V napadu je umrlo 13 ljudi, 21 jih je bilo ranjenih. Foto: AP
V napadu je umrlo 13 ljudi, 21 jih je bilo ranjenih. Foto: AP

Številni med njimi so opozorili, da oblasti tudi 20 let po napadu še vedno niso sprejele primernih ukrepov, ki bi preprečili podobne napade.

Pokol na Columbine se je zgodil na današnji dan pred točno 20 leti v mestu Littleton v Koloradu.

Takrat sta do zob oborožena dijaka Eric Harris (18) in Dylan Klebold (17) med kosilom vkorakala v svojo šolo ter ubila 12 dijakov in učitelja, še 21 sta jih ranila, nazadnje pa sta storila samomor.

Foto: AP
Foto: AP

To je bil do takrat najhujši strelski napad v kaki šoli v ZDA, ki je v družbi sprožil razpravo o nošenju orožja a dve desetletji pozneje se v z orožjem obsedeni ameriški družbi v resnici ni spremenilo prav nič, strelski pokoli na šolah pa so, žal, stalnica.

"Mislili bi si, da se bo nekdo spomnil strožjih zakonov o orožju ali da bi uvedli oceno duševnega zdravja, preden ti dovolijo kupiti orožje," je dejala Amanda Duran, ena izmed preživelih, ki je bila v času pokola stara 15 let. "Ampak nič se ni zgodilo."

Dogodki vrezani v spomin

Svojci in prijatelji žrtev ter preživeli so se v petek, na predvečer obletnice, zbrali pred spominskim znamenjem, kjer so zapisana imena žrtev, ter prižgali sveče.

Duranova se je nazorno spomnila streljanja, ki se je zgodilo, ko je bila v knjižnici. V tistem trenutku sta v prostor vkorakala storilca in začela streljati.

Foto: AP
Foto: AP

"Blizu sebe sem slišala bobnenje, ko sta ustrelila dekle poleg mene," se je spomnila. "V hipu sem oglušela in bila prepričana, da bom naslednja," je dodala. Spomnila je še, kako se je sklonila, zakrila z rokami ter čakala.

Eden najhujših strelskih pohodov na ameriški šoli je sprožil val posnemovalcev.

Lani je med drugim nekdanji dijak v strelskem napadu na šoli v Parklandu na Floridi ubil 17 ljudi.

Leta 2012 je morilec na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu v Connecticutu ubil 26 ljudi, od tega 20 predšolskih otrok.

Po podatkih Washington Posta je od napada na šoli Columbine nasilje s strelnim orožjem izkusilo več kot 226.000 ameriških dijakov. V povprečju v ZDA pride do enega množičnega pokola (mrtvi najmanj trije) na dan.