Čeprav Peking trdi, da je šlo za neuraden obisk, pa so Kima vseeno sprejeli z vsemi državniškimi častmi. Foto: Reuters
Čeprav Peking trdi, da je šlo za neuraden obisk, pa so Kima vseeno sprejeli z vsemi državniškimi častmi. Foto: Reuters
Kim Džong Un in Ri Sol Džu
Kima je med obiskom spremljala žena Ri Sol Džu. Foto: Reuters
Kim na prvem obisku v tujini

Kim je v Peking prispel v nedeljo, svoj obisk pa je končal v torek. Gre za njegovo prvo pot v tujino, potem ko je konec leta 2011 prevzel vodenje Severne Koreje.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za neuraden obisk, čeprav so Kima sprejeli s častno stražo in mu priredili sprejem v kitajski ljudski skupščini, kar je po navadi del državnega obiska.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je poročala, da se je Kim zavezal za denuklearizacijo korejskega polotoka in srečanje s predstavniki ameriške vlade.

V obisku Kima zato mnogi vidijo pripravo za napovedano srečanje z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom, ki naj bi se zgodil aprila, ter z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, kar naj bi bil maja.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA v svojem poročanju o Kimovem obisku v Pekingu ni omenila odpovedi jedrskemu orožju in srečanja s Trumpom.

Kim je po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva Šiju dejal, da se razmere na korejskem polotoku izboljšujejo po zaslugi Pjongjanga, ki je prevzel pobudo za zmanjšanje napetosti in začetek mirovnih pogovorov.

Kot poroča Xinhua, Kim pričakuje, da se bodo Južna Koreja in ZDA odzvale na prizadevanja Severne Koreje ter ustvarile ozračje miru in stabilnosti, saj bodo le tako lahko rešili vprašanje severnokorejskega jedrskega programa.

"Dosledno si prizadevamo za denuklearizacijo polotoka v skladu z voljo nekdanjega predsednika Kim Il Sunga in nekdanjega generalnega sekretarja Kim Džong Ila," je dejal Kim po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva.

Dedek in oče Kim Džong Una sta javno obljubila, da si ne bosta prizadevala za pridobitev jedrskega orožja, a sta v tajnosti vseeno še naprej razvijala jedrski program, v okviru katerega je Severna Koreja leta 2006 v času vodenja Kim Džong Ila prvič preizkusila jedrsko bombo.

Peking obvestil Washington
V preteklosti je Pjongjang ukinitev jedrskega programa pogojeval z umikom ameriških vojakov iz Južne Koreje in končanjem južnokorejskega ter japonskega protijedrskega obrambnega ščita.

Poznavalci sicer dvomijo, da se bo Kim odpovedal jedrskemu programu, ki ga je Pjongjang razvijal več desetletij.

Kitajska je o obisku Kima že obvestila ZDA in posredovala tudi Šijevo osebno sporočilo Trumpu, so sporočili iz Bele hiše.

Kot so v izjavi za javnost zapisali v Beli hiši, je trenuten razvoj dogodkov še dodaten dokaz, da se kampanja pritiska obrestuje in ustvarja primerno ozračje za dialog s Severno Korejo.

Obisk je bil namenjen tudi otoplitvi odnosov s Kitajsko, ki velja za največjo zaveznico v mednarodni skupnosti izoliranega severnokorejskega režima, a je v zadnjih petih letih zaradi niza jedrskih in raketnih preizkusov izgubila potrpljenje, zaradi česar so se odnosi tudi ohladili.

KCNA je poročala, da je Kimov obisk mejnik v izboljšanju odnosov s Kitajsko, ob tem pa navedla, da je Ši z zadovoljstvom sprejel povabilo za obisk Severne Koreje.

Kim na prvem obisku v tujini