V ZDA številne milice patruljirajo ob meji z Mehiko. Foto: Reuters
V ZDA številne milice patruljirajo ob meji z Mehiko. Foto: Reuters

69-letni Larry Mitchell Hopkins in njegova skupina United Constitutional Patriots (UCP) naj bi načrtovala tudi atentata na Hillary Clinton in milijarderja Georgea Sorosa. Hopkinsov odvetnik navedbe zavrača.

Hopkins, ki so ga aretirali v soboto, je pred sodnika v mestecu Las Cruces v Novi Mehiki stopil v ponedeljek, poroča BBC.

Prav prejšnji teden se je skupina UCP znašla na naslovnicah zaradi pridrževanja prebežnikov v puščavi blizu ameriško-mehiške meje.

Majhna skupina prostovoljcev se brani, da zgolj pomaga ameriškim obmejnim organom pri spopadanju s porastom prebežnikov, ki prečkajo južno mejo, a njihova dejanja, ujeta na kamero, so si prislužila vsesplošno obsojanje skupin za zaščito človekovih pravic in lokalnih oblasti.

Sorodna novica Milice v ZDA: orožarski fanatiki ali pravi domoljubi?

Zakaj ga niso aretirali leta 2017?

FBI naj bi za skupino UCP izvedel leta 2017, ko so prejeli namig, da skupina s sedežem v Hopkinsonovem domu kopiči strelno orožje. Skupina naj bi imela okoli 20 članov, oborožena pa naj bi bila z jurišnimi puškami AK-47.

"Hopkins naj bi tudi izjavil, da se UCP usposablja za atentat na Georgea Sorosa, Hillary Clinton in Baracka Obamo zaradi njihove podpore Antifaju (levičarska skupina, op. a.)," je v svoji izjavi zapisal posebni agent FBI-ja David Gabriel.

A Hopkinsov odvetnik se sprašuje, zakaj so oblasti potrebovale dve leti, da vložijo obtožnico proti njegovi stranki.

Ob tem je izpostavil, da je FBI Hopkinsov dom že preiskal leta 2017 in odkril orožje, za katero je Hopkins trdil, da pripada njegovi ženi, niso pa ga aretirali. "Če je imel za bregom tako nezaslišan zločin, zakaj ga niso takrat na mestu aretirali?" je vprašal.

Hopkinsu zdaj preti deset let zaporne kazni in 250.000 dolarjev globe.

V ZDA so leta 2013 našteli 1.096 protivladnih domoljubnih skupin (milic), od tega je približno tretjina aktivnih. Njihovo število je poraslo z izvolitvijo Obame za predsednika leta 2008, saj so se zbali, da bo demokratski predsednik omejil drugi amandma, ki govori o pravici do nošnje orožja.