Statistika kaže, da San Francisco po umorih in posilstvih ni v ameriškem vrhu, drugače je, ko gre za kriminal, ki zadeva lastnino. Foto: EPA
Statistika kaže, da San Francisco po umorih in posilstvih ni v ameriškem vrhu, drugače je, ko gre za kriminal, ki zadeva lastnino. Foto: EPA

Daily Mail je tako maja pisal o San Franciscu kot "mestu duhov", CNN se je spraševal "kaj se zares dogaja s kriminalom v San Franciscu", Elon Musk pa je tvitnil, da je vzdušje v San Franciscu postalo "postapokaliptično".

To je bilo mesec dni po umoru direktorja za kriptovalute MobileCoin Boba Leeja, ki je bil zaboden v eni najpremožnejših (in domnevno varnejših) sosesk in je pred varnostnimi kamerami izkrvavel na pločniku, in brutalnim napadom sredi belega dne na nekdanjega inšpektorja za požarno varnost San Francisca Dona Carmignanija.

Leejev umor je bil v resnici samo dodaten dokaz za tiste, ki trdijo, da se San Francisco v zadnjih letih pospešeno spreminja v eno najnevarnejših mest v ZDA, prežeto z opioidi, nesorazmerno visokim deležem brezdomcev in kriminala, pri čemer republikanci s prstom kažejo v (preliberalno) demokratično vodstvo te zvezne države.

Mestne oblasti trdijo, da so take oznake močno pretirane in politično motivirane ter da položaj v San Franciscu nikakor ni alarmanten.

Praznjenje središča

A dejstvo je, če nič drugega, da se večja podjetja množično umikajo iz tega severnokalifornijskega mesta. Skrb vzbujajoče poročilo kaže, da je v središču mesta od začetka pandemije covida svoje poslovalnice zaprlo 95 trgovcev, kar je več kot polovica vseh.

San Francisco ima veliko težav z brezdomstvom in mamili. Foto: EPA
San Francisco ima veliko težav z brezdomstvom in mamili. Foto: EPA

Od 203 trgovin, ki so obratovale leta 2019 na območju Union Squara, jih je odprtih samo še 107, stojnice pa samevajo, tako da deli San Francisca dejansko spominjajo na zlovešče mesto duhov.

Konec maja je znana veriga veleblagovnic Nordstrom napovedala, da zapira vse svoje poslovalnice v San Franciscu, odločitev pa pripisala "spreminjajoči se dinamiki" mesta. Trgovec je svojim zaposlenim sporočil, da ne bo podaljšal najemnih pogodb v nakupovalnem središču Westfield Mall, niti v bližnjem Nordstrom Racku.

"Tovrstne odločitve nikdar niso lahke, ta pa je bila še posebej težka," je zapisal Nordstrom v svojem e-pismu. "Ampak kot mnogi od vas že veste, se je dinamika trga v središču San Francisca v zadnjih letih dramatično spremenila in močno vplivala na obisk naših trgovin in našo zmožnost uspešnega delovanja."

Iz Westfield Malla so za Washington Post takrat precej bolj neposredno povedali, da je k odločitvi Nordstroma prispevala "vse slabša situacija v središču San Francisca", zaradi katere se stranke, trgovci in zaposleni tam ne čutijo več varni. Kot so povedali lastniki nakupovalnega središča Unibail-Rodamco-Westfield, so večji trgovci, kot je Nordstrom, pobegnili iz središča mesta zaradi "nevarnih razmer", ki naj bi jih povzročilo "pomanjkanje pregona proti široko razmahnjeni kriminalni dejavnosti".

Lepša plat San Francisca. Foto: Pixabay
Lepša plat San Francisca. Foto: Pixabay

Težava kriminal in mamila

Nordstrom ni edini, ki ga je kriminal v središču mesta pregnal iz San Francisca. Kot prvi, že leta 2020, se je za to odločil oblačilni velikan Gap, sledili so drugi.

Aprila letos je podjetje z zdravo prehrano Whole Foods napovedalo, da zaradi varnostnih pomislekov zapira vse svoje lokacije v mestu. "Za zdaj zapiramo tudi našo matično poslovalnico v Trinityju," je povedal predstavnik za javnost. "Če bomo dobili občutek, da lahko zagotovimo varnost svojega osebja v trgovini, bomo znova precenili, ali se bomo spet odpirali."

Podjetje se je ob tem sklicevalo na vse slabše razmere v okolici njihove poslovalnice, še posebej glede kriminala in uživanja mamil. Pred zaprtjem so zaposleni pri Whole Foods večkrat poročali, da so jim grozili z orožjem, policijo pa so klicali več kot 560-krat, je poročal New York Times.

San Francisco so med drugim zapustili tudi Anthropologie, Office Depot, Brooks Brothers, H&M, Marshall's, Banana Republic, Ray Ban in Christian Louboutin, Williams-Sonoma je napovedal, da zapira svoje poslovalnice leta 2024, medtem ko so trgovine, ki še ostajajo, kot je Target, začele zaklepati vse svoje zaloge za steklene pregrade, da bi tako odvrnile tatove.

Številni si ne morejo privoščiti strehe nad glavo. Foto: EPA
Številni si ne morejo privoščiti strehe nad glavo. Foto: EPA

Po podatkih Nacionalne zveze za prodajo (NRF) so trgovine zaradi organiziranega kriminala v trgovinah na drobno ob okoli 100 milijard dolarjev letno, leta 2021 pa se je število kraj v trgovinah povečalo za 27 odstotkov.

V raziskavi NRF-ja o varnosti se je San Francisco z Oaklandom v letih 2020 in 2021 uvrstil na drugo mesto metropolitanskih območij po krajah, pred njim je bil samo še Los Angeles, medtem ko je New York na tretjem mestu.

Selitev tehnoloških mogotcev v London

Nekoč živahno mesto zapuščajo tudi milijonarji iz vrst tehnoloških mogotcev, ki se zaradi kriminala v San Franciscu raje selijo v London, kot je nedavno poročal britanski The Telegraph.

V zadnjem letu so ameriški kupci postali največja skupina tujih kupcev nepremičnin v osrednjem Londonu in tako prevzeli primat od Kitajcev, kažejo podatki nepremičninske agencije Knight Frank, ki porast ameriških kupcev pripisuje predvsem pritoku zaposlenih v tehnološkem sektorju iz San Francisca.

"Zaposleni v tehnološkem sektorju so postali razočarani nad San Franciscom," je za Telegraph povedala Annie Ingram iz britanske zasebne banke Coutts, pri čemer je stanje pripisala kombinaciji visoke stopnje kriminala v premožnejših soseskah, kroničnemu brezdomstvu (1 odstotek v primerjavi z ameriškim povprečjem 0,2 odstotka) in naraščajoči stopnji brezposelnosti.

Kot je še dodala, se Couttsovim premožnim komitentom iz tujine zdaj zdi živeti v San Franciscu "manj varno", zato se ozirajo po lokacijah "zunaj ZDA".

Županja San Francisca London Breed pravi, da mediji pretiravajo s svojimi bombastičnimi poročili o nevarnem San Franciscu. Foto: AP
Županja San Francisca London Breed pravi, da mediji pretiravajo s svojimi bombastičnimi poročili o nevarnem San Franciscu. Foto: AP

Nad stanje v San Franciscu tudi Elon Musk

Eden izmed tistih, ki je zelo kritičen do stanja v San Franciscu, je lastnik Twitterja Elon Musk, ki je na tem družbenem omrežju potožil, da je občutek v središču mesta po odhodu večjih trgovcev "postapokaliptičen". Musk se je odzval tudi na Leejev umor in takrat tvitnil, da ima San Francisco težavo z nasilnim kriminalom in da je to "grozljivo".

Twitter ima sedež v San Franciscu, kjer so tudi taki tehnološki velikani, kot so Uber, Airbnb in Salesforce, medtem ko Meta (lastnica Facebooka in Instagrama) posluje iz Manlo Parka na obrobju San Francisca.

A županja San Francisca London Breed trdi, da mediji izkrivljajo situacijo. "Žal nekaj novinarskih poročanj poenostavlja razloge, zakaj se podjetja umikajo iz San Francisca, ali pa ne podajajo popolne slike kompleksnih razlogov," je dejala za SFGATE.

Urad županje trdi, da je bila pandemija tista, ki je zmanjšala število sprehajalcev v središču San Francisca, število nasilnih zločinov pa da je v središču dejansko upadlo.

"Čeprav je pred nami veliko dela in se bomo še naprej osredotočali na gospodarsko okrevanje in javno varnost, pa je realnost ta, da je število prijavljenih nasilnih zločinov v središču letos nižje v primerjavi z enakim obdobjem lani," zatrjuje županjin urad.

V San Franciscu ima svoj sedež tudi Twitter. Foto: EPA
V San Franciscu ima svoj sedež tudi Twitter. Foto: EPA

Očitki na račun županje, ta trdi, da mediji zavajajo

Breed se je odzvala na nedavni prispevek novinarja ABC-ja Matta Gutmana v Good Morning America, v katerem je pripomnil, da so njegovi ekipi dejali, naj ponoči ne snema v središču San Francisca, saj da je območje prenevarno.

"Poleg tega je stopnja nasilnih zločinov v San Franciscu dejansko nižja kot v ostalih velikih mestih," trdi urad županje, na katero sicer zaradi stanja v mestu letijo kritike z obeh političnih polov. Prejšnji mesec se je tako spustila v spor z nadzornikom Deanom Prestonom, demokratičnim socialistom, zaradi aretacij v mestu.

Breedova je obljubila, da bo ukrepala proti trgovanju z mamili na prostem v San Franciscu in med srečanjem z nadzornim odborom prejšnji mesec dejala, da je policija v enem tednu aretirala 38 ljudi. A Preston je pristop Breedove kritiziral kot protislovnega do lanskega mestnega načrta za preprečevanje prevelikih odmerkov mamil, češ da rasistične politike glede mamil nesorazmerno udarijo po "temnopoltih, rjavopoltih in staroselskih skupnostih" po ZDA.

Breedova ga je odpravila kot "še enega belca, ki govori v imenu temnopoltih, kot da bi bil njihov odrešenik". Prav tako je branila policijo kot nujnega sodelavca pri reševanju krize mamil v mestu. "Navsezadnje, ko moraš nekoga aretirati, ker ta nekdo krši zakon in mora za to odgovarjati in mora potencialno na zdravljenje, bom posegla po aretaciji," je bila odločna županja.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Stanje v resnici slabše od statistike?

Kljub uradnim poročilom, da je kriminal v San Franciscu v primerjavi z lanskim letom upadel za osem odstotkov, pa je nekdanji javni tožilec San Francisca in strokovnjak za kriminal in nacionalno varnost Charles Stimson, ki danes vodi raziskovalno-izobraževalni možganski trust Heritage Foundation, aprila za Fox News povedal, da se za statistiko skriva odločitev liberalne okrožne tožilke San Francisca Brooke Jenkins, da se vrsta manjših zločinov ne preganja.

Praksa, ki sta jo vpeljala njena predhodnika George Gascon in Chesa Boudin, ki sta med letoma 2011 in 2019 oz. med 2019 in 2022 vodila politiko, da se tatvine v vrednosti pod tisoč dolarjev ne preganjajo.

Po Stimsonovih navedbah se je kriminal v San Franciscu zares razmahnil med letoma 2015 in 2016, v času Gasconove sporne kazenskopravne reforme.

"Kriminal je hujši, kot kažejo podatki," je dejal. "Ljudje teh zločinov ne prijavljajo, saj se policija zaradi javne tožilke, ki kriminal podpira in ga ne preganja, ne bo pretegnila, da bi te ljudi aretirala, ko pa dobro ve, da primer ne bo šel niti pod zaznamke," je dejal Stimson.

"Videli ste posnetke ljudi, kako lepo vkorakajo v Target, vkorakajo v Nordstrom Rack … in preprosto odkorakajo pri belem dnevu s kosi v vrednosti 950 dolarjev. Tega oblasti nočejo in nočejo preganjati."

Foto: EPA
Foto: EPA

Policija San Francisca je do maja letos obravnavala 20 umorov, kar je 25 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, za 15 odstotkov se je povečalo tudi število tatvin.

A po umorih se San Francisco s 6,9 na 100.000 prebivalcev še vedno uvršča za St. Louisom, Detroitom, Philadelphio, Milwaukeejem, Atlanto, Chicagom, Oaklandom, Minneapolisom, Houstonom, Miamijem, Los Angelesom, Austinom in Washingtonom – podobna statistika je za posilstva. So pa od leta 2019 znatno porasla kazniva dejanja zoper lastnino (vlomi, vandalizem, požigi ...).

Kritiki krivijo tudi (liberalno) politiko

Stimson ni edini, ki porast kriminala v San Franciscu povezuje z (liberalnejšo) politiko. CNN je novembra lani poročal o tem, kako je kriminal posegel tudi v politično sliko mesta. Takrat so namreč volivci v pretežno azijskem okrožju Sunset zamenjali naprednega kitajsko ameriškega nadzornika z bolj sredinskim belopoltim Joelom Engardiom.

“San Francisco, najbolj liberalno mesto v Ameriki, sporoča, dovolj je. Hočemo varne ulice. Hočemo dobre šole. To bi moralo biti sporočilo vsem – bodite pozorni," je povedal Engardio za CNN. Novinarki in ekipi so med opravljanjem tega intervjuja vlomili v avto in iz njega ukradli torbico in dokumente.

"Stanje v San Franciscu ni kot v Pobesnelem Maxu"

Joe Eskenazi, urednik lokalne neodvisne novičarske spletne strani Mission Local, je za CNN dejal, da je kriminal v središču San Francisca vedno obstajal, tako da je zavajajoče trditi, da bi bil to glavni dejavnik, ki je pregnal podjetja iz mesta.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Res se trgovci selijo iz središča, res stolpnice samevajo in res središče zaradi tega malce spominja na mesto duhov. A to ni povezano s kriminalom, ampak dejstvom, da je bil celoten notranji krog mesta posvečen pisarnam, z delom na daljavo ali zmanjševanjem osebja pa so te zdaj neuporabne. Govorimo večinoma o tehnoloških podjetjih, ki so zakupila po celotno stavbo. In delavci v tehnološkem sektorju zdaj večinoma raje delajo na daljavo," razlaga Eskenazi, ki ob tem dodaja, da najemnine v San Franciscu ostajajo visoke, zato si te pisarne težko privošči kdo drug.

Eskenazi priznava, da je brezdomstvo velik problem, prav tako uživanje mamil na ulicah, sredi belega dne, kar pogosto privede do neprijetnih in tudi kaotičnih prizorov, a da položaj v San Franciscu vseeno ni "kot iz Pobesnelega Maxa", kot nekateri stanje prikazujejo.

"San Francisco ne more rešiti težave Amerike. Eden od razlogov, zakaj vidiš v San Franciscu, kako se ljudje zadevajo na ulicah, je, ker si drugod po državi ti ljudje lahko privoščijo, da so znotraj. San Francisco ima težave z uporabo zemljišč in stanovanjsko krizo – kar vpliva na vse in zaradi česar je reševanje težav mesta izredno težko."