Karzaj je bil v preteklih mesecih priča atentatom na več svojih zaveznikov, med njimi tudi na svojega vplivnega polbrata Valija, ki ga je ubil njegov telesni stražar. Foto: EPA
Karzaj je bil v preteklih mesecih priča atentatom na več svojih zaveznikov, med njimi tudi na svojega vplivnega polbrata Valija, ki ga je ubil njegov telesni stražar. Foto: EPA

Zarotniki, med katerimi so univerzitetni študentje in profesor medicine, so se izurili za napade v Kabulu in so na svojo stran celo pridobili enega izmed predsednikovih telesnih stražarjev, ki bi izvedel atentat.

Peterica zarotnikov je povezana s skupino vodje pakistanskih islamskih skrajnežev Hakanijem in s teroristično mrežo Al Kaida.

Tiskovni predstavnik Nacionalnega direktorata za varnost (NDS) Lutfula Mašal je povedal, da se je peterici uspelo pretihotapiti v predsednikov zaščitni sistem, kjer so rekrutirali enega izmed Karzajevih telesnih stražarjev.

Mašal je povedal, da je imela peterica prijetih stike s tremi moškimi, ki so vsi pripadniki Al Kaide in mreže Hakani, ki ima svoja oporišča v pakistanski pokrajini Severni Vaziristan ob meji z Afganistanom.

Osumljenci so bili izurjeni za uporabo orožja, raket in tudi za samomorilske napade. Za svoj načrt so prejeli 150.000 dolarjev, Karzaja pa so imeli namen ubiti med enim izmed njegovih potovanj zunaj prestolnice.

Nenehna tarča
Odkar je leta 2002 postal afganistanski voditelj, je bil Karzaj že trikrat tarča neuspelega poskusa atentata. Še najbližje smrti je bil aprila leta 2008, ko so uporniki napadli vojaško parado v bližini Kabula, na kateri je bil tudi predsednik.

Po Mašalovih besedah aretirani telesni stražar prihaja iz Karzajeve rodne vasi Karc v južni pokrajini Kandahar. Zarotniki so ga v sodelovanje med drugim prepričali tudi s propagandnimi posnetki Al Kaide in Hakanija.