Severna Irska - pripravljeni za mir, pripravljeni za vojno. Foto: EPA
Severna Irska - pripravljeni za mir, pripravljeni za vojno. Foto: EPA
Severna Irska
Tako protestantski kot katoliški voditelji na Severnem Irskem v en glas zagotavljajo, da nasilje v zadnjih dneh ne bo ogrozilo miru. Foto: Reuters
Severna Irska
Življenje na Severnem Irskem teče v senci nasilja, ki se je v zadnjem desetletju skoraj ustavilo, nikoli pa ni povsem izginilo. Foto: EPA

Po sklenitvi mirovnega sporazuma leta 1998 o delitvi oblasti je v nemirni Severni Irski po dolgem času zavladal mir med manjšinskimi irskimi republikanskimi katoliki in probritanskimi protestanti. Tega je, kot kaže, zdaj konec, saj odpadniške paravojaške skupine Irske republikanske armade (Ira) napovedujejo nadaljnje prelivanje krvi, dokler bo provinca z 1,8 milijona prebivalcev pod britansko nadvlado.

Površje mirno, pod površjem vre
Čeprav odpadniške skupine, kot sta Prava Ira in Ira kontinuitete, ki sta prevzeli odgovornost za umore dveh britanskih vojakov in policista, znotraj katoliške skupnosti na Severnem Irskem ne uživajo velike podpore, pa bi njihova dejanja lahko provinco potegnila nazaj v vrtinec nasilja. Da na Severnem Irskem pod mirnim površjem vre, govori tudi to, da so pred neko vojaško bazo prejšnji mesec uspešno razstavili 120-kilogramsko bombo.

Prava Ira, ki je leta 1998 izvedla napade v Omaghu, v katerih je umrlo 29 ljudi, zavrača severnoirsko vlado. Skupino naj bi sestavljalo nekaj gorečih posameznikov, njen proračun in orožje pa naj bi bila omejena.

Začetek "težav" sredi 60. let
Stranka Sinn Fein, zaveznica Ire, si deli oblast z nekdanjimi sovražniki, Demokratsko unionistično stranko (DUP). Sinn Fein je zadnja dejanja nasilja obtožil, analitiki pa menijo, da bo morala stranka javno obsodbo umorov podkrepiti z dejanji. Od članov stranke pričakujejo sodelovanje s policijo in dajanje informacij, kar je bil v času "težav", ko so republikanci policijo, tedaj znano kot Kraljevo ulstersko policijo (RUC) videli kot podaljšek britanske vladavine, tabu. RUC je bil leta 2001 razpuščen, namesto njega pa je bila ustanovljena Policijska služba, v poskusu, da bi imela Severna Irska bolj nepristransko policijo s podporo obeh strani.

Kam: V Veliko Britanijo ali Irsko?
Severna Irska je nastala leta 1921, ko je Irska razglasila samostojnost od Velike Britanije, iz šestih severnih grofij, kjer je bilo prebivalstvo po večini naklonjeno zvezi z Veliko Britanijo, pa je nastala Severna Irska, ki je bila nato vključena v Veliko Britanijo. Napetosti med katoliki in protestanti na Severnem Irskem so dosegle vrhunec sredi 60. let 20. stoletja, ko so se začele "težave" - nasilne vstaje, izgredi na ulicah in bombni napadi, ki so trajali 30 let.

RUC izgubil nadzor, prihod vojske
Velika Britanija je leta 1972 spet uvedla neposredno oblast na Severnem Irskem, čeprav so se prej že kazali zametki avtonomije. Na Severno Irsko so britanske oblasti nato poslale vojsko, da bi vzdrževala rad, saj se je zdelo, da je RUC izgubil nadzor nad nasiljem. A vojska je v očeh nacionalistov kmalu postala okupacijska sila in tarča paravojaških sil.

Pred mirovnim sporazumom leta 1998 je bilo na Severnem Irskem 25.000 britanskih vojakov, število pa se je nato zmanjšalo na 4.000.

Kako trden je mirovni sporazum?
Mirovni proces se je na Severnem Irskem začel pred dvema desetletjema. Potem ko so Ira in skupine lojalistov razglasile premirje, so za pogajalsko mizo sedli britanski in irski politiki. Pogajanja so vodila do mirovnega sporazuma in miru. Ali je dogovor dovolj trden ali pa je bil postavljen na preveč trhlih temeljih, bo pokazal nadaljnji razvoj dogodkov.

Tina Vovk