Richard Grenell je zanikal, da bi kot ameriški veleposlanik podprl katero koli evropsko stranko ali kandidata. Foto: Reuters
Richard Grenell je zanikal, da bi kot ameriški veleposlanik podprl katero koli evropsko stranko ali kandidata. Foto: Reuters

Ob tem je dodal, da si "absolutno" želi okrepiti tudi druge konservativce po vsej Evropi. "Glede tega ni vprašanja in zame je to vznemirljiv čas," je dejal v pogovoru za ameriško spletno stran Breitbart.

Ker naj bi šlo za vpletanje v nemške notranje zadeve in neprimerne izjave za diplomata, se je nanj usulo precej kritik, voditelji z levega političnega pola v Nemčiji so celo pozivali, naj ZDA svojega veleposlanika odpokličejo. Podobni pozivi so prišli tudi iz vrst politikov v ZDA.

Nemški notranji minister Heiko Maas je v torek dejal, da je seznanjen z Grenellovimi izjavami in kritikami na njegov račun. "Zagotovo je nekaj stvari, o katerih se je treba pogovoriti, in je tako dobro, da veleposlanika jutri sprejme (Andreas) Michaelis," je glede danes predvidenega srečanja z državnim sekretarjem na nemškem zunanjem ministrstvu v torek dejal Maas.

Ameriški State Department Grenellu stoji ob strani
Kot je v torek dejala tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Heather Nauert, imajo "veleposlaniki pravico izraziti svoje mnenje". "So predstavniki Bele hiše, naj gre za to administracijo ali druge administracije, in izražajo svoja mnenja," je na vprašanje, ali je Grenell izrazil stališča vlade predsednika Donalda Trumpa, dejala Nauertova.

Tudi sam Grenell je branil svoje izjave in na Twitterju že v ponedeljek zanikal, da bi kot ameriški veleposlanik podprl katero koli evropsko stranko ali kandidata. A kot je dodal, "vztraja pri opazki, da doživljamo prebujenje tihe večine – tistih, ki zavračajo elite in njihov mehurček".