Gre za pomemben udarec ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v preiskavi ruskega vpletanja v kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016. Oba njegova nekdanja sodelavca čaka zaporna kazen. Foto: Reuters
Gre za pomemben udarec ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v preiskavi ruskega vpletanja v kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016. Oba njegova nekdanja sodelavca čaka zaporna kazen. Foto: Reuters
Kot je povedal v intervjuju za televizijo Fox & Friends, ki bo objavljen danes, ni šlo za denar iz sklada za sofinanciranje volilne kampanje, zato v njej ni bilo kršitev. Foto: Reuters
Paul Manafort
69-letnemu Manafortu, ki je sredi leta 2016 približno dva meseca vodil Trumpovo kampanjo, grozi celo več deset let zapora. Trumpa sicer ni mogoče kazensko preganjati, razen če bi to potrdila oba domova kongresa. Foto: Reuters
Trump priznal, da je ženskama plačal za molk

Donald Trump se je oglasil dan po tem, ko je njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen na sodišču v New Yorku priznal krivdo glede obtožb o kršitvah financiranja predsednikove kampanje. 51-letni Cohen je na zveznem sodišču na Manhattnu priznal, da je namenoma zakrivil tako nezakonito korporativno donacijo kampanji kot preveliko donacijo kampanji, da bi vplival na volitve.

Krivdo je priznal v vseh osmih točkah obtožnice glede kršitev zakonodaje o financiranju predvolilne kampanje ter davčnih in bančnih poneverb. Med drugim je priznal tudi plačilo denarja v zameno za molk.

Trump je v sredo v odzivu na Twitterju Cohena obtožil, da si je "izmislil zgodbice, da bi dobil dogovor" s tožilstvom. "Priznal je krivdo v dveh točkah kršitev zakonodaje o financiranju kampanje, ki nista kaznivo dejanje," je poudaril. "Če kdo želi dobrega odvetnika, močno odsvetujem Michaela Cohena," je še zapisal.

Denar naj ne bi bil iz volilne kampanje
Cohen je sicer na sodišču dejal, da mu je njegov klient naročil, naj izvede plačili. Izrecno ni pojasnil plačil, a gre za plačila pornografski igralki Stormy Daniels in Playboyevi zajčici Karen McDougal, ki sta prejeli 130.000 oziroma 150.000 dolarjev. Obe trdita, da sta imeli razmerje s Trumpom.

Kot je povedal Trump v intervjuju za televizijo Fox & Friends, ki bo objavljen v četrtek, ni šlo za denar iz sklada za sofinanciranje volilne kampanje, zato v njej ni bilo kršitev. V preteklosti je Trump sicer zanikal, da je vedel za plačila. V intervjuju pa je dejal, da so plačila prišla od njega in da je o tem tudi tvital. Pojasnil pa je, da je za plačila izvedel šele pozneje, povzema britanski BBC.

Ni znano, ali bo Manaforta pomilostil
Sovoditeljica jutranje oddaje Fox & Friends Ainsley Earhardt je pozneje v oddaji Fox News dejala, da sta s predsednikom govorila tudi o možni pomilostitvi nekdanjega vodje predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paula Manaforta, ki je po odločitvi sodišča kriv v osmih od 18 točk obtožnice in mu grozi več kot deset let zaporne kazni, piše ameriški časopis Huffington Post.

"Mislim, da mu je žal za Manaforta. Bila sta prijatelja, zanj pa ni delal zelo dolgo, zanj je delal v bistvu 100 dni. Predsednik ni vedel za vse njegove poneverbe davkov. Seveda ni vedel za to," je dejala. Fox News je pozneje objavil krajši izsek intervjuja, v katerem Trump na vprašanje o Manafortovi morebitni pomilostitvi odgovori: "Zelo spoštujem, kar je naredil," in še: "Nekatere obtožbe o dejanjih, ki so mu jih navrgli, je verjetno storil vsak svetovalec, vsak lobist v Washingtonu."

Paula Manaforta je sodišče v Alexandrii v torek spoznalo za krivega zaradi davčnih utaj in bančnih poneverb. V petih točkah je kriv izogibanja plačila davkov, v eni točki, ker ni prijavil bančnih računov v tujini, v dveh točkah pa zaradi bančnih poneverb pri pridobivanju posojil.

Trump napoveduje zlom borze, če ga odstavijo
Trumpov položaj se vse bolj zapleta in morda se mu obeta celo postopek za odstavitev. V tem primeru napoveduje zlom ameriške borze. "Povem vam, če bodo začeli impičment (postopek odstavitve, op. a.), se bo po mojem mnenju borza sesula. Mislim, da bodo vsi zelo revni," je dejal. S prstom je pokazal na svojo glavo in dejal: "Brez tega razmišljanja boste videli številke, ki jim ne boste verjeli, ko se boste ozrli nazaj".

V intervjuju za Fox & Friends je govoril tudi o gospodarskem napredku, ki da ga je omogočil s svojim predsedovanjem, in vztrajal, da bi bilo Američanom precej slabše, če bi leta 2016 zmagala Hillary Clinton. "Ne vem, kako bi lahko odstavljali nekoga, ki opravlja odlično delo," je še dejal Trump. Na vprašanje, kako bi se ocenil, pa je neskromno dejal: "Dal bi si čisto petico."

Trump priznal, da je ženskama plačal za molk