Obtožnica proti Manafortu ne zadeva ruskega vpletanja v volitve, ampak Manafortovo lobiranje za tujo vlado, bančne prevare in drug finančni kriminal. Foto: Reuters
Obtožnica proti Manafortu ne zadeva ruskega vpletanja v volitve, ampak Manafortovo lobiranje za tujo vlado, bančne prevare in drug finančni kriminal. Foto: Reuters

Manafort, proti kateremu se eno sojenje začne julija, drugo pa prihodnje leto, naj bi skušal dve priči prepričati, da zanj na sodišču lažeta. Nekdanji vodja Trumpove kampanje se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi lobiranja za tujo vlado, bančnih prevar in drugega finančnega kriminala. Sodni proces proti njemu v Virginiji naj bi se začel julija, sojenje v Washingtonu pa naj bi se začelo 17. septembra letos.

Vplivanje na priče je kaznivo dejanje samo po sebi. Posebni tožilec Robert Mueller je v sodni vlogi navedel, da je Manafort, ki na sojenje po plačilu desetih milijonov dolarjev varščine čaka s prostosti, letos februarja stopil v stik z dvema človekoma, ki bi lahko pričali proti njemu. Imeni nista navedeni, šlo pa naj bi za človeka, ki sta mu pomagala pri lobističnih dejavnostih v ZDA in v Evropi. Oba sta Manafortovo komunikacijo prijavila preiskovalcem.

Komunikacija s pričama je bila "del prizadevanj, da bi vplival na njuno pričanje in še na druge način vplival na dokaze," je v ločenem dokumentu, predloženem na sodišču, zapisal posebni agent FBI-ja Brock Domin. Kot je zapisal, je skušal Manfort s klici, sporočili in kriptiranimi sporočili vplivati na dva člana iz podjetja The Habsburg Group, ki se ukvarja z lobiranjem za ukrajinske interese. Manafort naj bi ju prosil, naj na sodišču povesta, da je dejavnost lobiranja za Ukrajino potekala le v Evropi, čeprav je potekala tudi v ameriškem kongresu. Kot je še zapisal Domin, preiskava še poteka.

69-letni Manafort je kot vodja Trumpove kampanje odstopil avgusta 2016, v hišnem priporu pa je od vložitve obtožnice lani oktobra.