Letalo je bilo sestreljeno 17. julija lani. Foto: Reuters
Letalo je bilo sestreljeno 17. julija lani. Foto: Reuters

Doslej strogo zaupno poročilo o izsledkih preiskave nesreče malezijskega letala, ki so ga julija lani sestrelili v Ukrajini, je objavil ruski časopis Nova gazeta.

Avtorji novega zaupnega poročila o preiskavi nesreče malezijskega boeinga, ki so ga julija lani sestrelili na vzhodu Ukrajine, so ruski vojaški inženirji. Ruski vojaški strokovnjaki so se pri pripravi poročila opirali na fotografije in videoposnetke uničenega letala, ki so dostopni na svetovnem spletu.

Tako kot nemški obveščevalci, ki so svoje poročilo o vzrokih tragedije malezijskega potniškega letala objavili oktobra, tudi ruski strokovnjaki trdijo, da je letalo zadela raketa zemlja-zrak. Šlo je za raketni sistem buk. Satelitski posnetki ruskega ministrstva za obrambo pa kažejo, da je bila raketa izstreljena z ozemlja, ki je bilo takrat pod nadzorom ukrajinskih sil in ne proruskih upornikov, je zapisano v poročilu.

Kdo je izstrelil raketo, še vedno ni znano. Kijev in zahod sta zanjo okrivila upornike. Ti obtožbo odločno zanikajo in trdijo, da takih raket nimajo.

Malezijski boeing je letel iz Amsterdama v Kuala Lumpur, v tragediji pa je umrlo vseh 298 potnikov in članov posadke. Še sedem krst z njihovimi posmrtnimi ostanki so nizozemski, malezijski in avstralski preiskovalci na Nizozemsko odpeljali pred tednom dni. Največ žrtev katastrofe je bilo iz Nizozemske. Končno poročilo nizozemskih preiskovalcev naj bi bilo objavljeno oktobra.