Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo (Pentagon) je marca lani odprlo poseben urad, ki sprejema in analizira poročila o neidentificiranih pojavih, od katerih so številne prijavili vojaški piloti. Urad sodeluje z obveščevalnimi agencijami pri nadaljnji oceni teh incidentov.

Ti pojavi so vedno v zavarovanem ali občutljivem zračnem prostoru, kar sproža skrbi glede varnosti letenja ali dejavnosti nasprotnikov ZDA, je v poročilu za leto 2022 navedel urad nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti.

Sorodna novica Poročilo obrambnega ministrstva ZDA: Skoraj vsi domnevni pojavi NLP-ja nepojasnjeni

Zaupni del poročila obravnava, koliko teh predmetov so opazili v bližini lokacij, kjer delujejo jedrske elektrarne ali je shranjeno jedrsko orožje.

Med 510 neznanimi letečimi predmeti jih je 144, o katerih so poročali že prej. Okoli 350 je torej novih. Med njimi jih je okoli polovica še vedno nepojasnjena, poroča CNN.

Med prijavljenimi primeri tudi plastične vrečke

163 primerov so identificirali kot "balone ali balonske entitete". Nekaj drugih primerov so pripisali brezpilotnim letalnikom, pticam, vremenskim pojavom ali odpadkom v zraku, denimo plastičnim vrečkam.

Pristojni urad Pentagona naj bi popisoval tudi vse neidentificirane objekte, ki se gibljejo pod vodo, v zraku ali v vesolju in bi lahko pomenili novo grožnjo.