Srečanje Pompea in Kima je najvišje srečanje med ameriškimi in severnokorejskimi predstavniki po letu 2000. Foto: Reuters
Srečanje Pompea in Kima je najvišje srečanje med ameriškimi in severnokorejskimi predstavniki po letu 2000. Foto: Reuters

O Pompeovi poti v Severno Korejo je prvi poročal Washington Post, ki je navedel, da je do srečanja prišlo prejšnji teden, kmalu po tem, ko je bil Pompeo predlagan za zunanjega ministra.

Trump je kasneje srečanje potrdil in dejal, da je potekalo "kot po maslu", Pompeo in Kim pa da sta stkala "dober odnos".

Trump je sicer čez dan zmedel novinarje, ko je potrdil, da se je tudi sam že pogovarjal z voditeljem Severne Koreje, a je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders to potem zanikala, ob tem pa potrdila, da pogovori na visoki ravni že potekajo. Trump naj bi se s Kimom osebno sešel junija, a podrobnosti še usklajujejo.

Najvišje srečanje po letu 2000

Trump je v preteklosti že nakazoval, da potekajo pogovori s Pjongjangom na visoki ravni, a srečanje Pompea in Kima naj bi bilo srečanje med predstavniki ZDA in Severne Koreje na najvišji ravni od leta 2000. Takrat sta se sestala ameriška zunanja ministrica Madeleine Albright in severnokorejski voditelj Kim Džong Il, oče Kim Džong Una.

ZDA sicer nimajo diplomatskih odnosov s Severno Korejo. Leta 2014 je Severno Korejo obiskal takratni vodja ameriških obveščevalcev James Clapper v okviru tajne misije, ki naj bi s pogajanji dosegla izpustitev dveh ameriških državljanov. Clapper pa se ni srečal z državnim voditeljem.

Severna Koreja je zaradi prepovedanega razvoja jedrskega orožja in balistične tehnologije pod sankcijami ZN-a. Država je izvedla šest jedrskih poskusov.