Svet
(6)
Izid volitev v Ekvadorju je bil tako tesen, da je bilo potrebno ponovno štetje glasov. Foto: Reuters
Na volitvah je za las slavil kandidat levice Lenin Moreno. Foto: Reuters
Argentinski časopis je prvi poročal, da ima kandidat desnice Guillermo Lasso posle v davčnih oazah. Foto: Reuters

Dodaj v

Ekvador oglobil medije, ker niso objavili zgodbe "javnega interesa"

Spopad med še aktualnim predsednikom in mediji
23. april 2017 ob 16:00
Quito - MMC RTV SLO

V Ekvadorju so oglobili sedem medijskih družb, ker niso objavile zgodbe javnega interesa. Ekvadorski organ za nadzor medijev meni, da so imeli mediji dolžnost poročati, da naj bi opozicijski politik in nesojeni predsedniški kandidat Guillermo Lasso skrival denar v davčnih oazah.

Preiskava z naslovom Lasso: tajkun iz davčnih oaz je bila objavljena marca v argentinskem levičarskem časopisu Pagina 12, članek pa je pred volitvami 2. aprila povzelo več ekvadorskih časopisov.

Ekvadorski medijski nadzornik Supercom in medijske družbe so drug drugega obtoževali cenzure, Supercom pa je razsodil proti časopisom El Comercio, La Hora, Expreso in El Universo ter proti televizijskim kanalom Televicentro, Teleamazonas in Ecuavisa, ki bodo morali zdaj plačati vsak po 3.750 dolarjev ali ekvivalent desetih osnovnih novinarskih plač.

Nadzornik Supercoma Carlos Ochoa je ob tem dejal, da so globe tako kazen kot tudi motivacija za izboljšanje novinarskih praks. Pedro Valverde, odvetnik časopisa El Universo, ki je že napovedal pritožbo, pa je za BBC povedal, da bo "izčrpal vse administrativne in sodne možnosti, da bi razveljavil to absurdno sankcijo".

"Gre za cenzuro"
Ekvadorska organizacija za svobodo govora Fundamedios meni, da vlada ne bi smela finančno kaznovati medijev. "Gre za cenzuro, s katero se hoče vlada postaviti v vlogo urednika vseh medijev in odločati, kaj se objavi in kaj ne," je povedal direktor organizacije Cesar Ricaurte.

Supercom deluje v okviru spornega zakona o komunikacijah, ki ga je leta 2013 uvedel še aktualni ekvadorski predsednik Rafael Correa in daje oblastem pooblastila za sankcioniranje medijev.

Pritožbo proti omenjenim sedmim medijem je konec marca vložila organizacija Državljanski observatorij za kakovostne komunikacije, potem ko se je na to temo na televiziji potožil predsednik Correa. Po navedbah organizacije se medijske organizacije niso lotile preiskave trditev argentinskega časopisa, kar da je kršilo volilno pravico Ekvadorcev, saj "so domnevni zločini zadevali nekoga, ki je imel predsedniške težnje".

Correa vztraja, da je zakon dober
A nekateri izmed oglobljenih medijev pravijo, da pravno gledano sploh niso smeli poročati o primeru. Valverde je ob tem navajal t. i. demokratični kodeks, ki medijem prepoveduje objavo člankov, ki bi med volilnim obdobjem lahko bili videti, da dejavno delujejo proti enemu izmed kandidatov. Predstavniki časopisa El Comercio pa so dejali, da ima Correov zakon o komunikacijah v klavzuli zapisano, da mora biti vsak novinarski članek preverjen, za argentinsko preiskavo pa niso mogli jamčiti.

Kot piše BBC, je nameraval Lasso v primeru zmage sporni komunikacijski zakon razveljaviti. Nekdanji bankir je tesno izgubil proti kandidatu socialistov Leninu Morenu, ki je tudi izrazil pomisleke proti zakonu, tudi po odločitvi o oglobljenju sedmih medijev, in pravi, da bi rad o zakonu govoril neposredno z mediji. Correa je po drugi strani zakon večkrat pohvalil, vključno v povezavi z zadnjim incidentom.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 23.04.2017 ob 16:14
To da je nekdo lopov, bi morali obajviti vsi mediji, ne pa da se jih skriva in potem lahko okoli prinesejo še druge. Več pravic imajo lopovi in kriminalci kot žrtve ... Kdor posluje v davčnih oazah pa bi moral imeti avtomatično prepoved delovanja v politiki ali državnih službah ... ne nas za nos vlečt, samo 1% poslov preko davčnih oaz je zaradi zakonitih razlogov ...
FrenkMate
# 23.04.2017 ob 18:25
Rtv, pometite najprej pred svojim pragom. Plačujemo vas vsi iz obveznega prispevka na elektro števec.
maxmaxlj
# 24.04.2017 ob 03:40
Karba je izgubil službo, ker je lani zaslužil 3,12 eur preveč in so rekli, da ne morejo več podpirat takega bogatuna
DrMinistr
# 24.04.2017 ob 10:28
Sicer je malo smešno, da neka državna inštitucija odloča, kaj morajo mediji objaviti...toda še bolj se mi zdi sporna morala medijev, ki skrivajo lopova. No, samo to tako ali tako v današnjem svetu ni nič nenavadnega...VSI mediji imajo nekega lastnika, ki določa uredniško politiko. Turi RTV bi moral zaradi načrtnih zavajanj fasat že kar nekaj kazni (da o kašnih privat medijih političnih strank niti ne izgubljam besed).
Se pa strinjam s tem, kar je napisal @Tao3, kdor posluje z davčnimi oazami bi moral imeti prepoved opravljanja kakršnekoli javne funkcije.
ata
# 23.04.2017 ob 21:07
@generacija56: Karba je bil odpuščen, ker je lagal!
generacija56
# 23.04.2017 ob 17:47
Podobno je pri nas, v butalah.
Ko je šel Karba domov k Janši, je ostal brez službe med vožnjo, ko je urednik izvedel kam gre.
Je pa Karba želel povprašati Urško, če je bila tepena....
Mediji pač....
Kazalo