Iraška televizija je že nekaj ur po obešenju pokazala slike zadnjih trenutkov nekdanjega iraškega voditelja. Foto: EPA
Iraška televizija je že nekaj ur po obešenju pokazala slike zadnjih trenutkov nekdanjega iraškega voditelja. Foto: EPA
Truplo Sadama Huseina
Truplo Sadama Huseina so odpeljali v njegovo rojstno mesto Tikrit. Foto: EPA

Usmrtitev Sadama Huseina je tragična novica in obstaja nevarnost, da bo podžgala duh maščevalnosti in zasejala semena novega nasilja.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.
Sadam Husein
Huseina so umrtili samo štiri dni potem, ko je prizivno sodišče v torek potrdilo njegovo smrtno kazen. Foto: EPA
Smrtne kazni po svetu
Odzivi iz ZDA
Izkušnje s Huseinovim režimom
Svetovni odzivi na usmrtitev
Usmrtitev Sadama Huseina

Iraška televizija je sporočila, da so usmrtitev izvedli okoli 6. ure zjutraj po bagdadskem času oz. 4 ure po srednjeevropskem času v vojaški bazi. Pri usmrtitvi so bili prisotni predstavnik premierja in sunitski kleriki. Po navedbah prič ob usmrtitvi Sadam Husein ni dovolil, da bi mu nadeli kapuco, njegova zadnje besede pa so bile: "Bog je velik."

Husein se je poslovil s Koranom v roki
Predstavnik iraških oblasti, ki je bil prisoten pri usmrtitvi, je dejal, da je imel nekdanji iraški voditelj pri sebi muslimansko sveto knjigo Koran, da je bil popolnoma miren in da je, preden so mu okoli vratu nadeli zanko, zmolil krajšo molitev. Usmrtitev naj bi potekala zelo hitro, očividci so poročali, da je Husein takoj umrl.

Posnetki že obkrožili svet
Iraška televizija je predvajala posnetek Huseinovega obešenja. Pokazali so, kako so ga privedli do kraja obešenja in mu nadeli zanko, niso pa pokazali dejanske smrti.

Posnetek naj bi bil dokaz, da je bil nekdanji voditelj Iraka resnično usmrčen, televizija pa je že pokazala tudi posnetek Huseinovega trupla, zavitega v belo pregrinjalo in z glavo, nagnjeno vstran. Iraški mediji so poročali, da so truplo nekdanjega iraškega predsednika s helikopterjem odpeljali na neznano lokacijo, njegov odvetnik pa je sporočil, da so ga prepeljali v njegovo rojstno mesto Tikrit.

Hčerki ponosni na očeta
Huseinovi hčerki, 38-letna Ragad in 34-letna Rana, sta bili doma s svojima družinama, ko sta izvedeli za usmrtitev očeta na iraški televiziji. Po ogledu posnetka usmrtitve sta izjavili, da sta ponosni nanj, ker je stopil pred izvršitelje kazni tako pogumno.

Kje bo Husein pokopan?
Vladni viri so potrdili, da so Huseinovo truplo prepeljali v njegovo rojstno mesto Tikrit. Čeprav so mnogi menili, da ga bodo pokopali v bližnji družinski grobnici v mestu Avja, kjer sta pokopana že Huseinova sinova Udaj in Kusaj, ki sta umrla med ameriško agresijo leta 2003, pa je družina Huseina sporočila, da bodo Huseina pokopali v Ramadiju, oporišču sunitskih upornikov.

Zaradi muslimanskih običajev naj bi se pokop dogodil čim prej. Oblasti so pred tem pojasnjevale, da lokacija groba ne bo znana, saj želijo s tem preprečiti množična romanja na grob nekdanjega diktatorja.

Huseinova hči, ki je v izgnanstvu v Jordaniji, je sicer izrazila željo, da bi očetovo truplo izročili družini, ki bi ga pokopala v Jemnu.

Obsodba za pokol v vasu Dudžail

BBC poroča, da vodje Huseinovega revolucionarnega sodišča Avada Ahmeda Al Bandarja in Huseinovega polbrata Barzana Al Tikrita še niso usmrtili. Iraške oblasti so sporočile, da bodo to storili po prazniku kurban bajram. Iraški svetovalec za varnost Muvafak Al Rubaje je povedal, da so želeli, da bi bil Sadam Husein usmrčen na "poseben dan".

Vse tri obtožence so 5. novembra po enoletnem sodnem procesu zaradi pokola 148 šiitov leta 1982 v vasi Dudžail obsodili na smrt. Husein je na razpravi 1. marca priznal, da je v 80. letih prejšnjega stoletja ukazal sojenje šiitom iz Dudžaila, ki so jih nato usmrtili, in zaplembo njihove zemlje, pri tem pa vztrajal, da to ni bil zločin. Dejal je tudi, da bi morali soobtožene izpustiti, saj so le izvrševali njegove ukaze. Husein je med sojenjem tudi večkrat ponovil, da želi, da ga v primeru smrtne kazni ustrelijo, in ne obesijo kot navadnega zločinca.

B. T.

Usmrtitev Sadama Huseina je tragična novica in obstaja nevarnost, da bo podžgala duh maščevalnosti in zasejala semena novega nasilja.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.
Smrtne kazni po svetu
Odzivi iz ZDA
Izkušnje s Huseinovim režimom
Svetovni odzivi na usmrtitev
Usmrtitev Sadama Huseina