S. in J. Amerika
(2)
Rafael Correa
Correa pregon v Ekvadorju označuje za političnega. Foto: EPA

Dodaj v

Nekdanji predsednik Ekvadorja v Belgiji zaprosil za politični azil

Correa vztraja, da je nedolžen
8. november 2018 ob 20:18
Quito,Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa, ki ga v Ekvadorju iščejo zaradi domnevne vpletenosti v ugrabitev, je zaprosil za politični azil v Belgiji, kjer s svojo družino živi od lanskega leta.

Kot je iz obveščenih virov izvedela francoska tiskovna agencija AFP, je Correa prošnjo za azil vložil 25. junija. Pristojne oblasti njegovo prošnjo obravnavajo od avgusta.

Levo usmerjeni nekdanji ekonomist Correa je bil predsednik Ekvadorja med letoma 2007 in 2017. V sredo je ekvadorski sodnik zahteval, da se vrne domov, da bi mu sodili, ker naj bi naročil ugrabitev nekdanjega opozicijskega poslanca Fernanda Balde v Kolumbiji leta 2012. V kolumbijskem glavnem mestu Bogota so Baldo, ki je zaradi političnega preganjanja živel v izgnanstvu, neznanci prisilno stlačili v avtomobil, da bi ga prepeljali v Ekvador, a ga je kmalu rešila kolumbijska policija.

Correa vztraja, da je nedolžen. V pogovoru za AFP je dejal, da gre za politični pregon novih oblasti v državi in zdajšnjega predsednika Lenina Morena.

Iz domnevne bojazni, da v domovini ne bi bil deležen pravičnega sojenja, je 55-letni politik v Belgiji zaprosil za azil, še preden so oblasti zanj julija izdale mednarodni zaporni nalog, še navaja AFP.

Correa živi v Belgiji, saj ima njegova žena belgijsko državljanstvo, tam pa je tudi študiral.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
audiac
# 08.11.2018 ob 21:36
Zdajšnji predsednik Lenin Moreno naj se raje ukvarja s standardom svojih državljanov,da mu ne bodo bežali čez Mehiko v ZDA.Pa tudi malo manj naj se vdano in pohlevno peča z Amyji.Levo usmerjeni Correa je imel vsaj jajčka,da je vzel Assangea na konzulat.Lenin (kako pomenljivo ime) razen sovraštva do predhodne oblasti zaenkrat ni pokazal še nič pametnega.
Zdejkapopi
# 09.11.2018 ob 00:05
Enak primer kot Lula v Braziliji. Desnica mu je preprecila delovanje.
Kazalo