:57
@Mimobeznik
yamunamaria
Seveda mi lahko pomagaš, ves čas se sprašujem, kako vi tako mirno spite, med tem ko ZDA uničujejo svet.


pozdravljen,
za ostale ne vem, zase pa lahko rečem, da mirno spim zaradi dveh stvari.
eno je ta, da ne gledam poročil in nisem vsak dan po ves dan na internetu. osebno imam druge prioritete.
druga pa je ta, da me pomirja, da se je pojavila nova, močna rusija, ki je stopila kriminalcem na prste in se jo bojijo in se bojijo napadat države, kot so jih do teh dveh lekcij. tu se je pojavila še močna kitajska, ki tudi skrbi za nekakšno ravnovesje.
upam, da ti bo to lahko pomagalo
s spoštovanjem
bolkonsky
# 17.03.2018 ob 21:42
Zdej, če se ne motim, zadnje čase beremo o nikoli manjših izdatkih za vojsko v Evropi, tudi ne vem, za kakšno kopičenje vojske gre v primeru parih bataljonov v vzhodnih NATO članicah. Verjetno bi se ob kakšni drugi priliki in temu smejali, tukaj pa pišemo o "veliki grožnji", na katero mora Rusija odgovorit z okupacijo sosed.
---------------------------
nikoli manjši izdatki?
ja v Sloveniji...
pa še to se bo sedaj hitro spremenilo po tej 'kolobociji' naše vojske na vaji...

za vojsko gre ogromno denarja...vedno je šlo in vedno bo šlo...
ker še vedno je bila in vedno bo edino zaresno zagotovilo varnosti vojaška moč...plus
da vojaška moč pomeni tudi 'moč besede in veljave'...
Rusija je najboljši dokaz za to...
še pred 10-imi leti so se z Gruzijci 'tepli' po Južni Osetiji,imeli teroristične napade v Beslanu,v Moskvi...
zdej imajo pa še na BV 'besedo'...in grejo v Londonu zastrupljat ljudi...se vmešavajo v volitve v ZDA...
Rusija je pač postala močna vojaška sila...in politična...tudi pol Balkana imajo 'v rokah'...
ZDA pa Kosovo in Hrvaško...mi pa itak nismo 'od nikogar' he,he...

tega pač ni več mogoče negirati...
crni12345678910
# 17.03.2018 ob 21:05
Katoliki in pravoslavci se pribijajo na križ, da bi s tem moralno izključevali druge. Putinu se vidi, da je "veren", zato pa je CAR! :)
caott
# 17.03.2018 ob 22:41
Pa kaj se toliko bavite s temi ubogimi Rusi in skorumpiranim Putinom. Samo poglej kako revno živi folk v teh socialističnih stanovanjih.

V tvoji kanadi, ki ste jo ukradli prvotnim prebivalcem imate pa vsi hiše na bivših ozemljih prtvotnih prebivalcev.
bolkonsky
# 17.03.2018 ob 22:06
Recimo Putinova hčerka študira na Nizozemskem, najljubše lokacije za ruske oligarhe so London, Florida, Ciper. Zakaj bi to zamenjal za vojno. Tudi Trump zelo rad igra glof, pomoje bi se hitro naveličal putting greena v bunkerju.
----------------------
he,he...
1 WW so zakuhali 'sorodniki' na različnih evropskih dvorih...

mislim,da sem bil dovolj jasen...
bolkonsky
# 17.03.2018 ob 22:04
Ne, prevečim ljudem je lepo danes, da bi se šli vojne, predvsem vodilnim. Verjamem, da je množicam brezposelnih lažje it v vojno, saj zato smo imeli revolucije.
------------------------------------
leta 1991 ni nikjer po ex državi bilo 'tako slabo' da bi ljudje šli v kar vojno...
ravno nasprotno...ljudje so si zidali hiše,se poročali,dobivali otroke,hodili iz tujine
v domovino z mercedezi...
ko pa je 'spregovorilo' hujskanje oz. propaganda se je vse to pozabilo in so vsi v 'bojne jarke' skočili...
ni težko narod nahujskat...samo pravi trenutek mora napočit in evo ti kugle in granate...
poglej samo kaj se je dogajalo v Kataloniji lani oktobra...
da je takrat kakšen hotel 'zakurit' revolucijo mu bi takoj uspelo...na srečo tega ni nihče želel,oz. niso dopustili...

revolucije smo imeli zaradi bresposelnosti?
he,he...pa kaj se ti blede?
revolucije smo imeli zaradi 'takega ali drugačnega' NEZADOVOLJSTVA...
-francoska(zahteva po reformah;prazna blagajna zaradi vojn,revščina kmečkega prebivalstva,slaba gospodarska politika,slabe letine,visoki davki...)
-marčna(buditev nacionalne zavesti narodov,zahteva političnih pravic meščanstva,zahteva po volilni pravici...)
-februarska in oktoberska(zahteva proletariata za prevzem oblasti)
-nemiri med obema vojnama(boj proti izkoriščanju delavstva in za delavske pravice,za enakopravnost žensk...)
evaevi
# 18.03.2018 ob 11:03
in ker mešaš jezike v eno mineštro, naj povem, da se naš ''slovan'' prevaja v angl. '' slavic''
kot recimo tudi naš ''sin'' ni njihov ''greh''
in lahko bi mešali to minešrto tudi v drugo smer, pa le zakaj.

Malo več zdrave samopodobe.
evaevi
# 18.03.2018 ob 09:58
oj, v slovanskih jezikih, ki se edini tičejo slovanskega besedišča,

pomeni slovan človeka, čigar beseda je razumljena (slovo=beseda) za razliko od ostalih, ki so Nemci, torej nemi, brez razumljive besede :)

od Vladivostoka do nas, ki smo najzahodnejši, smo si vsi Slovani, ostali so nam vsem Nemci :)
Kazalo