Zaposleni od prvega moža Microsofta zahtevajo prekinitev donosne pogodbe z ameriško obmejno službo. Foto: Reuters
Zaposleni od prvega moža Microsofta zahtevajo prekinitev donosne pogodbe z ameriško obmejno službo. Foto: Reuters

Pismo, ki je sicer del interne komunikacije v podjetju, je objavil New York Times, v njem pa med drugim zaposleni zavračajo, da bi bili pleteni v procese, povezane z ločevanjem otrok od staršev na meji z Mehiko. Od uprave na čelu z izvršnim direktorjem Satyo Nadellom zahtevajo, naj podjetje preneha sodelovati z ameriško agencijo za priseljevanje in carine in "drugimi klienti, ki neposredno omogočajo delovanje agencije."

V podjetju poudarjajo, da njegove tehnologije ne uporabljajo v "projektih, povezanih z ločevanjem otrok od njihovih svojcev na meji".

Še pred objavo pisma zaposlenih je podjetje v izjavi za javnost zapisalo, da podjetje nasprotuje politiki ločevanja družine. "Združitev družin je temeljna usmeritev ameriške politike in zakonodaje od konca druge svetovne vojne." Sicer ima podjetje z ameriško zvezno agencijo za priseljevanje in carine (ICE) sklenjeno pogodbo za 19,4 milijona dolarjev.

Nasprotovanje Trumpovi politiki ločevanja otrok od staršev je v preteklih dneh izrazilo tudi več vodilnih v drugih podjetjih v Silicijevi dolini. "Zgodbe in podobe družin, ki jih na meji ločujejo, so srce parajoče," je na Twitterju zapisal izvršni direktor Googla Sundar Pichai, ki je oblasti pozval, "naj poiščejo bolj human način, ki bo odražal vrednote naroda."

Podobno menita tudi prvi mož Appla Tim Cook in Facebooka Mark Zuckerberg. "Otroci so najbolj ranljiva skupina v vsaki družbi. Mislim, da je to, kar se dogaja, nečloveško, to je treba ustaviti," je dejal Cook, za takojšnjo spremembo politike ločevanja pa se je zavzel tudi Zuckerberg.

Zbranih že šest milijonov dolarjev
Na Facebooku od sobote poteka tudi zbiranje denarja za pomoč pri združevanju otrok in staršev. V torek je višina zbranih sredstev, ki jih bodo namenili neprofitnemu Centru za izobraževanje in pravne storitve za begunce in priseljence (RAICES), presegla šest milijonov dolarjev, kar je rekord zbranih sredstev na tej platformi.